Kvinnomisshandlare

Godmorgon på er!

Ja jag skrev ju igår att jag skulle skriva om fina Josefin och allt det som nu blossat upp till stora proportioner!

Ainbusk med Josefin i spetsen tillhör något av de finaste minnen jag har från min ungdom. Många är gångerna man stått och sjungit högt till deras låtar med lite för mycket vin innanför västen. Musiken har följt med mig vid hjärtesorg, vid olycklig kärlek, vid euforisk lycka och livet i det stora.

Förälskade mig, fick en riktig girlcrush i Josefin när hon var med i filmen Adam & Eva. Jag ville blondera mig och se ut som henne! Detta fantastiska yrväder till kvinna med den där genomborrande gotländskan som var som den lenaste grädden. Jag äskade ALLT med henne. Hur hon sjöng, hur hon var som skådespelerska…. allt!

Men Josefin försvann, det sista jag såg av henne var när Ainbusk var med i melodifestivalen 2008. Hon var precis lika vacker som hon alltid varit. Efter det hörde man inte mer från henne, eller jag gjorde det inte i alla fall.

I lördags morse så såg jag att Mia Skäringer skrev om den här dokumentären på sin Instagram. Jag kastade mig in på SVT Play och tittade på den. Jag låg i soffan här hemma och grät för mig själv.

Känslan var en chock. Jag hade verkligen ingen aning om vad hon genomgått. Ingen aning om misshandeln hon råkat ut för utav en av Sveriges kändaste skådespelare. Utan att hans namn nämndes så googlade jag mig till vem han var.

Hjärtat brast för Josefin. Hjärtat brast för att några få försökt stå upp för henne men att det bara tystats ned. Hjärtat brast för att hon vid en av misshandelshändelserna skadat sin rygg och några kotor så svårt att hon fick men för resten av sitt liv. Hjärtat brast när jag fick höra och se hur hennes liv och hela hon förvandlats av den här händelsen. Hur hon tystats ned, en av landets absolut bästa artister genom tiderna!

Jag har levt nära kvinnomisshandel. Vill inte gå in på hur men det handlar inte om någon i min min familj, bara så ni förstår det. Jag har själv sett en kvinna misshandlas av sin man, svårt. Jag var inte så gammal då och det har satt djupa spår i min själ. Det är något av det absolut läskigaste jag någonsin sett. Jag ringde min egen pappa i panik och bad honom komma och rädda kvinnan. Min pappa kom och fick slut på det. Han var min hjälte då.

Jag har sedan dess haft sån förakt för oberäkneliga män och alkohol. Så fort jag hamnat i en situation där en man betett sig hotfullt och varit alkoholpåverkad så har jag frusit till is. Jag har blivit stel av skräck.

På min studentkväll fick en kille en snedtändning en gång och flög framåt emot mig och skulle på mig. Jag kissade på mig av skräck. Magnus, stora barnens pappa, var min vän redan då och räddade mig. Min studentfest slutade med panik och tårar och jag ville bara hem.

Jag blir illamående ända in i min märg när jag tänker på hur kvinnor fått motta slag och sparkar. Hur de fått vara rädda i någon relation. Hur någon fått ta emot det jag själv fått se. Mitt hjärta går sönder!

Josefin blev aldrig ok efter allt det där. Skadorna gjorde så hon fick medicineras hårt och det är ju också vetenskapligt bevisat att har själen gått sönder så kan delar av kroppen också gå sönder. Hon tappade allt sitt hår, blev svag. Livet rann ur henne.

Josefins systers historia och den här dokumentären gick rakt in i min själ. Hur hennes syster som levt närmast Josefin kunde vittna om att inget av allt det här hänt om Josefin inte blivit misshandlad och nedtystad som hon blev.

Jag läste allt jag hittade om det här. Uppdaterade Instagram. Förfasades och grät. Är man en högkänslig person som jag är så går man in i sånt här med hela hullet och hela håret. Jag kunde inte sluta tänka på det. Läste högt för Tony så fort jag hittade något nytt, jag blev riktigt jäkla skakad av det här.

Det hölls en ljusmanifestation utanför Dramaten. Många var där och tände ljus för Josefin. Det var en stilla protest i hur en statlig teater kan låta denna skådespelare fortsätta? Visst, mannen har blivit dömd. Men han fick 3 månaders fängelse som han överklagade så det blev villkorligt istället. Rättsväsendet är inte vad det ska vara i Sverige, så är det ju. Det människor också reagerade på är att han fortsatt hyllas och fortsatt anlitats, t.o.m på en statligt bekostad teater, medan Josefins liv tog slut. Idag har Dramaten satt stopp för resten av alla föreställningar som var planerade där den här manliga skådespelaren medverkar.

Jag hoppas att Josefin ser hur hon nu får stöd. Hur de flesta sluter upp kring henne och gör hennes röst hörd. Den där rösten som inte fick höras förut hörs mångfalt och miljoner gånger mer nu.

Jag hoppas att detta gör att fler kvinnor som lever under hotfulla och destruktiva relationer vågar ta steget ut och söka hjälp. Att de vågar sätta stopp för detta vansinniga som pågår! Ingen kvinna ska behöva vara rädd, ingen kvinna ska behöva bli slagen, inte en enda gång. En gång är en gång för mycket!

Om du lever så, du som läser här! Lova mig att du försöker ta tag i det. Berätta för någon. Sök hjälp. Det finns fantastisk hjälp att få och han du lever med kommer aldrig att bli bättre även om du tror det. Du är värd något bättre, du är värd att känna dig trygg och älskad precis så som du är!

Kärlek // Nina

 1. Jag har varit där… jag var hon, hon som blev misshandlad, både fysiskt och psykiskt. Min exman är dömd för misshandel på mej!
  Jag är så glad att det äntligen lyfts… men otroligt ledsen för allt som Josefine fick utstå. Ingen… INGEN ska behöva utsättas för misshandel i en nära relation.Fy Faaan för män som slår!!!
  Det är i hemmet det sker, det är på den plats som borde vara den tryggaste plats av alla, det sker!
  Jag lever fortfarande i skräck… får alltid titta mej över axeln när jag går ut. Han dyker upp överallt… förföljer och trakasserar, trots att det har gått 8 år… men jag lever! JAG LEVER!! Det gör inte Josefine!
  Alla måste hjälpas åt… det här får inte hända igen!!
  TACK Nina för att du tar ställning ❤️

 2. Erica skriver:

  Tittade också på dokumentären igår.Någon hade lagt ut den på youtube så att jag i Finland kunde se den. Jag kan förstå att du varit begeistrad av Josefin. Vilken underbar kvinna,så vacker med en underbar röst och skratt. Det är så ofantligt sorgligt det som hände henne.Hur han krossade henne totalt det odjuret. Dokumentären satte djupa spår och Josefin och hennes syster har funnits i mina tankar hela dagen.

 3. Annica skriver:

  Varför skriver vi inte ut,
  Örjan Ramberg du är ett stort svin och en feg krake som ger dig på kvinnor!!

 4. Madde skriver:

  Kan rekommendera podden ”Våld i nära relation”, finns på Spotify o där poddar finns.

 5. Jag blir så arg att mannen (skådespelaren) ska skyddas från igenkänning och inte nämna hans namn. Men googla på Josefin Nilsson så får ni fram hans namn. Jag hoppas han förlorar jobbet och får vara syndbocken resten av sitt liv!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..