Vill du spara tid i köket, minska på disken och samtidigt laga mat som ett proffs? Då måste du testa de här 10 smarta kökshacksen! Små knep som gör stor skillnad – och ja, jag använder dem själv ofta.
1. Hackad lök & vitlök i iskuber
Hacka lök och vitlök och frys in i iskuber – gärna i lite olja eller vatten. Sen är det bara att ploppa ner en kub i stekpannan. Perfekt när du har bråttom eller vill slippa lökdoft på fingrarna!
2. Riv smör direkt från kylen/frysen
Glömt ta fram smöret till bakningen? Riv det med ett rivjärn – det mjuknar snabbt och blir lätt att blanda in i smeten. Särskilt bra till pajdegar!
3. Värm rester i micro som en ring
Gör en grop i mitten av maten på tallriken innan du micrar – då värms allt jämnare och snabbare.
4. Använd glasburkar som shaker
Släng ihop en dressing, marinad eller pannkakssmet direkt i en glasburk med lock. Skaka – klart! Mindre disk och perfekt för förvaring i kylen.
5. Separera ägg med en tratt
Knäck ägget i en tratt – vitan rinner ner, gulan stannar kvar. Enkelt, snabbt och utan kladd.
6. Frys in örter i olja
Hacka färska örter och lägg i iskuber med olivolja. Perfekt att ha till stekning, soppor eller pasta. Smaken bevaras på ett magiskt sätt!
7. Citrontricket – mer juice med micro
Värm citronen i mikron i 10 sekunder innan du pressar den – du får ut mycket mer juice!
8. Bananknepet – plast runt stjälken
Linda in stjälkarna på bananklasen med plastfolie – det bromsar mognaden och håller bananerna fräscha längre.
9. Diska rivjärn med potatis
Torkad ost som fastnat på rivjärnet? Riv en potatisskiva på järnet under rinnande vatten – det lossnar direkt!
10. Osthyvel till smör
En osthyvel ger dig perfekta smörskivor direkt från kylen – särskilt bra för barn som inte orkar trycka med kniv!
Häng med på fler hacks i serien “Niiinis Smart i Köket”
Det här var bara början!
Varje vecka kommer ett nytt smart kökshack upp här på bloggen – små grejer som gör stor skillnad i din vardag i köket.
Så glöm inte att kika in varje vecka och följ bloggen för att inte missa något! 🤩
Letar du efter ett recept på mörkt bröd utan jäst – ett sånt där riktigt kryddigt bröd med sirap, anis och kummin som man ofta får på restauranger? Då har du hittat helt rätt! Det här är ett glutenfritt kryddbröd som smakar precis som de där små skivorna i brödkorgen – fast ännu bättre, för du gör det själv.
Det bästa? Du behöver varken jäst eller specialgrejer. Det är bara att röra ihop smeten, hälla i en form och grädda. Jag använde det jag hade hemma – ingen mörk sirap? Inga problem. Med lite kakao och en skvätt kaffe får du till färgen och smaken ändå. Dessutom är brödet naturligt glutenfritt och saftigt tack vare psyllium!
Om du gillar naturligt glutenfria bröd så får du inte missa mitt bovetebröd – perfekt till både frukost och soppa.
Det doftar galet gott när det gräddas – lite som jul och lyxfrukost på samma gång. Anis, kummin, sirap… mmm! Det här är verkligen ett snabbt glutenfritt bröd med smak av restaurang. Skiva det tunt, rosta lätt och servera med smör och flingsalt – eller med en bit ost till kvällsteet.
Vill du baka ett lätt bröd till hela familjen? Då är mitt morotsbröd i långpanna ett måste!
Recept på mörkt glutenfritt kryddbröd utan jäst
Ingredienser:
5 dl filmjölk (byt ev. 2 msk mot starkt kaffe)
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 msk psyllium
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk mald anis
1 tsk mald kummin
1 nypa malen kryddnejlika (valfritt men gott!)
3 dl bovetemjöl
2 dl havremjöl (rena glutenfria om strikt glutenfritt)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Rör ihop filmjölk, sirap, kaffe och vinäger.
4. Blanda ner vätskan i mjölblandningen och rör ihop till en tjock smet. Klicka ner i en smord och mjölad form (1,5 liter).
