ANNONS

10 saker du ALDRIG ska diska i diskmaskinen

Älskade diskmaskin….

…ja det är i alla fall vad jag känner för denna fantastiska mackapär här hemma. Den har underlättat livet till max skulle jag säga, finns nog ingen maskin jag uppskattar mer här hemma tror jag. Dock så ska man ju inte köra precis allt i diskmaskinen, här kommer 10 saker du aldrig ska diska i en diskmaskin enligt råd & rön.

Kocken Markus Aujalay:s knivset till riktigt bra pris, klicka ➡️ HÄR.

KÖKSKNIVAR: Att diska knivar i diskmaskin gör dem slöa eftersom diskmedlet fräter på eggen. Knivar som inte är rostfria rostar dessutom när de utsätts för vattnet, värmen och slipmedlet i diskmedlet, om de körs upp­repade gånger i maskinen. Värmen under torkningen kan också göra att handtaget spricker. Handdiska i stället och torka av bladet direkt. Även saxar och andra vassa föremål blir slöa i diskmaskinen.

Bra träredskap till matlagning & bakning, klicka ➡️ HÄR.

TRÄREDSKAP: Träredskap och skärbrädor i trä riskerar att spricka om de körs i diskmaskinen. Kombinationen fukt och värme gör att träet kan ändra form. Det kan också samlas bakterier i eventuella sprickor i trät.

Äkta guldplätterad gaffel från Modehuset VERSACE (priset gick inte av för hackor), klicka ➡️ HÄR.

GULD & SILVERFÄRGAT: I diskmaskinen kommer färgen att blekna, lossna och bli ful. Jag har själv guldfärgade bestick som jag råkat köra i diskmaskin som nu lossat massa färg, inte alla fint. Detta gäller alltifrån guld- och ­silverpläterade bestick till glas, koppar och vaser med silver- eller guldfärgad dekor. Däremot går det bra att köra bestick av äkta silver i diskmaskinen, till skillnad från de pläterade besticken är de av silver rakt igenom.

Gjutjärnsgryta i underbar färg! Finns i massor av olika härliga färger, klicka ➡️ HÄR.

GJUTJÄRN: Stekpannor och grytor av gjutjärn mår inte bra av att diskas i maskindisk. Diskmaskinen tar bort den feta ytan som byggts upp under tiden som du använt gjutjärnsgrytan/stekpannan. Diska gjutjärn för hand men undvik diskmedel som faktiskt också förstör den feta ytan. Diska istället i mycket varmt vatten och diskborste, torka sedan av med hushållspapper.

Min underbara världsbästa lättviktsgjutjärnsstekpanna som har en teflon yta, klicka ➡️ HÄR. (Denna KAN du dock absolut diska i diskmaskin, men ej vanliga teflonpannor).

TEFLONPANNOR: Diskar du teflonpannan i disk­maskinen riskerar teflonet att lossna och skadas. Till skillnad från gjutjärn tål ­teflonpannan diskmedel.

KOPPARMATERIAL: Pannor, grytor, kastruller och ­annat av koppar oxiderar och blir flammiga i diskmaskinen. Kopparn ­antar en matt och mörk ton. Undvik även att maskindiska mässing, som till största delen består av koppar.

Vackraste sockerkaksformen, klicka ➡️ HÄR. Godaste Banankakan med kaffe, klicka ➡️ HÄR.

ALUMINIUM: Kastruller, kakformar och förpackningar av aluminium ska du inte diska i maskinen. Aluminium är en ­lättoxiderad ­metall, som lätt blir svart på grund av den kemiska reaktionen med diskmedlet.

Urfina termosmuggar från Design Letters, klicka ➡️ HÄR.

TERMOSMUGGAR: Termosmuggar ska diskas för hand om du vill vara säker på att vatten inte ska komma in mellan de båda lagren där det finns luft eller vakuum. Då förstörs nämligen termosens isoleringsförmåga.

ALLT MED ETIKETTER: Tar du inte bort etiketter från ­exempelvis konserver kan de lossna under diskprogrammet. Etiketterna och limmet riskerar att fastna i diskmaskinens pump eller blockera hålen på spolarmarna.

Supervackra kristallglas från Orrefors, klicka ➡️ HÄR.

KRISTALL: Kristallglas och kristallskålar kan förlora sin glans och bli ­grumliga av maskindisk. Det innebär dessutom en onödig risk för repor och andra skador, om de slår emot annan disk under diskprogrammet.

Källa: Råd & Rön

36
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Img 4198.jpg

Nästa inlägg

Snabb och god tårta till påsk

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x