Mårbackamuffins med blåbär och grädde – Glutenfria

Måste ju tipsa dig om ett glutenfritt bakverk. Det är en total rip-off på bakverket jag åt häromdagen när vi var ute på Forsby Kvarn. Fick inget recept eller så men har skapat ett själv där jag utgick ifrån att använda skrädmjöl som ju detta bakverk innehåller. Jag kan tipsa dig om att baka med skrädmjöl, det blir en sån fantastisk smak på det alltså. Blandar man sedan i bär av nåt slag och grädde så har du en höjdare!

IMG_1239
IMG_1240

Blåbär inuti och så en crumble uppepå. Toppat med florsocker…… å så tänker du dig spritsad grädde uppepå hela härligheten. YUMM-Y!!!

IMG_1244
 
mårbackamuffins_glutenfria_muffins_blåbärsbuffins_crumble

RECEPT ca 12 st:

125 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl socker
5 dl skrädmjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

2 dl blåbär (färska eller frysta)

Crumble

Blanda 50 g smör, 1 dl skrädmjöl, 2 msk socker och 1 dl havregryn till en grynig massa. Här körde jag på känn så det kan vara lite vajsing på måtten men har tänkt till lite och gett dig ungefärliga mått. Men prova dig fram, det ska bli som en smulig massa, tänk smulpaj.

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.

2) Vispa samman ägg och socker lite lätt, det behöver inte bli fluffigt utan ska bara vispas samman ordentligt.

3) Blanda mjölet med bakpulver, salt och vaniljsocker.

4) Häll det i äggblandningen. Häll sedan på mjölken och det smälta smöret..

5) Blanda väl med slickepott. Häll sedan i muffinsformar (gärna i en muffinsplåt så det håller formen, eller i formar som är extra hårda). Häl i ca till hälften på varje form.

6) Häll i några blåbär i varje. Avsluta sedan med att fylla upp formarna med crumble.

7) Grädda i 175 grader i ca 15 minuter eller tills muffinsen är helt torra. Pudra över florsocker när de svalnat och servera med vispgrädde

 1. E skriver:

  Kan man byta ut skrädmjöl mot vanligt mjöl utan att ändra måttet?

  1. niinis skriver:

   Aldrig testat men det tror jag att du kan.

 2. Åh gud så goda. Forsby Kvarn ja, där är vi när vi är på Fjärdhundrabesök hos vår gemensamma bekant. Hoppas på ett besök nu i sommar. Kanske vi kan ses?

 3. Milla skriver:

  Du kan ju oxå rosta den rena havren själv i ugnen! Då är den gluten fri!

 4. Helen skriver:

  När ska det smälta smöret i smeten!

  1. Niiinis skriver:

   Tillsammans med mjölken, ändrat nu! 🙂

 5. Anne skriver:

  Det är väldigt tveksamt att kalla skrädmjöl för glutenfritt. Jag skulle inte göra det. Dessutom inte servera det till personer med celiaki. Vanligt skrädmjöl är inte malt av renhavre och dessutom malt och handhavt i samma miljö som tex vetemjöl.

  1. Mina vänner som har celiaki har förklarat för mig att man sällan köper glutenfria bakverk på t ex fik/restauranger där man vet att det förekommer mjöl. De med celiaki har oftast bäst koll själva och väljer om de äter skrädmjöl eller inte. En av mina vänner som har celiaki klarar inte skrädmjöl medan 3 gör det så det verkar vara väldigt olika det där.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..