I vår familj har vi en som älskar tomtegröt, han är också norra Europas största kritiker när det kommer till tomtegröt. Den köpta risgrynsgröten från Felix, lite smått upphottad (läs kryddad och smörad) av mamma (mig) är favoriten. Ja så ni må tro att jag hade en del förväntningar på mig när jag skulle göra tomtegröt från grunden. Jag har aldrig gjort risgrynsgröt i ugnen, jag har gjort några försök att koka risgrynsgröt på spisen men har gett upp för tycker den sällan lyckas så bra. Bränns vid, fel konsistens, riset är inte perfekt, ja men you name it. MEN, ni må tro att jag fylldes av glädje upp till tomtetaket när jag märkte att jag kyckades perfekt med denna tomtegröt alltså, och den största kritikern kom och sa ”Mamma, det här var riktigt gott”. Det betyget, ja det är topp!
Nej men hörni, det fanns inget enklare sätt att göra tomtegröt/risgrynsgröt på, och jag säger såhär….. Släng mig i en snöhög vad gott! Jag kryddade den sådär juligt 🎅🏼 och det blev full pott på juliga smaker. Detta kommer garanterat bli vår julgröt i år, inget annat ska ätas och det var dessutom löjligt enkelt, blanda ihop och in i ugnen. Resten sköter sig självt.
Tomtegröt i ugn
Missa inte: Ris a la Malta med saffrans/apeslinsås // Kokosgröt // Ljuvliga grötkakor
Ingredienser
2 dl grötris
2 msk rårörssocker (funkar med vanlig strösocker men ger en lite kolaaktig smak av rårörssocker)
1/2 tsk salt
2 tsk kanel
2 krm malen nejlika
1 stjärnanis
1/2 tsk nymalen kardemumma
1 msk vaniljsocker
50 g smör
7 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (vanlig värme).
- Häll i riset i en ugnssäker form. Ha i socker, salt, kanel, nejlika, stjärnanis, nymalen kardemumma, vaniljsocker, blanda runt.
- Häll i mjölk och grädde. Sen i med smöret. På med folie och in i ugnen.
- Rör om efter 30 min, på med foliet igen.
- Efter ytterligare 30 minuter stänger du av ugnen och låter den stå kvar i ca 30-45 min till. (OBS: Tänk på att ugnar är otroligt olika, det kan krävas mer tid i ugnen.)
- Rör om, känns gröten för stabbig häller du i lite mjölk och rör om lite till.
Serveringsförslag:
• Jordnötssmör
• Päronkompott
• Tärnad äpple med kanel
• Hackade mandlar
• Färska blåbär & kokosflingor
• Jordgubbssylt
• Mandarinskivor
• Solrosfrön, torkade tranbär, torkade aprikos och honung
• Grekisk yoghurt med lönnsirap
Följ mina sidor:
• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
• Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul!
• Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Andra goda recept till jul:
• Över Atlanten kaka med saffran
• Mina bästa & godaste köttbullar
• Jultårta
• Daimfudge – enkel julgodis
• Gubbröra
• Lussebakelse (på bilden ovan)
Fler populära recept: RECEPTSAMLINGAR
Mer gott till julen: 20 SÖTA JULRECEPT
Kram Nina
Gjorde som i instruktionen! Så bra och gott! Tack niinis!
Visst var det, kul att du gillade! 😍
Till hur många räcker denna grötsats?
Eftersom det är så otroligt olika hur mycket gröt man äter så har jag inte nämnt antal portioner. Men enligt det man läser är 2 dl grötris beräknat till 4 portioner, men i vår familj räcker det inte till så många.
vad hade du för storlek på ungsformen?
Denna som jag har är ca 20×30 cm.