ANNONS

4 enkla middagar

/

Jag själv älskar tips på middagar. Mest för att fantasin tryter och för att jag har så lätt att snöa in på samma saker.

Här delar jag med mig av 4 enkla middagar som handlar om att blanda ihop, in i ugn, klart typ. Sånt gillar jag! Dessa är dessutom vansinnigt goda!

MIDDAG 1

Chipotle Lax med ananas/avokado salsa

Salsa:
1 ananas (skuren i tärningar)
½ liten rödlök (fint tärnad)
1 jalapeño (fint tärnad)
1 avokado (fint tärnad)
1-2 msk färsk finhackad koriander (gillar du inte koriander tar du persilja)
2 stora lime (zest och saft)
2-3 tsk honung
½ tsk havssalt

Laxen:
4 laxfiléer
1 tsk chipotle pulver (använd mindre om du inte vill ha det alltför kryddigt)
3 msk farinsocker eller kokospalm socker
¼ tsk havssalt
¼ tsk svartpeppar

Gör såhär:
Blanda alla salsa ingredienser i en mediumstor skål. Ställ i kylen tills den ska användas. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda chipotle pulver, socker, salt och peppar i en liten skål. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast smord form. Fördela blandningen på laxfiléerna, och se till att täcka dem väl.
Tillaga i ugnen i ca 15-20 min. Servera med salsan uppepå riset och med t ex kokt ris (glutenfritt), quinoa (glutenfritt), bulgur eller matvete.

MIDDAG 2

Fiskgratäng a la Niiinis

4 filéer torskrygg eller ett helt torskblock
10 potatis (av mjölig sort)
50 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
2 burkar färdig bearnaisesås
2 dl riven smakrik ost
Salt & peppar

Gör såhär:

1) Skala och koka all potatis, salta vattnet sparsamt.

2) Lägg torskryggfileerna i en ugnsfast form. Salta och peppra och se till att smöra formen.

3) Ställ i ugnen på ca 220 gr i ca 20 min för tinade filéer. Lägg till ca 10 min för frysta.

4) Koka färdig potatisen. Ta fram en elvisp. Lägg i smöret, ägget och mjölken och vispa sedan runt. Smaka av med salt och peppar.

5) Ta ut fisken ur ugnen och klicka (eller spritsa ut) potatismosen runtom fisken. I mitten häller du sedan på bearnaisesåsen. Ha sedan på den rivna osten.

6) Sätt ugnen på grill. Skjutsa in gratängen i ca 10-15 min för att gratinera den tills den får lite färg.

Ät med en god sallad! Mums!

MIDDAG 3


Fetaostbakad lax med persiljesås och ris. 4 pers.

400 gr laxfile
1/3 pkt fetaost
färsk dill
2 dl creme fraiche
färsk persilja (jag använde fryst)
salt
peppar
1 tsk honung
½ dl solrosfrön

Gör såhär:

Lägg den frysta laxen i en ugnsfast form. Salta och peppra. Skiva fetaosten och lägg det på laxen. Klipp över färsk dill. Strö över alla solrosfrön.


Såhär ser det ut innan ugnen.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 min. Koka under tiden riset samt gör såsen.

Såsen gör du såhär:

Blanda creme fraiche, salt, peppar, persilja och honung. Jag använder fryst persilja i kartong, perfekt att bara ta fram och strö i t ex en sån här sås. KLART! Detta var verkligen jättegott, hela familjen åt med god aptit så detta är en höjdare.

MIDDAG 4

RECEPT 4 pers:

2 dl fryst quornfärs
½ lök
2 morötter
2 dl krossade tomater
1 tsk smör att steka i
2 lasagneplattor
1 dl keso
2 dl ruccolasallad
1 dl mjölk
3 msk riven ost

Gör såhär:
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dem. Stek på quornfärsen så den tinar ordentligt, häll på krossade tomater och rivna morötter, fyll på med lite vatten (typ 1 dl). Salta och peppar. Låt puttra i ca 10 min. Häll i lite av såsen i botten på en ugnsfast form. Lägg på lasagneplattorna, bred sedan på keso och ruccola.


Häll sedan över resten av såsen, strö över osten och avsluta med att hälla på lite mjölk på sidorna i den ugnsfasta formen.
Grädda i 200 grader i ca 30 min. Det ska få riktigt fin färg uppepå.

Jag serverade detta till en pizzasallad. En riktigt mumsig pizzasallad, sådär som den smakar på pizzerian. Detta måste du bara testa!

RECEPT PIZZASALLAD:
1 liter kokande vatten
½ vitkålshuvud
2 korkar ättika (jag använde Perstorp)
1 dl rapsolja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk honung (rinnande)
1½ tsk salt
svartpeppar

Gör såhär:

Strimla vitkålen genom att hyvla den med en osthyvel. Funkar skitbra. Lägg vitkålen i en skål. Häll på det kokande vattnet och låt det ligga och dra sig en stund i vattnet. Detta gör man för att ”slaka” salladen, så den blir sådär härligt mjuk som en riktigt pizzasallad. Blanda olja, ättika vitvinsvinäger, honung, salt och svartpeppar.  Häll av det varma vattnet och skölj av vitkålen i kallt vatten och lägg den sedan tillbaka i skålen. Häll över blandningen. Servera genast, denna sallad håller fint i kylen i upp till en vecka.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00