Saffranskladdkaka

IMG_7672.JPG

Saffranskladdkaka med mandelmassa

Det har blivit dags för ett nytt tema på bloggen. Denna veckan är det SAFFRAN som är temat. Passar väl ypperligt nu när det vankas mot första advent.

Lite fakta om saffran:

Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Inte undra på att det är dyrt? För 4.000 år sedan användes det för att bota magbesvär men även 90 andra sjukdomar, för 3.000 år sedan började det att odlas ordentligt. I början på 1900-talet användes saffran mycket mindre i Sverige än tidigare i medicinen men ingick ändå i tre blandningar för medicinskt ändamål: aloedroppar med saffran, Roséns bröstdroppar och opiumvin. Drogen ansågs ha upplivande verkan.

.

Det var lite info om saffran. Inte nog med att det har en botande effekt denna kryddan, den är fantastiskt god också. Detta recept Du nu ska få kanske kan vara bland det godaste som finns. Det säger jag som älskar både saffran och mandelmassa. Denna kaka är riktigt julig och passar underbart till adventsfikat.

.

RECEPT:

3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 st ägg
100 gram mandelmassa
150 gram smör
1 gram saffran

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200°. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke och rör sedan ner äggen. Riv mandelmassan och vänd sedan ner den i smeten. Smält smöret och blanda i saffran, häll det sedan i smeten, skrapa ur kastrullen ordentligt med en slickepott så all saffran och smör kommer med. Välj en form med avtagbar kant, smörj den med smör och mjöla därefter. Om du gräddar med över- och undervärme ska kakan gräddas i mitten av ugnen 15 – 20 min, beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Låt svalna. Klipp ut en stjärna av papper, lägg den uppepå kakan och sikta sedan florsocker på kakan. Ät tillsammans med vispad grädde och valfria bär, förslagsvis hjortron.

1
Subscribe
Notify of
guest

6 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annelie M
Annelie M
9 years ago

Så roligt med dina recept. Ska testa några från ditt lanritstema och definitivt detta. Tack!

niiinis
niiinis
Reply to  Annelie M
9 years ago

Vad roligt att det uppskattas! ❤️

Annelie M
Annelie M
9 years ago

Så roligt med dina recept. Ska testa några från ditt lanritstema och definitivt detta. Tack!

niiinis
niiinis
Reply to  Annelie M
9 years ago

Vad roligt att det uppskattas! ❤️

Nina Green
Nina Green
9 years ago

Älskar dina recept. Kan man byta ut mandelmassan till något annat?
Jag har sparat en del recept som jag ska baka och ha i frysen lagom till bebisen kommer.
Kram

Nina Green
Nina Green
9 years ago

Älskar dina recept. Kan man byta ut mandelmassan till något annat?
Jag har sparat en del recept som jag ska baka och ha i frysen lagom till bebisen kommer.
Kram

Nästa inlägg

NELLY med Victorias Secret ängeln Lily Aldridge

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x