Innehåller annonslänkar

Kyckling teriyaki

Detta är min minstings absoluta favoriträtt, det finns ingenting han gillar så mycket som kyckling teriyaki. Han ÄLSKAR det. Det som är bra med kyckling teriyaki är att du kan byta ut kyckling mot t ex strimlad biff (typ lövbiff), strimlad fläskfile eller varför inte strimlad fläskytterfilé. Minst lika gott. Också väldigt gott att ha till ugnsbakad eller stekt lax. Kyckling teriyaki svänger du ihop på nolltid, ja dvs om du har färdig teriyakisås. Men jag kan varmt rekommendera att göra den själv, jag tycker det blir godare på något vis. Gör ordentligt av den så kan du förvara den i kylen i tätslutande lock, funkar toppen att ha i andra asiatiska rätter också. Vill du kika på mina asiatiska rätter så har jag en kategori för just det, asiatiska mat. Testa kyckling teriyaki vetja, hos oss gör det succé varje gång.

Teriyakisås är enkelt att svänga ihop själv som sagt, jag tycker den blir så god också. Du kan också styra vilka smaker du vill att den ska ha mest av. Du kan dessutom göra den glutenfri, de flesta teriyakisåser man köper på affären innehåller gluten.

Testa också: Kyckling cashew som den smakar på asiatisk restaurang

Kyckling teriyaki

ca 800 g strimlad kycklingfile

1/2 knippe salladslök

1 msk sesamfrön

Egen teriyakisås:

2 vitlöksklyftor

1/2 dl strösocker (eller annan sötning som honung, sirap eller sötströ)

1,25 dl japansk soja (den blaskigare varianten)

1 dl vatten

1 1/2 msk risvinäger

1 msk färsk riven ingefära

2 tsk majsstärkelse + 4 tsk vatten för redning

3 msk sweet chilisås

några chiliflakes (kan uteslutas)

Gör såhär:

1) Börja med att göra teriyakisåsen. Blanda i alla ingredienser i en kastrull, låt koka upp under vispning. Den ska bli lite tjockare i konsistensen. Om den blir för blaskig så ha i lite mer majsstärkelse, om för tjock så ha i lite mer vatten. Ställ undan.

2) Stek strimlad kycklingfile i lite olivolja. Salta & peppra. Häll i teriyakisåsen och sjud runt i ca 1 minut. Strö över sesamfrön.

Servera med kokt ris och gärna en härlig asiatisk gurksallad och chilimajjo (srirachasås och majonnäs blandat – finns att köpa färdig också). Asiatisk gurksallad gör du enkelt såhär:

Asiatisk gurksallad

1 gurka

lite salt

1 vitlöksklyfta

1 lime

1 1/2 msk sesamolja

2 msk japansk soja

2 tsk fisksås

2 msk sweet chilisås

1 tsk chiliflakes (ta mindre om du inte vill det ska vara så starkt)

1 lime

1/2 kruka koriander (hoppa över om du inte gillar)

Sesamfrön

Gör såhär:

1) Skiva gurkan och lägg på en skärbräda, strö på lite salt och låt står en stund så den får vätska av sig lite. Pressa sedan med hushållspapper på gurkskivorna.

2) Blanda en dressing av pressad vitlök, saften av limen, sesamolja, japanska soja, fisksås, chiliflakes, 1 lime, sweet chilisås, hackad koriander och sesamfrön. Blanda sedan dressingen med gurkskivorna.

Servera med ris, strimlad salladslök och sesamfrön.

Tips vid allergier & diabetes:

GLUTENFRITT: Gör egen teriyakisås med majsstärkelse.

MJÖLKFRITT: Inget innehåll av mjölkprodukter.

DIABETES: Byt ut socker mot Nicks use like sugar (<klicka), byt ut sweet chilisås mot en med mindre socker.

VEGANSKT: Byt ut proteinet mot ett veganskt alternativ, t ex tempeh. Använd äggfri majonnäs. Byt ut fisksås mot risvinäger. Använd ej honung som sötning.

Bra produkter att ha till detta recept:

Superbra vitlökspress // Perfekt bunke med lock (super att skaka gurksallad i – den har jag) // Min favoritstekpanna (lättviktsgjutjärn bästa jag haft) // Fint rivjärn (perfekt när du river t ex vitlök & ingefära så du inte skadar fingrar)

RABATTKOD: NIIINISOKT24 ger dig 33% på dyraste varan och 5% extra på redan nedsatta varor.

Följ mig: 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Recept på bilden: Kyckling med godaste balsamicosåsen och knaperstekt bacon

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

8
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Åsa
Åsa
8 days ago

WOW va gott det lät och hyfsat enkelt. Men måste fråga en pinsam fråga då jag är urdålig på matlagning…vad pepprar men kycklingen med, vit- eller svartpeppar? Det är säkert helt självklart och du skrattar säkert gott 😂 men jag måste fråga ändå.

Åsa
Åsa
Reply to  Niiinis Kitchenlife
8 days ago

Tack för att du tog dig tid svara 😊

Dragica Kovijanic
Dragica Kovijanic
5 days ago

Din fråga kanske, om jag inte gör egen teriyakisås, hur mycket köpt ska man ha i. Om man gör den egna hur mycket av den?

Dragica Kovijanic
Dragica Kovijanic
Reply to  Niiinis Kitchenlife
4 days ago

Tack för svar! Har aldrig lagat det tidigare och min son blev så glad när jag visade receptet, han älskar denna rätt!

Nästa inlägg

Fredagslistan

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x