Festlig saffranskaka med kolamousse

NyÄrstips

Den hĂ€r godingen har jag ju helt missat att ge er receptet pĂ„, hittade den nu nĂ€r jag gick igenom telefonens alla bilder. AlltsĂ„, du fĂ„r nog hĂ„lla i dig lite nĂ€r du smakar den hĂ€r, kombon med mandelmassa, saffran och kola
. Nej men man smĂ€ller faktiskt av litegrann. Fantastiskt god och bĂ„de perfekt till fikat eller servera som en efterrĂ€tt.

Img 7081.jpgImg 7080 1.jpgImg 7079.jpgImg 7082.jpg

Saffranskaka med mandelmassa, 8 bitar 

1 Àgg

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

1 pkt 0,5 g saffran

100 g mandelmassa 

1,75 dl vetemjöl

100 g smör

nypa salt

Kolamousse:

1/2 dl dulche de leche (karamelliserad mjölk)

1 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrÀdde

100 g fÀrskost

Garnering: 

granatÀppelkÀrnor

Krossade pepparkakor


Gör sÄhÀr:

1) SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. SmĂ€lt smöret, vispa i saffranet och rör runt tills det lösts upp lite. Vispa samman socker och Ă€gg, du behöver inte vispa det fluffigt, det rĂ€cker om du rör runt det nĂ„gra varv tills det blandats ordentligt. 

2) Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör i det i Àggsmeten.

3) Riv mandelmassan pĂ„ ett rivjĂ€rn, hĂ€ll i det och saffranssmöret, rör runt till en jĂ€mn smet.

4) LÀgg i bakplÄtspapper i en brödform. HÀll i smeten. GrÀdda i ca 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska vara sÄ gott som torr nÀr du kÀnner med sticka, lite kladd gör inget, det blir bara Ànnu bÀttre. Pudra med florsocker nÀr du tagit ut den och den svalnat.

5) Mousse: I en bunke har du i fĂ€rskost, dulche de leche, vaniljsocker och vispgrĂ€dde. Vispa först pĂ„ lĂ„g fart och sen pĂ„ hög tills du har en mousse. Den ska vara lagom fast, tĂ€nk att du ska kunna spritsa den men att den inte blir lika ”hĂ„rd” som vanlig vispgrĂ€dde. Man fĂ„r vispa en stund. 

6) Servera en bit kaka med KOLAMOUSSE och dekorera med granatĂ€ppelkĂ€rnor och krossade pepparkakor. 

Gillar du receptet blir jag jÀtteglad om du klickar i hjÀrtat till höger under detta inlÀgg.

Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gĂ€rna pĂ„ Bloglovin sĂ„ du inte missar nĂ„gra inlĂ€gg HÄR

Kram Nina

 

826
Subscribe
Notify of
guest


12 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
1 year ago

Hur mycket fĂ€rskost ska det vara? StĂ„r inte i receptet 😅

niiinis
niiinis
Reply to  Camilla
1 year ago

Har Ă€ndrat nu. â˜ș

Rebecca
Rebecca
1 year ago

Hej, super goda! Har en i familjen som Ă€r gluten. Har du testat att byta till mandelmjöl? Om inte va tror du skulle vara en bra mĂ€ngd? 😊

niiinis
niiinis
Reply to  Rebecca
1 year ago

Har inte testat, men vet att man brukar behöva nĂ€stintill dubbla mĂ€ngden mandelmjöl till liknande recept. â˜ș

Carina
Carina
1 year ago

Hej, brödform? Menar du 1,5 l avlÄng,eller kan jag anvÀnda vanlig rund springform? Som till sockerkaka.

niiinis
niiinis
Reply to  Carina
1 year ago

Till denna kakan blir det bĂ€st med en lĂ„ngsmal brödform pĂ„ ca 1 – 1,5 liter.

Monica Melin
Monica Melin
6 months ago

Kan man byta dulche de leche mot tex. vaniljekrĂ€m i sĂ„ fall mĂ€ngd. Är laktosintolerant.

Niiinis Kitchenlife
Admin
Reply to  Monica Melin
6 months ago
Emma
Emma
6 months ago

Vad kan man anvĂ€nda istĂ€llet för mandelmassa? Nöt- och mandelallergikerđŸ™‹đŸ»â€â™€ïž

Niiinis Kitchenlife
Admin
Reply to  Emma
6 months ago

Se svar i kommentarsfĂ€ltet. 😊

Gunilla
Gunilla
6 months ago

LÄter jÀttegott men om man inte tÄl mandel. Kan man byta ut mandelmassan mot nÄgot annat?

Niiinis Kitchenlife
Admin
Reply to  Gunilla
6 months ago

Det finns nÄgra alternativ, dels sÄ kan du göra egen mandelmassa som inte innehÄller mandel.

Recept hÀr: https://www.niiinis.se/2018/01/12/glutenfria-semlor/
(Hoppa över att ha i inkrÄm)

Sedan finns det 2 recept till pÄ lÄtsas mandelmassa som du kan testa:

3 1/2 dl mannagryn
4 dl florsocker
0,75 dl smÀlt smör
1/2 dl mjölk

Blanda allt utom mjölken i en matberedare. Blanda i mjölken nÀr beredaren arbetar. Massan Àr fÀrdig nÀr den Àr slÀt och smidig.

1 dl havregryn
1/2 dl florsocker
1/2 dl strösocker
25 g smör

Mixa havregryn i en matberedare.
Blanda i resten av ingredienser.
LÄt vila i kylskÄp.

Det finns ocksÄ nÄgot som heter bakmassa som man kan köpa som Àr gjord pÄ aprikoskÀrnor.

Sista alternativet Ă€r att hoppa över mandelmassa och öka pĂ„ sockret lite mer, ha Ă€ven i lite mer smör. â˜ș

76055A7A-1EFF-462F-B360-32CEDDE628C4

NÀsta inlÀgg

Burrata med mandarin reduktion, marinerade jordgubbar och tomater

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...