Festlig saffranskaka med kolamousse

Den här godingen har jag ju helt missat att ge er receptet på, hittade den nu när jag gick igenom telefonens alla bilder. Saffranskaka med kolamousse. Alltså, du får nog hålla i dig lite när du smakar den här, kombon med mandelmassa, saffran och kola…. Nej men man smäller faktiskt av litegrann. Fantastiskt god och både perfekt till fikat eller servera som en efterrätt. Saffranskakan blir så saftig och den är busenkel att baka. Kolamoussen är perfekt att äta bara som den är till en härlig efterrätt eller liknande, tips tips!

Saffranskaka med kolamousse

festlig-saffranskaka-med-kolamousse.jpg festlig-saffranskaka-med-kolamousse.jpg festlig-saffranskaka-med-kolamousse.jpg

Saffranskaka med kolamousse

Saffranskaka med mandelmassa, 8 bitar 

1 ägg

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

1 pkt 0,5 g saffran

100 g mandelmassa 

1,75 dl vetemjöl

100 g smör

nypa salt

Kolamousse:

1/2 dl dulche de leche (karamelliserad mjölk)

1 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

100 g färskost

Garnering: 

granatäppelkärnor

Krossade pepparkakor


Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, vispa i saffranet och rör runt tills det lösts upp lite. Vispa samman socker och ägg, du behöver inte vispa det fluffigt, det räcker om du rör runt det några varv tills det blandats ordentligt. 

2) Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör i det i äggsmeten.

3) Riv mandelmassan på ett rivjärn, häll i det och saffranssmöret, rör runt till en jämn smet.

4) Lägg i bakplåtspapper i en brödform. Häll i smeten. Grädda i ca 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska vara så gott som torr när du känner med sticka, lite kladd gör inget, det blir bara ännu bättre. Pudra med florsocker när du tagit ut den och den svalnat.

5) Mousse: I en bunke har du i färskost, dulche de leche, vaniljsocker och vispgrädde. Vispa först på låg fart och sen på hög tills du har en mousse. Den ska vara lagom fast, tänk att du ska kunna spritsa den men att den inte blir lika ”hård” som vanlig vispgrädde. Man får vispa en stund. 

6) Servera en bit kaka med KOLAMOUSSE och dekorera med granatäppelkärnor och krossade pepparkakor. 

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat till höger under detta inlägg.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

866
Subscribe
Notify of
guest

14 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
2 years ago

Hur mycket färskost ska det vara? Står inte i receptet 😅

niiinis
niiinis
Reply to  Camilla
2 years ago

Har ändrat nu. ☺️

Rebecca
Rebecca
2 years ago

Hej, super goda! Har en i familjen som är gluten. Har du testat att byta till mandelmjöl? Om inte va tror du skulle vara en bra mängd? 😊

niiinis
niiinis
Reply to  Rebecca
2 years ago

Har inte testat, men vet att man brukar behöva nästintill dubbla mängden mandelmjöl till liknande recept. ☺️

Carina
Carina
2 years ago

Hej, brödform? Menar du 1,5 l avlång,eller kan jag använda vanlig rund springform? Som till sockerkaka.

niiinis
niiinis
Reply to  Carina
2 years ago

Till denna kakan blir det bäst med en långsmal brödform på ca 1 – 1,5 liter.

Monica Melin
Monica Melin
1 year ago

Kan man byta dulche de leche mot tex. vaniljekräm i så fall mängd. Är laktosintolerant.

Emma
Emma
1 year ago

Vad kan man använda istället för mandelmassa? Nöt- och mandelallergiker🙋🏻‍♀️

Gunilla
Gunilla
1 year ago

Låter jättegott men om man inte tål mandel. Kan man byta ut mandelmassan mot något annat?

Veronika
Veronika
3 days ago

Kan man frysa kakan?

76055A7A-1EFF-462F-B360-32CEDDE628C4

Nästa inlägg

Burrata med mandarin reduktion, marinerade jordgubbar och tomater

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x