SÅ RÄDD!

20131211-114912.jpg

I am a looser! BIG TIME! 🙁

Som jag skrev tidigare har jag jordens magkatarr eller vafan det nu är. Drog mig för att gå till tandis eftersom det nästan kändes övermäktigt att göra den grejen också nu när jag är så dålig. Tog mig i alla fall i kragen och åkte till tandis. Blev emottagen, av vad jag kände direkt, en tandläkare jag klickade med lika bra som en moderat klickar med en socialdemokrat. Typ inte alls…. Satte mig tillrätta, jag fick den lilla hakklappen och tanden röntgades. Tandläkaren sa det jag redan visste, tanden är förstörd och måste dras ut. Hon visade på skärmen hur den skulle borras av och delas och sedan dras ut. Jag sa med pipig röst Jag tror faktiskt inte jag klarar det här idag”. Då spände hon ögonen i mig och förklarade med lite högre och mer artikulerad röst att man minsann måste göra så för att få ut tanden och att den är förstörd och dålig och jadda jadda. Där förlorade jag allt förtroende jag hade och faktiskt min lilla stolthet också. Jag började gråta som ett barn. ”Jag vill inte idag” sa jag bara. Hon försökte gång på gång övertala mig och pratade över mitt huvud till sköterskan i rummet att jag var rädd och att det var därför jag inte ville. Hon förklarade alla tillvägagångssätt och erbjöd även lugnande att dricka innan.

FUCK it! Det var försent. Hon var på väg att rycka tanden innan jag ens hunnit sätta mig i stolen. Till saken hör att jag varit med om en sån här grej tidigare. En tand skulle dras ut, pulpan var inflammerad och den tandläkaren borrade bara rakt ner i den och ingen bedövning hade tagit. Jag var FÖR inflammerad. Jag sparkade vilt i stolen men han ville inte sluta förrän jag skrek och grät. Jag gick därifrån den gången med en halvt ituborrad tand som värkte om än inte mer än innan. Andra gången gick jag till en annan som var underbar och fick ut den jävla tanden. Dock så blev hålet efter tanden inflammerad två ggr till och behövde åtgärdas ändå så det var en jefla pärs.

Idag gick jag också därifrån, sa att jag skulle boka en ny tid när jag smältit det lite. Å så grät jag….massor. Betalade och drog därifrån. Stod liksom i kassan och fultjurade. Jag är bortgjord på hela tandläkarn, nu berättar jag det för er så då vet tusentals till om det. Men skitsamma….. nu ligger jag söndergråten i soffan men jordens magkatarr och en förbannad tand kvar i käften som värker. Vet inte vad jag ska göra, börjar med att dra täcket över huvudet. 🙁

20131211-121121.jpg

1
Subscribe
Notify of
guest

22 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lisa
10 years ago

Stor kram till dej fina Nina! <3
Hoppas du kan hitta en tandläkare med förståelse så du slipper tandvärken i allafall!

sofia208
10 years ago

Fruktansvärt jobbig dag, STOR kram till dig Nina <3

Havrefras
Havrefras
10 years ago

Var själv tandläkarrädd sedan jag var liten (fick lustgas och grejer när jag var liten), så när jag flyttade till stan, kontaktade jag Narkoskliniken här i Stockholm. Skulle kunna gifta mig med hela bunten. Har gått där sedan 11 år, och har aldrig behövt narkos eller liknande. Förstående, lugna, stabila tandläkare LÖSER SITUATIONEN, och inte genom tvång, det kan ju en treåring räkna ut.

Helene
Helene
10 years ago

Synd att du inte bor i Stockholm, har världens finaste tandläkare och tandsköterska som skulle ta så väl hand om dig. Botade min tandläkarskräck (lika svår som din!) redan vid första besöket.

Malin
Malin
10 years ago

Ta det lugnande de erbjuder. Jag har tandläkarfobi och tog det när jag skulle operera ut en visdomstand och jag kommer knappt ihåg någonting från operationen. Så värt!

Evelina
Evelina
10 years ago

Vad bekymrad jag blir när jag läser detta, jag studerar själv till tandläkare, och det låter verkligen som tandläkaren borde visat mer förståelse för din rädsla. Hon borde troligtvis lagt fokus på att informera dig om varför det bästa vore att dra ut tanden, och sedan låtit dig fatta beslutet själv.