5. Jämna till ytan. Strö på lite havregryn.
6. Grädda längst ner i ugnen i ca 60–70 minuter. Låt svalna helt innan du skär – brödet sätter sig och blir ännu godare!
Kökserbjudanden
Nu pågår en jätte kampanj som du bara inte får missa, här nedan tipsar jag om mina bästa redskap och hjälpmedel i köket. Passa på nu när det är kampanj vetja.
Jag hoppas att du testar – och att du älskar det lika mycket som jag gör! Det är ett sånt där bröd man alltid vill ha några skivor av i frysen. Jag skivar upp det innan jag fryser in det, sedan är det bara att ta fram antal skivor man behöver och tina upp. Vill du ha ett riktigt fluffigt snabb bröd också? Då måste du prova min snabba bakpulverlimpa – lika enkel, men med helt annan känsla.
Spara receptet, dela med någon som älskar bröd – och glöm inte att skriva en kommentar om du testar!
Vegansk, mer hälsosam och diabetesvänlig variant
Vill du anpassa brödet efter vegansk kost eller göra det mer diabetesvänligt och hälsosamt? Det är superenkelt!
Vegansk variant:
Receptet är nästan helt veganskt redan – du behöver bara byta ut filmjölken.
Byt ut:
5 dl filmjölk → 5 dl havreyoghurt, sojayoghurt eller naturell växtbaserad kefir (Tips: välj en osötad variant!)
Sen är det bara att följa receptet precis som vanligt. Resultatet blir minst lika gott – och 100 % växtbaserat!
Diabetesvänlig mer hälsosam variant:
Vill du dra ner på sockret men ändå njuta av det kryddiga brödet?
Justera så här:
1 dl sirap → 1–2 msk fibersirap (<länk) eller fibersirap med honungssmak (<länk). Välj naturell osötad växtdryck eller filmjölk med låg kolhydrathalt. Ersätt en del av bovetemjöl eller havremjöl med mandelmjöl för att hålla ner GI.
Brödet blir fortfarande saftigt och smakrikt – men mer blodsockervänligt.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
Okej, det är dagen innan påsken drar igång på allvar och jag vet inte hur det är med er – men här är det alltid lite kaos i mysförpackning. Man vill hinna med allt: maten, pyntet, godiset, dukningen… Men mitt i allt så har jag lärt mig att stanna upp och tänka: vad gör egentligen att det känns påskigt och härligt – på riktigt?
För mig handlar det inte om att köpa halva blomsterbutiken eller ha ett perfekt pyntat hem. Det är små saker. Stämningen. Doften av något i ugnen. Några enkla detaljer som skapar den där aaaaah, nu är det påsk–känslan. Nu kan vi sänka axlarna och andas djupt ett tag.
Så här kommer mina bästa tips för att maxa myset – utan att det kostar skjortan:
Världens härligaste naturliga doftljus från HYGGE hittar du HÄR.
1. Tänd ljus i alla rum
Vi glömmer ofta bort ljusen till påsk, men det är ju fortfarande vårvinter. Ljus i köket, toan, hallen – överallt där folk rör sig. Gärna doftljus, den som jag tipsar om här ovan doftar så gott. Så enkelt, så mysigt.
2. Rör i 10–15 droppar eterisk olja när kokosoljan är smält men inte för varm.
3. Placera veken i burken, häll i oljan och låt stelna i rumstemperatur (eller ställ i kylen för snabbare resultat).
Klart!
Du har ett enkelt, naturligt doftljus utan syntetiska ämnen, perfekt för kvällsmys, badrummet eller meditation. Vill du ha det lite mer hållbart i värme kan du blanda kokosolja med lite bivax eller sojavax (t.ex. 70 % kokosolja, 30 % vax).
2. Påskmusik i bakgrunden
Jo men alltså, prova! Jag brukar sätta på en spellista med lite soft jazz, något med påsktema (det finns faktiskt!) eller bara lugn vårmusik. Det gör SÅ mycket för stämningen när man går runt och pysslar. Jag lyssnar på denna låtlista just nu, så mysig & bra! När jag vill ha riktigt lugn så lyssnar jag på denna jazzlista. Denna låtlista får jag sån fin feeling i bröstet av.
