Saffranskladdkaka med mandelmassa

20131123-045948.jpg
Saffranskladdkaka med mandelmassa.

Ok, detta kanske kan vara bland det godaste som finns. Det säger jag som älskar både saffran och mandelmassa. Denna kaka är riktigt julig och passar underbart till adventsfikat.

RECEPT

3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 st ägg
100 gram mandelmassa
150 gram smör
1 gram saffran

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200°. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke och rör sedan ner äggen. Riv mandelmassan och vänd sedan ner den i smeten. Smält smöret och blanda i saffran, häll det sedan i smeten, skrapa ur kastrullen ordentligt med en slickepott så all saffran och smör kommer med. Välj en form med avtagbar kant, smörj den med smör och mjöla därefter. Om du gräddar med över- och undervärme ska kakan gräddas i mitten av ugnen 15 – 20 min, beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Viktigt är att du låter den svalna ordentligt i kylen så den sätter sig och stelnar till, annars kan den uppfattas som för lös. Du ska alltså INTE ha den i ugnen någon längre tid. Klipp ut en stjärna av papper, lägg den uppepå kakan och sikta sedan florsocker på kakan. Ät tillsammans med vispad grädde och valfria bär.

  1. Linda skriver:

    Har provat kakan på släkten i dag & dom var nöjda. Jag fick dock ha den inne längre ca 40 min.

  2. Mamsen skriver:

    Supergod kaka. Jag bakade den med Sempers glutenfria mix och den blev en glutenfri favorit 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..