Finska Julstjärnor – Joulutorttuja

Halloj, åh nu ska du få ett recept av mig som jag är så tacksam över själv. Jo men såhär, familjen gillar russin men jag har inte använt det så mkt i min bakning tidigare. Men så fick jag en förfrågan om ett samarbete med Sun-Maid och tänkte direkt.

”Vad tusan gubbar, nog ska väl jag som bakar så mycket komma på något riktigt gott med russin”?

Om jag gjorde? Ämen excuse me hello ATT jag gjorde! Dessa små bakverk, som härstammar från mina rötters land Finland är så goda så det krullar sig på tungan! I vanliga fall fylls det med en härlig plommonmarmelad, men jag tänkte att vad tusan, det måste gå och göra något riktigt gott med russin. Dessa bakverk kallas för ”Julstjärnor” i Finland. Eller ”Joulutorttu” eller rakt översatt ”Joulutähdet”. Dessa bakverk kan man göra med både smör och en mjuk mördeg. Vi har alltid gjort en mördeg på grädde. Superdupergoda! ♥

Missa inte: Mina 40 mest populära recept (<klicka) på hela sidan.

img_5512

joulutorttu_julstjärnor_recept_julbakelse

JULSTJÄRNOR ca 40 st:

5 dl vispgrädde
1 kg vetemjöl
1½ tsk bakpulver
500 g smör
2 ägg

Fyllning:

500 g (2 pkt) russin
glögg (så att det täcker russinen i kastrullen)

Gör såhär:

1) Vispa grädde och ägg så att det blandas ordentligt.

2) Se till att smöret är rumsvarmt. Vispa sedan smöret i en köksassistent eller med elvisp tills den blir ordentligt krämig. Ca 3 minuter.

3) Blanda vetemjöl med bakpulver.

4) Häll grädd/äggblandningen i en köksassistent eller en bunke. Häll sedan, omvartannat, mjölblandningen och smöret i grädd/äggblaningen tills du har en härlig mördeg.

5) Lägg mördegen i plastpåse i kylskåp i ca 2 timmar. Vill du skynda på processen kan du ha den i frysen i ca 20 minuter.

6) Ta ut ur kylen och kavla ut degen till en platta på ca 3 mm:s tjocklek

img_5502 img_5503 img_5504

7) Dela sedan plattan i 8×8 cm fyrkanter som du skär upp enligt bilderna ovan.

Fyllningen gör du såhär:

8. Fyll en kastrull med russinen, häll över glöggen så det täcker russinen. Koka på medelvärme tills russinen börjar svälla. Jag kokade i ca 15 minuter.

9. Låt alltsammans svalna och kör sedan med handmixer tills det är en härlig sylt. Detta ska sedan klickas i våra bakverk.

img_5492 img_5494 img_5499 img_5489

10) Klicka i fyllning i varje fyrkant.

img_5505 img_5506

11) Vik sedan in vartannat hörn mot mitten och ovanpå fyllningen. Det ska se ut som en stjärna.

img_5507

12) Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Vispa upp ett ägg och pensla varje. Stick in en tandpetare i mitten för att hålla ihop stjärnan under gräddning. Lägg tandpetarna i blöt strax innan.

img_5508

13) Grädda i 250 grader i ca 10 minuter tills de fått lite färg längst ut på stjärnspetsarna och uppepå. Ät & njut!

img_5515

Nedan får du några smakprov på vad för recept du kan hitta här på sidan, klicka på länkarna för fler recept på varje:

GRATÄNGER
SMÅKAKOR

KÖTTRÄTTER

PASTARÄTTER

MJUKA KAKOR 

MIDDAGSTIPS

För att hitta alla kategorier klicka HÄR

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.


Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

87
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Havrefras
Havrefras
7 years ago

Men åh vilka minnen! Trodde det var dessa du syftade på i ett tidigare inlägg om finska julkakor 🙂 När jag var liten så gnagde jag i mig allt utom kletet i mitten, haha!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Havrefras
7 years ago

Jag meeeeed! Haha…. Kram

Mervi
Mervi
4 years ago

Mmm julstjärnorna är så goda. Jag har haft i katrinplommon istället.

Har du recept på porkkanalaatikko/finsk morotslåda? Jag gör den till varje jul men tycker inte jag fått den riktigt så som min mamma gjorde den.

Ia
Ia
4 years ago

Hej,, Niiinis ,, är oxå barnfödd i Finland ,, min mamma bakade Alltid nå vita runda kakaon till varje jul , tror det var potatismjöl i dom , för dom var så spröda ,, så min undran nu ,, inte har du möljligtvis nåt sånt recept ? Hon är borta sen 36 år , så tänkt om jag hittade nåt recept o kunde baka m kram Ingegerd

Minna Björk
Minna Björk
Reply to  Ia
4 years ago

Kan det vara sånna ” Hanna-tädin kakut” , det gjorde min mamma och mormor alltid till Julen Jag har ett gammalt recept om du vill ha

niinis
niinis
Reply to  Minna Björk
4 years ago

Jaaaa! Vi kom på att det var såna. Har just letat fram ett recept och ska testa, men dela gärna med dig du med!

Anneli
Anneli
4 years ago

Idag ska jag prova ditt recept på Joulutorttu för första gången 🙂 Har visat detta recept för min finska pojkvän och hans mamma att jag ska baka dessa och de tyckte att de låter gott med russin i stället för plommonsylten, själv har jag inte ätit dessa någon gång fast jag har finska rötter 🙂

niinis
niinis
Reply to  Anneli
4 years ago

Åh vad roligt att höra!

Nästa inlägg

En superbra och billig julklapp

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x