Ni anar inte hur glad jag är över det här receptet jag kom över på hemgjord pizzadeg utan jäst. Jag bara älskar att denna kan svängas ihop på nolltid och att den blev hur god som helst. Milo åt med god aptit och älskade mammas hemlagade pizza, det här kan jag lova kommer göras hemma hos oss massor med gånger till. Wow säger jag bara!
HEMLAGAD PIZZADEG UTAN JÄST, 2 MINDRE PIZZOR
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk olivolja
3 dl kallt vatten
Fyllning:
Tomatsås
Strimlad skinka
Riven mozzarella
oregano
Hemlagad tomatsås:
1 burk passerade tomater
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
0,75 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
Gör såhär:
1) Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
2) Häll i vatten och olja och knåda till en smet.
3) Dela degen i 2 och rulla till en boll. Platta sedan ut på en bakplåtpappersklädd plåt. Mjöla händerna om det skulle kännas för kladdigt.
4) Ha på tomatsås och sedan resten av det du önskar ha på pizzan. Grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Åh, det ser gott ut. Det borde ju gå att byta ut vetemjölet mot Lailas blå, glutenfritt mjöl väl?
Absolut!
Gjorde degen nyss men den den blev jättekladdig törs jag ha i mer mjöl
Den ska vara ganska så kladdig. Ha på mjöl på händerna när du hanterar den. 👍🏼
Hej! Idag skulle jag prova din pizzadeg, men jag undrar om du skrivit rätt mått, Det krävdes mycket mer mjöl än du angivit. Jag undrar om du vill kolla.
Det är rätt mått, men ibland är det olika kvalitet på mjöl och det kan också skilja på om mjölet är lite ”gammalt”. Då kan det krävas mer mjöl.
Jag har nyss köpt mitt mjöl så det är inte gammalt. Jag skulle kunna använt pizzadegen som pannkaksmet så lös var den. Går på viktväktarna. Många points blir det med nästan dubbelt så mycket mjöl. Måtten kan inte stämma.
Har gjort den säkert 100 ggr så receptet stämmer till 100%. Du behöver inte ha i dubbelt så mycket mjöl. Men ha i lite mer då och så hanterar du degen med mjölade händer.
Finns det möjlighet att du kan lägga upp bild på pizzadegen när du gör den nästa gång, så man kan se ungefär hur lös den skall vara? Tror det skulle vara många till hjälp då man kanske tänker att den skall vara typ liknande som pizzadeg med jäst i sig. 🤗 Nu har jag inte bakat ut det ännu, så jag vet inte om jag har haft för mkt/lite mjöl i förhållande till vätskan, det återstår att se. Men jag älskar dina recept! 🥰
Herregud vilken klibbig deg! Det va det geggigaste jag någonsin gjort 🤣 Nu är den i ugnen så hoppas den smakar bättre!
Hela grejen med den här formen av pizzadeg (utan jäst) är att den MÅSTE vara klibbig för att inte bli för kompakt och stenhård. Hoppas det smakade.
Våffelsmet skulle jag vilja säga, kan inte vara möjligt att det ska vara nästan lika mycket vätska som mjöl. Fick ha i nästan det dubbla med mjöl, hur tänkte du man ska kunna kavla en smet så tunn. Kommer inte att göra den igen iallafall.
Du kanske inte känner till hur en bakpulverbaserad deg beter sig, det här är en klassisk bakpulverdeg och skiljer sig från jästbaserad deg både i känsla och hantering. Förväntar man sig en vanlig deg så förväntar man sig för mycket. Några saker som kan påverka resultatet:
– Degen är lösare i början men sätter sig efter 5–10 min vila. Så ha lite tålamod här.
– Använder man ett mjöl med lägre proteinhalt (som t.ex. lantbrödsmjöl) binder det mindre vätska vilket kan göra att degen känns lösare, då kan man självklart ha i lite mer.
– Om vätskan hälls i utan exakt mått kan det bli för mycket.
– Det går fint att kavla degen tunt när man följer mängderna och låter den vila en stund.
Jag (och många andra) har fått jättefin botten med just dessa proportioner.