Underbart vitt BRÖD

IMG_7886.JPG

Ok, helgerna handlar mycket om bröd för min del. Det är då man har lite tid på sig att vänta på jästider osv. Det här brödet är ett helvitt bröd bakat på det fantastiska mjölet manitoba cream. Mjölet som faktiskt ger bröd en härlig jäsning. Ett tips är att göra brödet i en gjutjärnsgrytan så får man ett perfekt runt bröd dessutom. Detta recept är för ett bröd, vill du göra fler så bara dubblar du receptet.

RECEPT (1 bröd):

1/4 pkt jäst
3 dl vatten
½ msk havssalt
3 msk olivolja
1 msk sirap
ca 7 dl manitoba cream
(det går självklart bra att använda vanligt vetemjöl/vetemjöl eller byta ut delar till ett grövre mjöl t ex rågmjöl, dinkelmjöl eller grahamsmjöl)

Gör såhär:

Lös upp jästen i ljummet vatten, värm det inte mer än till Max 37 grader. Tillsätt olja och sirap, arbeta sedan degen tills degen känns elastisk och smidig. Knådar du för hand så jobba på till omkring 15 minuter. Jag jobbar alltid i maskin. Tillsätt sist saltet.
Ett tips är att olja en bunke som du lägger degen i, då fastnar inget av degen när det jäst klart. Täck bunken med plastfolie för bäst jäsning.

Låt jäsa i ca 60 minuter, ta sedan upp degen på mjölat bakbord och vik den ett par ggr. Låt degen sedan återigen stå övertäckt i ca 60 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord igen och vik ihop den ett par gånger tills du får en rund limpa. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt som du strör mjöl över (eller så använder du en gjutjärnsgryta som du mjölar. Lägg på brödet och häll lite mjöl över den med. Låt stå och jäsa upp till dubbel storlek (ca 30-40 min). Snitta lite i brödet när det jäst färdigt.

Sätt in brödet i ugnen i 250 grader, ett tips är att hälla i vatten i en djup plåt längst ner i ugnen så får du en fin skorpa av ångan. Sänk sedan till 200 grader efter 5 minuters gräddning. (Detta lärde vi oss i en masterclass med Johan Sörberg när jag var med i Hela Sverige Bakar). Grädda därefter ca 35 min till. När ungefär en kvart av gräddningen passerat kan du lufta lite i ugnsluckan för att släppa ut ev ånga, upprepa 2 gånger till under bakningen. Du kan använda temp för att vara säker på att det är klart. När brödet har uppnått ca 97-98 grader är det färdigt. Jag brukar knacka på brödet och kolla hur det ser ut i botten. Är det lite hårt i skalet och lite mörkt i botten så är det klart.

26
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

IKEA & Carola

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x