Krya på dig! Kram

Ulrica
10 years ago

Åhh, jag lider verkligen med dig :(.
Jag har en grym tandis-skräck och jag ryser bara av tanken hur du blev behandlad!!

Jag är djupt imponerad att du ens gick dit fast du inte var på topp!

Stor KRAM

Johanna
10 years ago

Åhhh vad jag förstår dig ♥ Jag var med om liknande grej i augusti. Jag har en tand som måste rotfyllas, men tyvärr har jag inte haft råd så jag har dragit på det. Tyvärr blev skiten inflammerad och jag var tvungen att gå till tandakuten. Där träffade jag en idiot till tandläkare som absolut ville dra tanden. Jag sa vänligt men bestämt att jag inte ville… han lyssnade inte och pratade oxå över mitt huvud.

Jag sa att han fick laga den tillfälligt inget annat.

Han surade på mig som ett barn *suck* Otrevlig och hård i sina handlingar i min mun. Otroligt oproffsigt 🙁

Därefter har jag inte varit hos tandläkaren trots att jag måste fixa tanden… men att bli så nedvärderad av en tandläkare känns skit.

Det är så viktigt att vara trygg i en tandläkarstol.

Hör dig för efter en bra tandläkare som har förståelse för rädsla. Kanske nån kompis till dig vet någon, eller dina päron eller svärisar vet nån!?

Största kramen till dig…. KRAAAAAAAM ♥

Susanne
Susanne
10 years ago

Stackare…
När du bokar tid nästa gång så berätta om din tandläkarskräck så dom är informerade och då kanske dom har någon som är super bra med sådana som har tandläkarskräck.
Men Nina du måste gå snarast och fixa detta så du slipper värken.
Jag har opererat ut två visdomständer(på käkkirurgen på KS i Solna) för jag hade infektioner och ont,va helt svullen och full med var.Inte trevligt men så värt det att operera ut dom!
Du fixar det!
Bara du får rätt tandläkare.
Tyckte du gjorde helt rätt som gick därifrån.
Sköt om er!
Kram

Elisabeth
Elisabeth
10 years ago

Hej!
Jag har haft Sveriges största tandläkarskräck då jag är en kontrollfreak, ta lugnande, det HELT fantastiskt! Sist fick de tillochmed borra utan bedövning. Det hjälper! Kramar!

Anonymous
Anonymous
10 years ago

Ring Britt eurenius hon är grym .

Johanna
Johanna
10 years ago

Stor KRAM till Dig <3! Jag blir så förbannad när tandläkare/läkare inte är förstående!! vad är det för sätt?! Jag vill dock komma med ett råd. Be om att få lugnande!Jag är oerhört rädd men behövde dra ur två visdomständer, hade jätteångest över det ett halvår innan jag tog mod till mig och bokade tid. Ångesten var verkligen i onödan för MED lugnande gick det verkligen bra! Jag var helt lugn inuti. Satt och grät i väntrummet, så kom de med lugnande (vilket var inplanerat) jag tog det och efter bara några minuter var jag lugn. Jag hade min mamma med mig (trots att jag då var 24 år) men man kan vara lite "lullig" en stund efter. Dormicum hette det lugnande och det var i flytande form. Rekommenderas! Kram

Katarina
Katarina
10 years ago

HEj! Kommer precis från Folktandvården här i Enköping efter en rotfyllning, gick dit förra gången med ångest (så jäkla rädd) – infomerade om att jag tycker det är olustigt och att jag är rädd! Fick en underbar tandläkare (tjej med grekiskt efternamn) – underbar person! Idag fick hon rensa rötter UTAN bedövning 🙂 Har redan bokat en ny tid hos henne för vanlig undersökning. Hoppas verkligen du kan träffa en tandläkare som uppträder korrekt och känna tillit till dom.
Kram

Åsa Thiger
Åsa Thiger
10 years ago

Gumman… Vad duktig du var som tog dig dit trots rädsla, ångest och magont! Jag beundrar dig!

Synd att du skulle stöta på ett sånt jeffla rötägg som inte kan läsa av eller för all del lyssna till sin patient!Lyhörd kan hon nog inte ens stava till!! Näää fyy faaan säger jag bara!

