Karelska piroger med äggsmör

Nu kan jag äntligen ge dig recept på något som jag fått mycket frågor om på min Facebooksida, det är nämligen mycket efterfrågade och det är karelska piroger. Detta är ju något som jag är uppväxt med genom mina finska rötter, dessa finns ofta att äta i Finland. Sååå goda är dem!! Nu har jag äntligen gjort det här hemma och mamma och pappa fick en leverans av hemgjorda karelska piroger. Uppskattat! Jag hittade ett recept på ”Allt om mat” och tänkte att det verkade bra. Gjorde dock mer äggsmör för det mina damer och herrar är sååååå gott till!

IMG_4663

IMG_4659

IMG_4661

IMG_4662

IMG_4664

KARELSKA PIROGER, CA 10 st

2 dl vatten
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
2,75 dl grovt rågmjöl (+ 0,5 dl till utbakning)

Fyllning:

500 g risgrynsgröt

Smörbad:

2 dl vatten
50 g smör

Äggsmör:

3 ägg
75 g rumsvarmt smör
1 krm salt

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 275 grader. Värm vattnet till 37 grader. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en deg. Dela degen i ca 10 bitar. Kavla ut varje bit till en oval platta som är ca 20 cm ”lång”.

2) Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm ifrån kanterna. Vik sedan upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3) Grädda mitt i ugnen i 10-15 min. Koka under tiden upp vatten och smör.

4) Doppa pirogerna hastigt i smörvattnet och lägg dem sedan på galler för att svalna.

5) Äggsmör: Hårdkoka äggen, blanda med smöret. Servera pirogerna med äggsmöret.

Inspireras gärna av dessa härligt goda recept:

 

 

Köttfärspiroger med smördeg

Smördegspiroger ost och grönkål

Pizzadeg utan jäst

Fyllda scones

Kram Nina

LOADING..