Hönökakor

Ja nu vet jag ju vilket bröd jag kommer få baka i all framtid här hemma. Aldrig har ett bröd blivit så uppskattat som detta, en av ungarna som inte ens tycker om bröd i vanliga fall har ätit jag vet inte hur många skivor av detta nu? Jag älskar när det uppskattas av familjen, det är liksom vinstlotten med alltihopa. Det här brödet smakar EXAKT som hönökaka som man köper, eller Tony säger att den är godare då det känns lite fluffigare och härligare än den man köper. Doften är alldeles ljuvlig och jag blir glad på riktigt av det här brödet. Fråga mig igen när jag fått bakat det till förbannelse? Haha….

Hönökaka heter egentligen Bagebrö, eller det är i alla fall vad de som bor på Hönö säger. Men resten av Sverige säger Hönökaka. Japp, så var det med det. Här kommer i alla fall receptet på denna fantastiska goding.

HÖNÖKAKA, 4 STORA KAKOR

50 g jäst
100 g smör
2 msk olivolja

4 dl vatten
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Börja med att smälta smöret, häll i vattnet i det smälta smöret och kolla så tempen blir 37 grader (fingervarmt).

2) Smula ned jästen i bunken (jag använde köksmaskin), häll i lite av vattnet och lös upp jästen. Häll i sirap, salt och olivolja. Häll i resten av vattnet och blanda runt.

3) Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills du har en relativt lös deg, den ska alltså inte lossna från väggarna i bunken utan vara kladdig. Jäs den under plastfilm i bunken i 40 min.

4) Dela degen i 4 delar, låt jäsa under bakduk ca 15 minuter till.

5) Sätt ugnen på 275 grader, går din ugn inte till 275 grader går det bra med 250 grader. Ställ in en baksten eller en plåt med bakplåtspapper i ugnen.

6) Kavla ut bullarna till runda kakor (ca 1 cm tjocka), låt jäsa under bakduk i 15 minuter till.

7) Nagga dem innan gräddningen, grädda sedan i 5-10 minuter tills de fått fin färg. Se upp på slutet så de inte bränns.
Avnjut med smör och ost, halleluja så gott alltså!

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:

Norska tekakor

Tunnbröd gräddat i stekpanna

Dinkelbröd i långpanna

Tunnbröd med 4 ingredienser

Kram Nina

1146
Subscribe
Notify of
guest

26 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malin
Malin
4 years ago

Men såå gott! Jag har alltid så dumma frågor men frågar man inte så får man inget veta!
Kör du 2 kakor per plåt el alla 4 på en o samma plåt? Samtidigt?
Ska dom gräddas på 275 grader????

niinis
niinis
Reply to  Malin
4 years ago

Ingen fråga är för dum, bra att du frågar.

Dom gräddas en och en. Ja, dom ska gräddas på 275 grader.

Marie
Marie
4 years ago

Tack för tips!
En dum fråga. Ska plåten alltså vara varm när man lägger på brödet? Eftersom det står att plåten med bakplåtspappret ska in i ugnen och sen ska brödet jäsa. Förvirrad 🙂

niinis
niinis
Reply to  Marie
4 years ago

Ja precis, sorry om det är otydligt! Precis så, plåten ska vara het som tusan.

al68
al68
4 years ago

MUMS, dessa skall jag prova att baka i helgen ❤

niinis
niinis
Reply to  al68
4 years ago

Ja gör det! Så goda!

Anita
Anita
4 years ago

Hej
Tack för alla goda recept
När jag bakar tycker jag alltid det är lättare om det står hur många gram vetemjöl man ska ha istället för hur många dl
Så 10-11 dl vetemjöl, vet du hur många gram det blir

niinis
niinis
Reply to  Anita
4 years ago

Tack själv! ❤️

Jag bakar alltid efter dl-mått så tyvärr vet jag inte gr.

Henriette
Henriette
4 years ago

Hej och tack för goda recept 🙂
Har nu försökt mig på höhökakorna, smaken satt men
de blev inte så fina. Alldeles för platta och ingen färg på undersidan. Använde en bak/pizzaplatta i teracotta. Ska nog ta en vanlig ungsform nästagång.

Siv Lövgren
Siv Lövgren
4 years ago

Hej. Tröstbakade Hönökakorna igårkväll. Bakning skingrar tankarna i dessa tunga tider.
Jag var osäker på några delar i slutet av baket så jag valde att göra 2 kakor per plåt och plåten var kall :-). Blev kanske inte Hönökakor men goda var dom iallafall. Nästa gång blir det en kaka per plåt.

Magnus
Magnus
3 years ago

Svarar på tidigare fråga. När jag räknar om deciliter mjöl till gram blir det 60 gram per deciliter. Lycka till 🙂

Berit
Berit
3 years ago

Så goda! Äkta bakglädje och tröst i Coronatider!

Maud Wiger
Maud Wiger
3 years ago

Fantastiskt goda hönökakor!😍 Tack för receptet!❤

niiinis
niiinis
Reply to  Maud Wiger
3 years ago

Sååå kul att du gillade! 🥰

Jeanette
Jeanette
3 years ago

Jag behöver råd; hur stora ska jag göra dom och hur tusan kavlar man till ett snyggt runt bröd?? Jag har rektangulära Hönökakor nu!! 🤗 Supergoda!

niiinis
niiinis
Reply to  Jeanette
3 years ago

Tänk dig att en får plats på den stora plåten du har i ugnen. Att få dem helt runda, ja då får man kavla och kavla åt alla håll. 😀

Pia bergvall
Pia bergvall
3 years ago

Så jättegoda hönökakor har bakat det idag❤️Du har så mycke fina recept❤️

niiinis
niiinis
Reply to  Pia bergvall
3 years ago

Tack snälla!

Pia bergvall
Pia bergvall
3 years ago

Helt underbara hönökakor. Kommer baka dom flera gånger

niiinis
niiinis
Reply to  Pia bergvall
3 years ago

Så kul att du gillar!

Therese Karlsson
Therese Karlsson
3 years ago

Kan man byta ut olivoljan till rapsolja?

niiinis
niiinis
Reply to  Therese Karlsson
3 years ago

Går jättebra! 😍

Håkan Jonsson
Håkan Jonsson
2 years ago

Jag gjorde dessa nu på förmiddagen på min nya baksten och de blev väldigt lyckade. 5 min i ugnen räckte.

niiinis
niiinis
Reply to  Håkan Jonsson
2 years ago

Härligt med baksten! Mums! 👏🏻🤤

Lotta
Lotta
1 month ago

Länge sen jag sparade receptet på Hönökaka. Idag blev det äntligen av. Oj, så gott 😋. Inte lika sött som det köpta, 5 av 5 bröd 👍👍

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Lotta
1 month ago

Härligt att det uppskattades! 😍

Img 5246.jpg

Nästa inlägg

6 enkla snacks

26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x