3. Sätt fjädrar eller ris i det du redan har
Du behöver inte köpa nytt. Ta en vas med några torra kvistar, tryck ner lite fjädrar (ska du ha fjädrar så köp etiska fjädrar eller helt veganska) eller häng några målade ägg i. Plötsligt ser det ut som att du planerat påsk i veckor.
4. Gör något extra av frukosten
Även om det bara är du och en kopp kaffe – lägg upp frukosten fint! Kanske ett kokt ägg med örtsalt, lite påskmust i ett vinglas, eller en liten servett med påskmotiv. Du är värd det.
Jag brukar baka något – en sockerkaka, bröd eller bara koka vatten med kanelstång och apelsinskal. Testa det, doftar så gott & ljuvligt och får hela hemmet att kännas varmt och inbjudande.
6. Påskägg till dig själv
Japp. Jag köper (eller gör) ett eget påskägg till mig själv. Med typ: ett mini-lack, en liten chokladbit, kanske ett ansiktsserum jag varit sugen på. Det känns lyxigt och fint – som en liten present från mig till mig. Borde inte alla göra det, ge sig själv en present lite då och då. Påsken är perfekt.
7. Strunta i det som inte hinns med
Det viktigaste är inte att allt är perfekt. Det viktiga är att DU också får andas, skratta, äta något gott och känna dig närvarande. Jag lovar – ingen kommer märka att du inte hann vika servetterna som kaniner. Haha, jag lovar, jag har försökt. 😂
Så. Där har du mina små enkla mys-hacks inför påsk. Inget märkvärdigt, men det gör verkligen skillnad. Har du något eget tips som du alltid gör till påsk?
Letar du efter en fräsch dessert som både är enkel att göra och smakar fantastiskt? Då måste du testa min citronpannacotta! Den här ljuvliga efterrätten är silkeslen är härligt fräsch med smak av citron – perfekt att toppa med påskeskum, strössel och små godis-påskägg för en vårig och festlig touch. En riktigt påskig citronpannacotta att njuta av med hela familjen!
Älskar du citron lika mycket som jag? Missa inte min saftiga citronkladdkaka med limeglasyr – en klassiker du måste testa!
Den här citronpannacottan är inte bara enkel att sno ihop – den går dessutom att förbereda dagen innan, vilket gör den perfekt till både påsk, middag med vänner eller när du bara vill lyxa till det lite mitt i veckan. Den lena grädden möter frisk citron i en magisk kombo som smälter i munnen. Toppa den med valfria godsaker och du har en dessert som både ser och smakar wow!
Är du lika svag för fräscha desserter som jag? Då måste du också prova mina krämiga citronrutor – ett annat storfavoritrecept på bloggen!
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde, socker, vanilj och citronskal i en kastrull. Ta av från värmen när det precis börjar koka.
3. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden tills de smält. Tillsätt citronsaften och rör om.
4. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
Tips: Gör den mjölk- och laktosfri
Vill du göra pannacottan mjölkfri eller laktosfri? Använd ett växtbaserat alternativ som kokosgrädde eller havregrädde (iMat). Välj gelatinfritt alternativ som agar agar om du vill göra den helt vegansk. Kom ihåg att smaka av – vissa växtbaserade gräddsorter kan kräva lite extra sötma eller citron för balans.
Vill du ha fler enkla desserter i glas? Kolla in min samling av efterrätter i glas – där finns massor av inspiration!
Så gör du citronpannacottan hormonvänlig eller nyttigare
Ja jag har börjat tänka väldigt mycket i hormonvänliga banor då jag själv är i klimakteriet och tänkte att jag ju kan dela med mig av hur man kan göra t ex en pannacotta mer hormonvänlig. (Hojta om du vill att jag fortsätter delge mer om detta.)
För en hormonvänligoch lite nyttigare variant, testa att byta ut socker mot kokossocker (<länk), dadelsocker (<länk) eller lönnsirap (<länk). Använd gärna eko-grädde eller vispbar kokosgrädde (<länk) utan tillsatser. Tillsätt rivet apelsinskal tillsammans med citron för extra C-vitaminboost – perfekt för att stötta kroppen under förklimakteriet eller PMS.
