NyÄrstips
Den hĂ€r godingen har jag ju helt missat att ge er receptet pĂ„, hittade den nu nĂ€r jag gick igenom telefonens alla bilder. AlltsĂ„, du fĂ„r nog hĂ„lla i dig lite nĂ€r du smakar den hĂ€r, kombon med mandelmassa, saffran och kolaâŠ. Nej men man smĂ€ller faktiskt av litegrann. Fantastiskt god och bĂ„de perfekt till fikat eller servera som en efterrĂ€tt.
Saffranskaka med mandelmassa, 8 bitar
1 Àgg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 pkt 0,5 g saffran
100 g mandelmassa
1,75 dl vetemjöl
100 g smör
nypa salt
Kolamousse:
1/2 dl dulche de leche (karamelliserad mjölk)
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrÀdde
100 g fÀrskost
Garnering:
granatÀppelkÀrnor
Krossade pepparkakor
Gör sÄhÀr:
1) SÀtt ugnen pÄ 200 grader. SmÀlt smöret, vispa i saffranet och rör runt tills det lösts upp lite. Vispa samman socker och Àgg, du behöver inte vispa det fluffigt, det rÀcker om du rör runt det nÄgra varv tills det blandats ordentligt.
2) Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör i det i Àggsmeten.
3) Riv mandelmassan pÄ ett rivjÀrn, hÀll i det och saffranssmöret, rör runt till en jÀmn smet.
4) LÀgg i bakplÄtspapper i en brödform. HÀll i smeten. GrÀdda i ca 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska vara sÄ gott som torr nÀr du kÀnner med sticka, lite kladd gör inget, det blir bara Ànnu bÀttre. Pudra med florsocker nÀr du tagit ut den och den svalnat.
5) Mousse: I en bunke har du i fĂ€rskost, dulche de leche, vaniljsocker och vispgrĂ€dde. Vispa först pĂ„ lĂ„g fart och sen pĂ„ hög tills du har en mousse. Den ska vara lagom fast, tĂ€nk att du ska kunna spritsa den men att den inte blir lika âhĂ„rdâ som vanlig vispgrĂ€dde. Man fĂ„r vispa en stund.
6) Servera en bit kaka med KOLAMOUSSE och dekorera med granatÀppelkÀrnor och krossade pepparkakor.
Gillar du receptet blir jag jÀtteglad om du klickar i hjÀrtat till höger under detta inlÀgg.
Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Bloglovin sĂ„ du inte missar nĂ„gra inlĂ€gg HĂR
Kram Nina
Hur mycket fĂ€rskost ska det vara? StĂ„r inte i receptet đ
Har Ă€ndrat nu. âșïž
Hej, super goda! Har en i familjen som Ă€r gluten. Har du testat att byta till mandelmjöl? Om inte va tror du skulle vara en bra mĂ€ngd? đ
Har inte testat, men vet att man brukar behöva nĂ€stintill dubbla mĂ€ngden mandelmjöl till liknande recept. âșïž
Hej, brödform? Menar du 1,5 l avlÄng,eller kan jag anvÀnda vanlig rund springform? Som till sockerkaka.
Till denna kakan blir det bĂ€st med en lĂ„ngsmal brödform pĂ„ ca 1 â 1,5 liter.
Kan man byta dulche de leche mot tex. vaniljekrĂ€m i sĂ„ fall mĂ€ngd. Ăr laktosintolerant.
Det finns att köpa laktosfri dulche de leche : https://www.meds.se/renee-voltaire-dulce-de-coconut-kramig-kola-eko-210-g?iospid=products-87690-C
Vad kan man anvĂ€nda istĂ€llet för mandelmassa? Nöt- och mandelallergikerđđ»ââïž
Se svar i kommentarsfĂ€ltet. đ
LÄter jÀttegott men om man inte tÄl mandel. Kan man byta ut mandelmassan mot nÄgot annat?
Det finns nÄgra alternativ, dels sÄ kan du göra egen mandelmassa som inte innehÄller mandel.
Recept hÀr: https://www.niiinis.se/2018/01/12/glutenfria-semlor/
(Hoppa över att ha i inkrÄm)
Sedan finns det 2 recept till pÄ lÄtsas mandelmassa som du kan testa:
3 1/2 dl mannagryn
4 dl florsocker
0,75 dl smÀlt smör
1/2 dl mjölk
Blanda allt utom mjölken i en matberedare. Blanda i mjölken nÀr beredaren arbetar. Massan Àr fÀrdig nÀr den Àr slÀt och smidig.
1 dl havregryn
1/2 dl florsocker
1/2 dl strösocker
25 g smör
Mixa havregryn i en matberedare.
Blanda i resten av ingredienser.
LÄt vila i kylskÄp.
Det finns ocksÄ nÄgot som heter bakmassa som man kan köpa som Àr gjord pÄ aprikoskÀrnor.
Sista alternativet Ă€r att hoppa över mandelmassa och öka pĂ„ sockret lite mer, ha Ă€ven i lite mer smör. âșïž