Den perfekta julen! Finns den?

SVINLÅNGT INLÄGG! Sorry….bara mycket att säga. 😉

20131221-053829.jpg

….från igår. Den tog Milo när vi var och fikade hos min farbror i Västerås. Det var allt, ingen bra bloggfotografering igår med andra ord.

Ja, alltså. Jag jobbade klart först. Sen kom min pappa och hämtade mig och vi for till förskolan. När vi väl hämtat Milo for vi till Västerås för att julshoppa det sista. Det var som väntat galet mycket folk. Var man än gick var det knök. I alla fall. Nu har jag bara lite kvar som jag lätt kommer fixa i helgen. Jag har aldrig varit klar såhär tidigt, det är helt galet faktiskt. Känns också väldigt skönt och som att måndagen kan ägnas åt att göra Jansson och baka julgodis. Tänk om jag får min första jul där jag går i raggisar och har en glöggpanna puttrande (kan inte dricka det men ändå), julmusik spelande i högtalarna, knäcken blir perfekt (även om jag aldrig lyckas med den perfekta knäcken men ändå), alla barn är nöjda och glada och allas ögon tindrar. Tänk om vi lyckas? I let you know.

På något sätt har jag dock en känsla av att det kommer bli något som sätter käppar i hjulen för den perfekta julen (eller pre-julen) <–[RIM]. Stora barnens pappa har precis varit magsjuk. Tony tyckte han var lite orolig i magen igår….ja men ni hajjar ju?! På måndag kanske jag ligger och spyr med ärslet som en trattkantarell, dock i raggisarna medan glöggen kokar fast i pannan? Oooooh nooooooo! Men anyway, det är trots allt inte hela världen. Ellerhur? Det finns mycket värre saker, så är det. Men det skulle vara HELT FANTASTISKT och lyckas med den perfekta pre-julen.

Inför JULEN 2010 skrev jag följande inlägg på bloggen, datumet var 2010-12-17.

20131221-060223.jpg
Bilder lånade från Sköna Hem.


Underbara bilder från sköna hem. Hem som är superpimpade till julen och jag skulle kunna hoppa in i varje bild för att få vara med om just den inredningen och den julen. Men är min verklighet sådan?

Hörde på radion häromdagen att 88 % av sveriges befolkning inte känner sig nöjd när väl julen kommer. Man känner att man inte hunnit med det ena och man känner att man inte hunnit med det andra.

Blev granen så fin som man vill ha den? Nää… det blev den fulaste jävla granen man kunde hitta eftersom att man var ute i sådär ”god tid” som en trebarns familj brukar vara! De kvarlevor man hittar då är dom granar som ser ut att ha varit med om en bilolycka, ena sidan är intryckt och det fattas grenar. Man får vara glad om man kan hänga en julgranskula på någon gren och om man lyckas räta upp ”ringaren” någorlunda i julgransfoten.

Hur är det med maten man ska hinna laga? Nej, man står där kvällen innan julafton och kastar i hela ansjovisar i jansson eftersom man fasen inte hinner skära upp dom. Man rullar köttbullarna under armhålorna, mellan låren och under fötterna för att ha en chans o få ihop sådär sjukt många som man måste ha på ett julbord för att alla jävlar envisas med att äta hundra köttbullar var. Skinkan blir för liten eller för stor eller för torr eller för blöt eller för mycket fläskig. Det enda man kanske lyckas med är att koka för mycket potatis och öppna sillburkarna.

Julgodiset då? Ja hinner man med det överhuvudtaget? Man planerar tryfflar, ischoklad och knäck. Man lusläser Leilas kokböcker efter dom speciella recepten för att imponera på självaste julafton med hemlagad speciell godis. Sen står man där med torkad knäck i håret, sönderbrända fingrar och tycker att tryffeln man gjorde mest smakar torkat renbajs. Den där Leila kan fara åt skogen då hennes ingredienser knappt går att hitta så man hoppade över hälften och chokladcrispet man gjorde istället SER UT som torkat renbajs. Smaken törs man inte ens tänka på!