Vill du ha ett bakverk med liknande smaker men som är lättare att ta med? Då tipsar jag om mina citronsnittar – fräscha och ljuvliga!
Diabetesvänlig citronpannacotta? Javisst!
För en diabetesvänlig version kan du använda sötströ (t.ex. erythritol eller stevia-blandning) istället för vanligt socker. Det finns även laktosfri grädde med låg kolhydrathalt att använda. Citronen i sig är låg på socker och passar därför perfekt för en blodsockervänlig dessert.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
Letar du efter en enkel men lyxig förrätt som imponerar på gästerna? Då måste du testa mina smördegsskålar med räkröra – krispiga, små smördegsskålar fyllda med krämig, smakrik räkröra med handskalade räkor. Perfekta till både förrätt, buffé eller som ett härligt inslag på ett mingelbord.
Du som gillar förrätter med räkor kommer också älska mina räkbakelser. Sååå goda!
Dessutom går de att förbereda i god tid – vilket gör dem till ett riktigt räddarkort när du vill bjuda på något extra gott utan stress.
Skär långa remsor av smördegsplattan. Vira dem runt botten på värmetåliga dricksglas. Pensla med ett uppvispat ägg med lite vatten i. Snurra dem i lite sesamfrön. Ställ glasen upp och ner på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 20–25 minuter, tills de fått fin färg.
Spara några räkor till topping, skär resten i mindre bitar. Skala och finhacka rödlöken, hacka dillen. Blanda räkor, lök, dill och crème fraîche i en skål. Tillsätt cayennepeppar, salt, peppar och honung. Rör ihop allt till en krämig röra.
Ett annat favoritrecept med krämig räkröra är mina skagensnittar.
3. Forma skålarna:
När smördegen svalnat, lossa dem försiktigt från glasen med en vass kniv. Tryck till botten lite försiktigt så skålen står stadigt.
Vill du servera något liknande fast på klassiskt vis? Testa då min godaste räkmacka.
4. Fyll och dekorera:
Fyll varje skål med räkröran. Toppa med räkorna du sparade, lite extra hackad rödlök och dill. Vill du lyxa till det lite extra? Klicka på lite stenbitsrom – det blir både snyggt och supergott!
Och om du gillar att pyssla med festliga rätter i miniformat, spana in mina räkbakelser här.
Maken som visar hur mycket han ryser på armarna för att detta var topp 3 godaste han ätit i skaldjurväg! 😂😂😂😂
Så gör du smördegsskålarna allergivänliga
Vill du göra receptet glutenfritt, laktosfritt eller mjölkfritt? Inga problem – här är några enkla tips:
Glutenfritt: Använd glutenfri smördeg, det finns i frysdisken hos flera matkedjor. Kolla t.ex. märken som Fria, Schär eller Pop! Bakerys glutenfria varianter.
Laktosfritt: Byt ut crème fraîchen mot en laktosfri variant – finns från flera märken i vanliga butiker.
Mjölkfritt: Använd en växtbaserad crème fraîche (t.ex. Oatly iMat Fraiche eller Planti Cooking Fraiche) – funkar toppen till räkröran och ger en härligt krämig konsistens ändå.
Att göra förrätter som känns både lyxiga och enkla är något jag älskar – och de här smördegsskålarna med räkröra är verkligen ett sånt guldkorn. Krispigt möter krämigt, sött möter lite sting – och hela alltet ser så fint ut på tallriken. Perfekt när man vill bjuda på något som ser ut som att det tagit timmar, men i själva verket går på en halvtimme!
Hoppas du testar och gillar lika mycket som jag gör! Och du – gillar du räkor lika mycket som jag, då hittar du massor av andra goda räkfavoriter här på bloggen också. Scrolla upp till länkarna eller kika in i min receptbank för ännu mer inspiration!
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
Behöver du en snabb och enkel kaka att svänga ihop till påsken (eller egentligen när som helst på året)? Då måste du prova denna mjuka citronkaka med len frosting – en riktig liten smakbomb som går hem hos både stora och små. Den här citronkakan gör du i springform och toppar med din favoritsort på påskgodis – hur gulligt blir inte det på fikabordet? Jag älskar syrligheten i citronkaka, sådär när det blandas med sött. Fenomenalt gott!
