Lussekatter & Pepparkakor – Viktväktarrecept

20131114-031525.jpg
Lussebullar & Pepparkakor

Jaha, då har julbaket dragit igång på Niiinis blogg. Fr o m nu kommer du få ta del av allt julgott (både viktväktarrecept och vanliga) som finns att baka och tillverka. Allt från bakverk till godis. Jag kan inte hålla mig längre och med tanke på ALLA recept som finns därute så är det hög tid att börja tipsa om det redan nu. 🙂

Först ut har vi lussebullar och pepparkakor Viktväktarstyle.

LUSSEKATTER 40 st, 5 pp/st:

1 pkt Jäst
100 g Margarin flytande 80%
5 dl Lättmjölk 0,5%
250 g Kvarg lätt 1%
1 g Saffran
1 1/2 dl Sirap, vit sirap eller strösocker
1/2 tsk Salt
18 dl Vetemjöl
2 st Ägg
1/2 dl Russin

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull, häll i saffranet och låt det koka upp så att saffranet löses upp lite. Häll på mjölk och kvarg, se till att degvätskan är ca 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör om så att den löser sig. Häll på resterande degspad och tillsätt 1 ägg, sirap, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som får jäsa ca 30 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela i 40 bitar som rullas och formas till ”lussekatter”. Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda i ugn 225° ca 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

PEPPARKAKOR, ca 100 st, 1pp/st

1 1/2 dl Sirap, ljus
150 g Margarin flytande 80%
2/3 dl Socker
3 tsk Kryddnejlika, malen
1 msk Ingefära, malen
3 tsk Bikarbonat
1 msk Kanel
10 dl Vetemjöl, 8-10 dl
1 st Ägg

Gör såhär:
Smält margarinet i en kastrull, blanda ner sirap, socker, kryddorna och låt det koka upp. Häll upp 8 dl mjöl och 1 ägg i bunke. Häll margarinblandningen över och arbeta samman till en slät och fin deg. Tillsätt ev mer mjöl. Stjälp upp den varma degen på bakbordet, kavla och tryck ut figurer. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugn 200-225° ca 5-8 minuter.

0
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

När en idé föds och galet snygga stolar!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x