Blöööööööö…..

Lite skitsnack då, är du känslig susar du vidare, ok? Då har jag fått svar på alla mina prover. Vet faktiskt inte vad jag ska säga…. Känns som jag vill gå och gömma mig lite. Nu ska jag göra både gastroskopi och kolonskopi. Wieeee, oh happy day. Hade lite förhöjda inflammationsvärden i magen så min läkare ville ta det säkra före det osäkra. Så nu ska man kollas i alla hål. Jag är bara 1) LIVRÄDD FÖR ATT GÖRA PROVERNA 2) LIVRÄDD FÖR SVAREN. Därför vill jag bara gömma mig nu, eller bli nersövd och väckt i maj när allt är bra igen. Jävla skitmage vad less jag blir. Varför kan den inte bara vara bra? Jag som alltid haft plåtmage och klarat allt, nä…jag klarar helt plötsligt ingenting.

20131230-175525.jpg

Om du nu gjort något av det här vill jag höra hur det var? Berätta allt! Är du känslig och inte vill outa din rump & mag historia får du gärna mejla mig på niiinis@ femme.se. Usch, det blev en deppig kväll även om min fina läkare sa ”Låt nu inte detta förstöra din nyårsafton, jag skulle absolut inte oroa mig om jag var du. Vi gör allt för säkerhets skull, sen får vi ju veta vad som bekymrar din mage på detta sätt”. Men jag är ju hypokondriker redan från start så sånt här är bara svinjobbigt på alla plan. Jag behöver få in ”inte oroa sig i förskott” i mitt liv. Jag målar den största fan jag hittar på väggen direkt! Den absolut största som finns! Å jag blir så trött på det och på mig själv ibland.

Nä, nu ska jag äta lite här och försöka lägga tankarna på annat.

 1. Linn skriver:

  Har gjort gastroskopi två ggr. Första gången var tuff med en läkare som inte lyssnade på min oro. Och som bara körde på istället för att samarbeta med mig. Men andra gången gick det både snabbt och relativt lätt. Då hade jag med mig en vän som stödperson, jag fick lugnande stesolid och en sköterska höll mig i handen och läkaren var lugn och skicklig. Då gick det hur bra som helst trots min stora oro innan. Så mitt tips inför gastroskopin är att be om lugnande innan, ha med dig en stödperson och lyssna på vad läkare och sköterska säger samtidigt som du koncentrerar dig på att andas. Andas och låt bara saliven rinna ut ur munnen.

 2. Maria skriver:

  Hej!
  Läser din blogg varje dag men kommenterar aldrig…
  Är sjuksköterska och jobbar på en endoskopimottagning där vi gör dessa undersökningar dagligen.
  Du kommer fixa det! 🙂 Är inga ”trevliga” undersökningar men båda går ganska snabbt. Känner du dig orolig så be om lugnande eller att få bli sövd. Luften som måste sprutas in under undersökningar kommer kännas obehaglig men den fiser och rapar du ut sen ;-).
  Kom ihåg att ANDAS under gastroskopin, det är ditt jobb! Läkarensköter resten ;-).
  Superbra att du tagit tag i dina magproblem! Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig att må bättre.

  Tack för en bra blogg! Gott Nytt År!
  Kram Maria

 3. Maria skriver:

  Hej!
  Läser varje dag men kommenterar så sällan. Är sjuksköterska och jobbar på en endoskopimottagning.
  Du kommer fixa båda undersökningarna utan problem! 🙂 såklart är de inga ”trevliga” undersökningar men är du orolig så be om lugnande eller att få bli sövd.
  Båda undersökningarna går ganska snabbt.
  Glöm inte att ANDAS på gastroskopin, det är ditt jobb! Läkaren sköter resten ;).
  Du kan känna obehag av luften som måste sprutas in under undersökningen men den fiser och rapar du ut efteråt ;).
  Superbra av dig att ta tag i dina magproblem :-).

  Tack för en härlig blogg. Gott Nytt År!

  Kram Maria

 4. Malin skriver:

  Jag säger som många andra att det är inga roliga undersökningar men tyvärr ett måste för att få svar o veta hur man ska gå vidare. Har fått ulcerös kolit efter 3 graviditeter och det blev bara värre o värre. Kunde tillslut inte behålla nån mat alls o gick på toa ca 20 ggr per dag o det var bara som vatten. Gick nog ner ca 12 kg på 2 veckor… orkade nästan inte stå upp Gjorde undersökning ”där bak” o blev drogad första gången o andra gången sövd. Helt ok endast jobbigt innan man ”försvinner” men sen känner o märker du ingenting. Gjorde nån mindre undersökning på vc o det vill jag inte vara med om igen!! Det var det värsta jag varit med om men med droger funkar det toppen. Laxeringen var inte god det ska jag säga men kanske finns det nån ny nu… Äter medicin varje dag o kommer så få göra resten av livet men slipper skov av sjukdomen. Märker inte av sjukdomen alls o kan äta precis som vanligt, det enda som jag skulle undvika var mat med för mkt fibrer i då magen inte orkar arbeta så mkt. Kan förstå din oro över allt, jag blev inlagd på sjukhus o låg o grät hela natten innan första undersökningen o var rädd för allt, mest för att dö… eftersom jag inte visste vad dom skulle hitta, efter diagnosen kändes allt mkt bättre!!
  Lycka till med allt!

 5. Hannis skriver:

  Hej
  Jag brukar aldrig kommentera bloggar, men då jag vet hur dåligt jag mått över min mage så skriver jag gärna om det kan hjälpa dig.
  Jag har haft magbesvär med diarréer, kräkningar och ofrivillig viktnedgång i skov i över 10 års tid. Av rädsla för undersökningarna har jag aldrig sökt hjälp för detta.. (Ska säga att jag är sjuksköterska sedan 5 år tillbaka också, vårdfolk är de värsta ;)). Iaf, jag tog tag i det i somras då besvären i princip handikappade mig, kunde inte vara social längre då jag hela tiden behövde en toa i närheten.
  Jag genomgick en koloskopi i somras, bad om att få vara sövd och jag upplevde inga som helst besvär. Minns inget av undersökningen och inget ont efteråt, kändes som jag hade sovit en hel natt när jag vaknade (vilket egentligen var 15-20 min). Laxeringen inför undersökningen är inga problem, man dricker endast ett glas med laxeringsmedel sedan klara drycker dagen innan.
  För att komma till saken fick jag diagnosen Ulcerös kolit och medicinerar sedan dess (har magkatarr med som jag medicinerar för). Jag är iaf som en ny människa! Jag ångrar inte att jag genomgick undersökningen, tvärtom, det bästa jag kunde ha gjort. Så oroa dig inte, det är värt det. Oavsett vad resultatet blir är det alltid bättre att veta! Och det låter precis som din läkare sagt som om du inte har något att oroa dig över.
  Kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..