Vill du baka citronkaka i långpanna till många? Missa inte den här godingen!
Den här citronkakan är verkligen en sådan där kaka som man älskar att ha i sitt receptregister. Saftig och med precis lagom mycket citronsmak. Frostingen på toppen gör hela kakan extra lyxig och är perfekt att dekorera med – tänk små chokladägg och lite strössel? Det fick flytta ditt lite påskeskumsharar också.
Mjuk citronkaka med frosting och påskgodis, ca 8 bitar
Springform: ca 20–22 cm
Ingredienser – kaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 citron (saft + rivet skal)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Frosting:
150 g färskost (typ Philadelphia)
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från ½ citron
Ev. några droppar citronjuice
Dekoration:
Påskgodis (t.ex. små chokladägg, påskeskum, strössel)
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret.
2. Smörj och bröa en springform.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i smeten.
4. Rör ner det smälta smöret, mjölken, citronskal och -saft.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25–30 minuter. Känn med sticka. Låt kakan svalna helt innan du brer på frostingen.
Frosting:
1. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en len kräm. OBS: vispa inte för mycket för då blir den rinnig.
2. Smaka av med lite citronjuice om du vill ha syrligare smak.
Dekoration:
Bred frostingen över den svala kakan och dekorera med påskgodis – gör det gärna lite lekfullt med färgglada chokladägg och strössel!
Älskar snabba kakor
När man inte har så mycket tid men ändå vill bjuda på något riktigt gott är det här ett toppenrecept. Jag brukar baka den här citronkakan på bara 10 minuter – sen sköter ugnen resten. Perfekt om man får oväntat besök eller bara vill ha något litet extra till eftermiddagsfikat.
Citron och vår är ju som gjorda för varann. Servera den här kakan med en kopp kaffe och du har det mysigaste lilla fikastunden hemma. Jag älskar att duka upp med ljusa färger, tulpaner och ett helt kakfat med olika små godsaker.
Gillar du när det serveras i portionsglas? Då måste du testa denna rabarbercheesecake i glas – superfräsch och enkel att göra!
Till midsommar, påsk eller bara en solig söndag – den här citronkakan passar alltid. Och om du gillar fräscha, fruktiga smaker så kommer du älska min magiskt goda jordgubbskladdkaka också. Sååå somrig och god!
• 2,5 dl glutenfri mjölmix (gärna Finax röd eller liknande)
• Eller 2 dl mandelmjöl + 0,5 dl potatismjöl för en lite saftigare och nötigare smak
Tillsätt gärna 1/2 msk fiberhusk om du använder mandelmjöl för att hålla ihop kakan bättre.
Laktos- och mjölkfri:
Byt ut:
• Smör mot mjölkfritt margarin (t.ex. Mjölkfritt från Carlshamn)
• Mjölk mot havredryck, mandeldryck eller soja
I frostingen: använd mjölkfri färskost som finns i veganska alternativ, t.ex. Oatly påMackan eller Violife Creamy, Philadelphia har också en vegansk variant nu.
För en mer diabetesvänlig/nyttigare variant:
Byt ut sockret mot:
• 1,5 dl björksocker (xylitol) – påverkar inte blodsockret lika mycket
• Eller 1,5 dl erytritol (t.ex. Sötströ eller Ica Sötning)
• Använd fullfeta produkter (t.ex. riktig färskost) i frostingen – fett hjälper till att jämna ut blodsockret
• Tillsätt gärna lite extra fiber med t.ex. 1 msk havrekli eller ½ tsk psyllium
• Byt ut vetemjöl mot 2 dl mandelmjöl + 0,5 dl potatismjöl – tillsätt också 1/2 msk fiberhusk
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
Alltså det här… det är nog en av de mest älskade pajerna jag vet. Citronpajen är fräsch, söt, syrlig, krispig och fluffig – allt i ett! Och vet du vad? Den passar lika bra till vårens fikastunder som till sommarens dessertbord, och heeeeelt perfekt till påskbuffén!