Julklappar, hur är det med det? Ja man står där och svettas med alla andra sista helgen innan julafton. Ungarna skriker runt omkring en och man känner att den totala kollapsen inte är långt borta. Dagen till ära har jag säkert tagit på mig långkalsonger och en extra tröja eftersom det är kallt ute. Svetten rinner längs ryggraden när jag står i TOYS R US kön med ett berg på 4 meter i höjd och väntar på min tur. Samtidigt börjar det klia någonstans, det värsta scenariot är ju om det skulle råka börja klia på pullan, där som man verkligen vill klia sig på offentligt. Man längtar till man får hoppa in i bilen och riva loss. Toys r us bruttan i kassan är en extring som det brukar heta. Hon kan inte kassan ordentligt och det hela tar 20 min extra/kund. Var du än ska handla är det extringar, var du än ska handla är det köer lika långa som den kinesiska muren, var du än ska handla är det varmt som i en fucking finsk bastu, var du än ska handla så är just den grejen du skulle vilja köpa SLUT eller så hinner Berit 147 år före dig hur nu det är möjligt?!

JULEFRID? Näää, knappast. Jag har aldrig varit med om julefrid, i varje fall inte innan jul. Det där som jag drömt om så mycket….. det där med att julmusiken ska spela, glöggpannan står på och man går i en skön stickad tröja och raggisar och bara njuter av julklappshögen under granen, maten som står klar i kylen och väntar. Alla barnen som går omkring och tindrar med ögonen och säger inte ett ljud! YEAH RIGHT!!

MEN VET NI??? Jag säger såhär… när julen väl kommer, för det gör den, så spelar ingenting egentligen någon roll så länge du har dina nära och kära omkring dig. Att du får ha din familj nära och njuta av dina armhålsrullade köttbullar kan inte bli bättre? Spelar det någon roll att du inte hann köpa just den perfekta julklappen, spelar det någon roll att skinkan faktiskt är lite för fläskig, spelar det nån roll att julgodiset smakar renbajs, spelar det nån roll att pullan kliat sönder i kassakön på TOYS R US? Näää…. för när jag, som är välsignad med en härlig familj och tak över huvudet på självaste julafton, får sitta där och njuta av MIN julefrid så kan ingeting bli bättre! Det ÄR MIN PERFEKTA JUL. Den där perfekta fantasijulen man jagar FINNS INTE, det är din egen jul som blir som den blir som är DEN PERFEKTA JULEN!

Inte sant?

0
Subscribe
Notify of
guest

5 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lillemor
10 years ago

Huvva! Låter helt hemskt!
Hoppas ni får en svinmysig jul nu!!

Jennie
Jennie
10 years ago

Så bra skrivet Niinis;) har du märkt nån skillnad med probi mage förresten? Julkramar!!

Carro
Carro
10 years ago

Hahaha! Garvar högt när jag läser. 😀
På pricken! Hoppas du slipper såna besvär i år och fokuserar på familjen och dig själv istället. Leksaksaffärer och shoppingcentrum generellt går bort den här tiden på året.
Kram och tack för ett gott skratt! ❤

snigeln
snigeln
10 years ago

*HAHAHA* UNDERBART inlägg!
Förgyllde min morgon.
Idag så hade jag planerat att göra vita tryfflar från Leilas kokbok……..
Känner mig nästan som jag blev tagen med handen i syltburken *fniss* 🙂

Helena
Helena
10 years ago

Haha, väldigt träffande!!! Höll på att stressa runt på ett härligt humör (not) häromdagen när min 7-åring sa: men mamma , det viktigaste med julen är att vi ska gosa!!! Hm, fick mig en rejäl tankeställare där, för visst har tösen rätt?!

Nästa inlägg

Julklänningen 2013

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x