Kramar till dig fina människa!

snigeln
snigeln
10 years ago

KRAM till dig:)
Gå till en annan tandläkare, bara för en undersökning först!
Tipsar om pisang bananpulver utrört i lite blåbärsprovia tex för magen ( smakar ”sisådär”:) ), Allas magar är ju olika, men jag har provat det mesta och tycker bananpulvret är bra på sikt. Det bygger upp och stärker magen på något sätt.
Jag har superlätt att få magkatarr. Inget kul, speciellt att ha till jul.
KRAMAR

Nina
Nina
10 years ago

Gå till en annan tandis är mitt tips! Jag ogillar besöken hos tandis, fy… Blir värre ju äldre jag blir.
Drog ur en tand förra veckan, var obehagligt innan. Sedan får man bra bedövning så det känns inte när dom drar ut den. Jag låg o spände mig så sköterskan fick be mig andas….
Min tandläkare är en ung tjej på Max 30 år, så lungn. Hon pratar med mig som om jag vore 4 år. Vilket känns bra där o då.
Jag sa till henne vid vårat första möte att jag har inte tandläkarskräck men är rädd och rädd för att det ska göra ont osv..så hon vet hur hon ska gå tillväga.
Byt tandis!! Kram

Jenny
Jenny
10 years ago

bamsekram till dig! Jag tycker också det är hemskt att gå till tandläkaren.

sara
sara
10 years ago

Men kära du, så ska du inte behöva känna! Så vitt jag vet finns det specialist-tandläkare som just tar emot de som har tandläkarskräck. Min sambo har mer el mindre slagit ner en tandläkare för att han inte kunde hantera sin skräck, han blev ju smått ökänd bland tandläkarna :)men har nu hittat en trevlig som specialiserar sig på sånna som just honom.
Så googla runt lite o sätt dig inte i stolen om du känner någon som helst tvekan!
Lycka till

Helena
Helena
10 years ago

Fy vilken jobbig kärring som inte lyssnade, lugnade å förklarade på ett mänskligt sätt!

Skickar en stor varm kram och hoppas din mage är bra imorgon!
Annars kör du en veckas kur med omeprazol.
Jag var å köpte det idag för magen har pajat totalt av all jäkla stress!

Kramen

Tommy
Tommy
10 years ago

jag känner igen mej så otroligt i din skräck. jag hade världens tandläkarskräck förut. (mycket tack vare folktandvårdens sätt och behandlingar) Hur som haver så blev jag tipsad om sjukhustandvården där de tog väl hand om mej och även skickade mej till en tandläkarpsykolog i Uppsala. Även han var suverän och han hjälpte mej något så oerhört mycket. Nackdelen med sjukhustandvården är att man bara får gå där tills man har blivit av med den värsta skräcken. Men jag fann de mest underbara tandläkarna och sköterskorna på Thorwid kliniken på Drottning gatan.

Johannah
Johannah
10 years ago

Hej Nina!
Jag vet inte om det är till ngn tröst, men det är SÅ många som är rädda för tandläkaren, och jag är en av de själv. Har gått o dragit på tandläkarbesöken och åren har bara rullat på p g a min rädsla. Jag har gått på många nitar när det gäller tandläkare och den ena har vart mer otrevlig än den andre…har alltid gått hos Folktandvården men efter deras dåliga bemötande sökte jag mig till en privat klinik som är specialiserade på tandvårdsrädsla bland patienter…kan säga att det blev fullträff, jag har numera den bästa och mest lyhörde tandläkaren i världen… det kan vara värt att leta runt lite och hitta en tandläkare som faktiskt bryr sig och lyssnar på patienten och inte på sitt ego. Kram till dig!

Tina
Tina
10 years ago

Vad ledsen jag blir när jag läser hur du blev behandlad hos tandläkaren. Önskade att jag bodde närmare och kunde följa med dig och hålla dig i handen. Har själv lidit av tandläkarskräck. Blev botad av en helt underbar tandsköterska som lärde mig slappna av inne i tandläkarrummet. Allt som hon lärde mig var att kunna sitta i stolen och känna lugn inte den isande skräcken som gjorde att jag knappt kunde öppna munnen av alla spänningar i kroppen. Lägga händerna på magen för att känna hur man andas och slappna av. Idag kan jag nästan längta till tandläkaren bara för jag känner att jag har kontroll även där. Hoppas att du kommer att träffa någon som min underbara tandsköterska som hjälper dig känna dig bekväm även hos tandläkaren.

Nästa inlägg

Vaniljkola med havssalt

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x