Jag publicerade det här receptet första gången 2019, men det är så pass bra att det förtjänar nytt liv. Jag har även testat den i glutenfri version – och det blev magiskt bra. Det är verkligen en sån där “wow-effekt”-paj som får gästerna att humma nöjt efter första tuggan.
Marängtäcket är sådär perfekt fluffigt och lätt bränt – jag älskar att använda en liten brännare, men du kan absolut få till det i ugnen också om du kör grillfunktion. Lemoncurden i mitten är lagom syrlig och balanserar sötman från marängen perfekt. Och du, vad enkelt det var att göra den själv!
Det bästa av allt? Den går att förbereda i god tid. Jag brukar göra den kvällen innan om den ska serveras till gäster, så den hinner sätta sig riktigt fint. Och alltså, den är ÄNNU godare dagen efter!
4. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar (ca 15 min – inte koka!). Låt svalna.
Maräng:
4 äggvitor
1½ dl strösocker
Gör så här:
1. Skilj vitor från gulor.
2. Vispa vitor till skum. Tillsätt socker lite i taget medan du vispar. Vispa i ca 4–5 minuter tills du har en fast, blank marängsmet.
Sätt ihop pajen:
1. Fyll pajskalet med lemoncurden.
2. Bred ut marängen ovanpå. Forma gärna små toppar med en slickepott. Gratinera högt upp i ugnen med grillfunktion (250°) tills marängen får fin färg. Håll koll så den inte bränns!
Alltså du MÅSTE testa denna paj om du inte redan gjort det. Den är en riktig stjärna på påskbordet kan jag nästan lova – och känns både lyxig och hembakad på samma gång.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
Påsken är här och med den kommer längtan efter något riktigt gott på tallriken! Men istället för en klassisk veckomatsedel där jag radar upp måndag till söndag tänkte jag att vi gör något annorlunda den här gången.
Här får du en påskig matsedel uppdelad efter de viktigaste dagarna i påskveckan – från skärtorsdag till annandag påsk – med massor av härliga recept du kan inspireras av. Perfekt för dig som vill äta gott hela påsken, utan att känna stress över vad som ska lagas!
Skärtorsdag – nu börjar vi fira lite smått!
Tjuvstarta påskmyset med något fräscht och lyxigt, gärna med räkor eller lax. Perfekt till ett glas bubbel och ett hjärtligt “Nu kör vi påskveckan!”
• Citrontårta – påsken behöver en syrlig och vårig dessert!
Långfredag – fiskens dag
Här kör vi på riktigt goda fiskrätter som passar perfekt till denna traditionella dag. Långfredagen får gärna vara lite extra lång… så vi hinner njuta riktigt mycket av maten!
Tips! Storkampanj med upp till 70 % rabatt – passa på!
Just nu pågår en superkampanj med upp till 70 % rabatt på köksfavoriter – perfekt om du vill unna dig något nytt till påskbaket eller vårens matlagning! Jag har plockat ut några av mina favoriter:
Hoppas den här annorlunda matsedeln hjälpte dig hitta inspiration till en riktigt god och mysig påskvecka. Plocka ihop det du tycker om, mixa och matcha – och framför allt: njut!
Letar du efter en riktigt god hel laxsida i ugn till påsk? Då har du hittat rätt! Den här påskinspirerade laxsidan är enkel att laga, full av smak och gör sig lika bra på buffébordet som till en lyxig påskmiddag med familjen. Smakerna av citron, dill och en hint av honung gör den fräsch och vårig – precis som man vill ha det till påsk!
Vill du variera laxen på påskbordet? Testa också min Sandefjordslax med smörsås – ett av de mest uppskattade laxrecepten på bloggen!
Påskinspirerad lax med citron och dill
Den här rätten andas verkligen påsklax deluxe – med fräscha smaker från citron, färsk dill och en mild smörig smörsky av honung och dijonsenap. Den är lika god ljummen som kall, vilket gör den perfekt till påskens olika måltider, från långfredagsmiddag till påskdagsbrunch.
För dig som gillar lite hetta och sötma, missa inte Sweet chili-laxen – också ett pangrecept som går hem hos hela familjen!
