Bröd i springform – SMASKENS!!!

Morgonens bröd!

IMG_4711.JPG
.

Åh, jäklarn’s vilket brödflow jag är i nu. Inget gör mig heller gladare än när det blir så gott! Detta bröd blev saftigt, luftigt och väldigt gott. Jag valde dessutom både vanligt mjöl och rågsikt för att få det lite ”nyttigare”. Självklart bjuder jag dig på receptet så du också kan överraska familjen med ett härligt nybakt bröd på helgmorgonen. Milo smaskade i sig för glatta livet så det är en höjdare för kids också. Han utbrast ”Tårtbröd” när jag kom in med det på bordet. Bara en sån sak liksom. 🙂

RECEPT, 2 springformar ’a 8 bröd.

5 dl mjölk
50 g jäst
4 msk muscavado sirap (går bra med vanlig sirap också)
3 msk rapsolja (matolja)
1 tsk salt
2 ägg
6 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
(Kan vara mindre mjöl då jag alltid kör på känsla, testa dig fram. Degen ska vara smidig, släppa från kanterna men gärna lite kladdig).
Vispgrädde till pensling
Vallmofrön till garnering

Gör såhär:
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, muscavadosirap, salt och ägg samt vetemjölet och rågsikten i omgångar. Arbeta degen i köksmaskin tills den släpper bunkens kanter och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.
.
Ta upp degen på mjölat bord, knåda den smidig och dela den i två. Forma den till 8 st runda bollar på varje. Lägg bollarna i ett fint mönster i en smord springform. Låt brödet jäsa under bakduk 30 minuter igen. Pensla brödet med vispgrädde och strö över vallmofrön. IMG_4704.JPG
IMG_4703-0.JPGIMG_4705.JPG

Grädda i nedre delen av ugnen vid 175 grader ca 35-45 minuter, kolla med en sticka. Den skall inte bli kladdig. Låt brödet svalna på galler. Bryt eller skär upp brödet, ät och njut med ett gott smör, en välsmakande ost och gurka.

LYCKA TILL!

IMG_4708.JPG

IMG_4710.JPG

4
Subscribe
Notify of
guest

4 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
9 years ago

[…] avslutat frukosten. Tiden går och huxflux är det mitt på dagen. Nu har vi i alla fall ätit ”springforms-bröd”, det är sååå gott. Såg på instagram att ni var många som provade brödet. Härligt att man […]

Viktoria
Viktoria
9 years ago

Hej Nina! Nu har jag provbakat detta recept. Jag undrar dock om du bara hade totalt 9 dl mjöl till en deg på 5 dl degvätska samt två ägg!!?? Jag ar i alla fall tvungen att tillsätta 2-3 dl mjöl för min deg var alldeles superkletig. Jag brukar oftast höfta när jag bakar men denna gång körde jag efter receptet först. Tack för din trevliga och omväxlande blogg
Kram Viktoria

sandra
9 years ago

Gjorde detta bröd tidigare i veckan. Mums va gott de va stort plus för att den höll sig mjuk i flera dagar ute.
Tack för ett toppen recept som kommer nyttjas fler gånger i det här hemmet.

Josefin
Josefin
8 years ago

Går det att frysa?

Nästa inlägg

Spriderman was here…..

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x