Saffranskaka med pepparkakskola

Ja herreminjee och halleluja. Ungefär så kan jag väl sammanfatta denna kaka. Den blev som en enda juldröm i en och samma kaka. Denna kan jag absolut rekommendera dig att baka, den är enkel att göra men ser ut att vara en helt vetenskap att få till. Alltså MUMS!

img_5269

Ser ni? En saffranskaka med en härligt len och seg pepparkakskola som rinner ned för kanterna. Jag lovar att du inte kommer kunna låta bli att äta upp hela när du väl har smakat. Jo kanske, av att du mår illa för att du ätit för mycket. Haha…

img_5273

img_5272

Alltså….nomnomnom!

img_5276
img_5278

Den här lite saltiga pepparkakskolan som fullkomligen väller ut ur kakan alltså. Vet ni hur många gånger jag gick förbi kakan och svepte med ett litet finger i allt detta gottiga?! Hela tiden…. 🙂

RECEPT:

75 gram smör
1 pkt saffran
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Fyllning, seg kolasås med pepparkakssmak:

1½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
Nypa salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret, häll i saffranet i smöret och rör om ordentligt. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör i vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

kolasås_pepparkakskolasås_pepparkakskrydda
kolasås_pepparkakskolasås_pepparkakskrydda
kolasås_pepparkakskolasås_pepparkakskrydda

Koka kolasås:

Blanda i allt utom pepparkakskryddan i en kastrull. Mot slutet av koktiden häller du i pepparkakskryddan. Koka tills du får en seg kolaså, tänk på att den blir segare när den svalnar.  Jag kokade i ca 20 minuter tills jag hade 107 grader på kolasåsen. Låt den sedan svalna litegrand. Dela sedan kakan i två.

saffranskaka

Häll sedan försiktigt kolasåsen på kakan.

img_5263

Det får gärna komma lite utanför, ser bara gott ut ju! 😉

kolasås_pepparkakskolasås_pepparkakskrydda

Lägg sedan på locket och pudra med florsocker. Ät & njut!

Följ mig gärna på Facebook och på Instagram för mer inspiration, recept och bilder.

  1. Agnera skriver:

    Har du testat göra denna glutenfri? Hur har du gjort isf?

    1. niinis skriver:

      Jajemen, bytte ut mjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 1 msk fiberhusk. Blev jättebra!

    1. Sussie skriver:

      Jag har gjort denna glutenfri, tog bovete istället för vetemjöl.

  2. Är så glad att jag har hittat din blogg! Imorgon ska jag bjuda på din saffranskaka med pepparkakskolafyllningen på jobbet.

  3. Nea skriver:

    Vad gott det ser ut! du beskriver dina recept så härligt och kul! detaljerat vilket är skoj att läsa. Har börjat kolla din blogg nyligen och man bara måste läsa vidare vad du skriver hela tiden! 🙂
    Vilka fina foto du tar också, man blir så lockad att baka dina recept. Så bra jobbat! 🙂

    1. Niiinis skriver:

      Men tack! Vad roligt, du är så välkommen här och kul att du kommenterar! ❤️

  4. Anna skriver:

    Hej!
    Jag som inte är något bakproffs undrar när pepparkakskryddan ska i? 🙂

    1. Niiinis skriver:

      Shit, glömde. Ändrar i receptet!

      1. Anna skriver:

        Tack! Jag gillar nämligen dina recept 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..