Så tillagar du hel laxsida i ugn till påsk
Det bästa med hel laxsida i ugn är att det är så himla smidigt – in med fisken, på med skysåsen, och sköter sig själv i ugnen. Den här varianten tar bara 20–25 minuter att baka, och blir garanterat saftig varje gång. Toppa gärna med extra dill och citronskivor för en riktigt vacker servering.
Vill du ha ett recept med kall citronsås till lax? Då måste du kika in min klassiska ugnsbakade lax med kall citronsås – den är magisk!
Hel laxsida
Ingredienser:
1 hel laxsida (1–1,5 kg)
50 g smör
1 citron (saft + zest)
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas för mildare smak)
Salt & svartpeppar
Citron i skivor till dekoration
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Lägg laxsidan på en bakpappersklädd plåt. Torka av med hushållspapper. Krydda med salt och peppar.
3. Smält smör, pressa i citronsaft + riv i zest, ha i honung, dijonsenap och ev. pressad vitlök. Pensla över laxen, det som eventuellt blir över kan du hälla över laxen efter halva tillagningsstiden.
4. Toppa med citronskivor. Baka i mitten av ugnen i 20–25 minuter beroende på tjocklek.
Såhär ser du om laxen är klar: Använd en gaffel och tryck lite i den tjockaste delen av laxen. Om den delar sig i fina lameller (flikar sig) är den klar. Den är matt och ljusrosa. Använder du termometer så är laxen lätt rosa, saftig och klar vid 52 grader, vid 56 grader har du en mer tillagad lax som fortfarande är saftig. Ett annat tillvägagångssätt att se om laxen är klar är att när den börjar släppa lite vitt protein (ser ut som den svettas lite fett) är den nära klar, då behöver den bara gå en liten stund till. Går det för länge efter det blir det torr och hård.
Bjud på lax till påsk – buffé eller middag
Den här laxrätten passar lika bra på ett klassiskt påskbord som till en elegant middag. Servera den med kokt potatis, ägghalvor och en klick hovmästarsås – och du har en fullträff! En annan fullträff till laxsida är potatissallad.
Supergod potatissallad
Ca 600 g potatis (gärna färskpotatis om det finns)
2 tomater
1/2 knippe rädisor
150 g sugarsnaps
1 rödlök
1/2 kruka dill
1/2 kruka persilja
Dressing:
1 msk vitvinsvinäger (testa gärna rosevinäger)
1 msk vatten
3 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
3 tsk honung
1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Färskmalen svartpeppar
Gör såhär:
1. Rengör potatisen.
2. Dela sedan den och rädisor, rödlök, tomater, sugarsnaps i mindre bitar och ha i det på ett stort djupt fat av något slag.
Hacka örterna och ha i dem också.
3. Dressing: Ta en liten burk med lock och ha i alla ingredienser. Skaka tills allt blandats och häll över potatissalladen och rör om.
Lax är verkligen en självklarhet på många påskbord – och med all rätt. Det är fräscht, lätt att variera och passar både stora och små. Den här helgrillade laxsidan är bara ett av många goda sätt att servera lax på i påsk – missa inte heller att lägga in egen lax, det är både enkelt och festligt.
Kolla in mitt recept på inlagd lax om du vill ha en kall rätt att komplettera med på buffén!
För dig som vill bjuda på något riktigt lyxigt till förrätt: prova min lyxdipp med rökt lax – den är perfekt till påskens bubbel!
🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳
👉🏻 KITCHENTIME, 40% rabatt på stekpannor. Ja upp till 40% rabatt på stekpannor, kan du tänka dig vilket erbjudande! Min nya favoritstekpanna ser du här ovan. Är så nöjd med den, det är min SATAKE som jag älskat i många år som nu blivit med nyhet där dessa stekpannor nu också finns med keramisk beläggning. Bästa jag haft! Du hittar den stekpannan jag har HÄR, jag har den som är 28 cm samt den som är 20 cm, perfekt till äggröra, bananpannkakor, eller bara till ensamlunchen.

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 350 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
Har du öppnat kylskåpet, stirrat in i skafferiet och tänkt “Vad sjutton ska vi äta idag?” Du är inte ensam! Därför kommer här 10 enkla rätter du (nästan) alltid kan slänga ihop – oavsett om det ekar tomt eller om du bara vill rensa lite bland resterna.
