Semlor på 3 vis – Vaniljsemla, LCHF semla, Viktväktarsemla

Semlor i stora lass!

Här ska du nu få 3 olika recept på semlor, dessa är skitgoda allihop så det är helt klart värt att testa och baka alla! 🙂 Vi börjar med mitt eget recept.

NINAS VANILJSEMLOR

85 gr smör
35 gr jäst
2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1/2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Ca 7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg

GÖR SÅHÄR:

Smält smör, tillsätt mjölk och värm så det blir fingervarmt, inte varmare. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan degvätskan över så jästen löses upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och till sist mjöl. Kör du i köksassistent så kör du degen i ca 5 min. Låt jäsa i 30 min.
Blanda ihop 1 dl utav mjölet med bakpulvret och jobba in det i degen. Rulla 8 stora bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Grädda sedan bullarna i 10 minuter tills de får en gyllengul färg. Vispa ihop ägget och stryk det över de varma bullarna. Låt de svalna ordentligt. Skär av toppen och klipp den i en triangel.

VANILJKRÄM

5 dl röd mjölk
1 vailjstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl majsstärkelse
50 gr smör

GÖR SÅHÄR:

Koka upp mjölk med en vailjstång. Skrapa ur en i vätskan och lägg i själva stången att koka med. Ta ur stången efter uppkoket. Vispa samman äggulor, majastärkelse, och socker då det blir riktigt vitt och pösigt. Häll över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa kraftigt på värmen. Det får inte koka för då kan det skära sig. När blandningen känns ordentligt tjock hölls det över i en kall skål. In i frys eller kyl för att svalna helt.

Fyll bullarna med vaniljkrämen. Vispa grädden lagom hård (ej för hård då den får finare form om den inte vispas för hårt) och ha i 1 tsk kanel. Fyll en spritspåse med grädden och spritsa på den nedre bullen. På med locket och sedan är det dags att pudra med florsocker.

LCHF SEMLOR (4 st, receptet är Åses på 56 kilo bloggen!)

3 ägg
4 msk valfri sötning
1 dl grädde
2 msk kokosnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
2.5 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning poröst. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg. Låt stå ca 10 min och sen formar du 4 bullar med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 20 min och låt sedan svalna under bakduk.

Mandelmassefyllning
Rejält med inkråm
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl
3 msk sötning

Blanda nötmjöl med grädde och sötning, gröp ur inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen.
Vispa grädden med lite vanilj och spritsa ovanpå, avsluta med hatten!

VIKTVÄKTARSEMLOR (15 st – 8 propoints/st)

50 gram smör
3 dl lättmjölk
1 pkt jäst
1 1/4 dl kvarg 1%
1 krm salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl sirap
9 dl vetemjöl
1 st äggula
150 gr mandelmassa
3 dl mellangrädde 27%

Smält smöret, tillsätt 2 1/2 dl mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig. Blanda ner kvarg, salt och kardemumma, sirap och det mesta av mjölken. Låt jäsa i ca 30 min. Baka sedan ut till runga bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare i 30 min. Vispa äggula och 3 msk mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugnen i 225 grader i 6-8 minuter. Låt svalna under bakduk. Skär av ett lock på bullarna, gröp ur lite inkråm och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och spritsa på den. Pudra över lite florsocker!

0
Subscribe
Notify of
guest

5 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
m
m
10 years ago

Det ser riktigt goda ut 🙂

Viktoria
Viktoria
10 years ago

Ser riktigt gott ut! Tänkte försöka mig på vaniljsemlorna, men upptäckte att det inte står någon ugnstemperatur. Så vilken ugnstemperatur ska man ha? Och är det mitt i ugnen som gäller?

Niiinis
Reply to  Viktoria
10 years ago

Förlåt, mitt i ugnen i 230 grader!

Åse
10 years ago

Kul att du har med mitt recept på LCHF Semlor! 😉 KRAM

Niiinis
Reply to  Åse
10 years ago

Är det ditt??? Åh neeeej, hittade det på google men det var inte din sida…. är det ditt från början?? Ska direkt länka fina du! KRAM

Nästa inlägg

Isadora CCC – Color Correcting Concealer

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x