Dessa recept kräver inte några fancy ingredienser – tvärtom! Det är recept baserat på sådant de flesta har hemma: pasta, konserver, ägg, grönsaker och några kryddor. Perfekt när fantasin tryter men hungern knackar på!
1. Krämig pastagratäng på kylskåpsrens
En riktig livräddare! Koka valfri pasta, släng i överblivna grönsaker, lite crème fraîche, grädde eller mjölk + riven ost. Krydda med vitlök, oregano, paprikapulver och grädda i ugn. Klart!
Tips: Har du en skvätt köttfärssås, grillad kyckling eller baconrester – släng i dem också.
2. Ägg- och potatisrätt (typ bondomelett)
Har du ägg, lök och potatis? Då har du middag. Fräs potatisbitar och lök, vispa ihop ägg och häll över. Stek tills omeletten stannat.
Extra gott med: paprika, ost, spenat eller en skvätt grädde.
3. Soppa på burk och frysta grönsaker
Fräs lite lök, tillsätt frysta grönsaker, en burk krossade tomater, buljong och vatten. Har du en skvätt grädde, häll i det också. Låt puttra. Mixa om du vill ha en slät variant!
Toppas med: en klick crème fraîche eller ett gäng krutonger.
4. Tunnbrödsrullar eller wraps med rester
Rulla in det du hittar i kylskåpet: ost, skinka, sallad, gurka, pastasallad – allt funkar!
Dressing: Blanda 1 tsk senap, 1/2 dl majonnäs, 1/2 dl gräddfil, salt o peppar och ha i 2 tsk honung. Ringla över innehållet i wrapen.
5. Stekt ris med allt möjligt
Har du ris kvar från igår? Fräs det med frysta ärtor, morötter, lite soja och ett ägg. Vips så har du en asiatisk-inspirerad “fried rice”.
Tillägg: Ha i tonfisk, kycklingbitar eller tofu om du har.
6. Pannkakor eller plättar
Mjöl, mjölk, ägg – that’s it. Servera med sylt, bär, lönnsirap eller varför inte lite socker och citron?
Matigare variant: Fyll med spenat och fetaost eller överbliven tacofärs.
7. Ugnsbakad rotfruktspytt
Skala det du har – potatis, morötter, palsternacka – tärna, krydda och baka i ugn. Toppa med ett stekt ägg.
Smaksätt med: salt, peppar, olivolja, timjan, rosmarin och vitlök.
8. Tonfisksås till pasta
En burk tonfisk, lite crème fraîche eller krossade tomater, lök och kryddor. Snabbt, billigt och mättande!
Vill du lyxa: riv över parmesan eller pressa i lite citron.
9. Quesadillas med vad du har
2 Tortillabröd + ost + något från kylen = middag! Lägg ett tortillabröd, på med fyllning & krydsor, på med ett till tortillabröd. Värm i stekpanna med olivolja tills osten smälter. Skär upp. Servera med salsa, creme fraiche eller bara som de är.
Havregrynsgröt är inte bara frukost – den funkar till middag i kris också! Toppa med bär, äpple, jordnötssmör eller kanel och honung.
Matigare variant: Koka på mjölk, rör i ägg eller proteinpulver.
Låt kreativiteten styra i köket
Du behöver inte alltid följa ett exakt recept – ibland är det just kaoset i kylen som leder till de godaste middagarna. Nästa gång du står där och kliar dig i huvudet: kika på den här listan och utgå från det du har. Du kommer bli förvånad över hur mycket gott som går att laga!
Spara gärna inlägget – och dela med en vän som alltid säger “vi har inget hemma”! 😆
🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳
👉🏻 KITCHENTIME, 40% rabatt på stekpannor. Ja upp till 40% rabatt på stekpannor, kan du tänka dig vilket erbjudande! Min nya favoritstekpanna ser du här ovan. Är så nöjd med den, det är min SATAKE som jag älskat i många år som nu blivit med nyhet där dessa stekpannor nu också finns med keramisk beläggning. Bästa jag haft! Du hittar den stekpannan jag har HÄR, jag har den som är 28 cm samt den som är 20 cm, perfekt till äggröra, bananpannkakor, eller bara till ensamlunchen.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 350 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.