Bästa pepparkaksdegen

Fick en fråga om pepparkaksdeg?!

Jag har ett recept som jag brukar baka efter och jag tycker det är bra. Man får ut ca 120 pepparkakor på det så man har till heeeeela julen och alla glöggmingel. 🙂 Nu ska jag dock investera i lite roliga pepparkaksformar tänkte jag. Det är en sån skillnad att baka pepparkakor när man får lite roliga figurer av det, för att inte tala om hur kul Milo tycker att det är?! 🙂

pepparkaksformar

Hur roliga pepparkaksformar?!  Går ju givetvis att göra vanliga kakor av också. Men jag tycker det är lite kul att det finns lite annorlunda så det inte alltid är samma lika på papparkakorna. Dessa pepparkaksformar kan du beställa HÄR. 

pepparkakor med milo

  

Här ska du få pepparkaksdegsreceptet:

250 g smör

2 dl strösocker

1 ägg

1 dl sirap

2 msk kanel

1 1/2 msk nejlikor

1 1/2 msk ingefära

1/2 msk bikarbonat

2 msk vatten

8 dl vetemjöl

Gör såhär:

Koka snabbt upp socker och sirap. Ta av från plattan, lägg i smöret och låt det smälta med. Låt allt kallna. Blanda ned kryddor, ägget och bikarbonat. Blanda i mjöl och arbeta till en deg. Jag brukar göra detta i min köksmaskin med kakkroken. Är det så att den känns för lös brukar jag ha lite mer mjöl. Rulla sen in degen i plastfolie och låt ligga i kylskåp i ca två timmar.

Baka ut pepparkakorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 5 min i 225°.

Kristyr:


3
Subscribe
Notify of
guest

15 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Andersson
Maria Andersson
8 years ago

Kul att baka pepparkakor. Älskar att baka, men tycker inte om kakor :))
Tur man har en familj och vänner som tycker om det 🙂

Niiinis
Niiinis
Reply to  Maria Andersson
8 years ago

Åh tycker du inte om kakor?! Det som är så gott! 🙂 Ja, jag säger detsamma. Nu när jag kör glutenfritt och bakar nåt med gluten så ger jag mest bort. 🙂 Tur du och jag kan göra några andra glada. 🙂 KRAM

Berit
Berit
8 years ago

Srr inte hur mycket sirap det ska vara? Hos oss hinner vi nästan aldrig baka ut några pepparkakor så flickorna bara älskar degen som ligger och vilar i kylskåpet.
Min mor o far frös in degen i en rulle och tog fram och skar i skärmaskinen och gräddade eftersom. Bra tips :)Ja formarna var verkligen roliga!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Berit
8 years ago

Men vad smart med att ta fram lite då och då sådär, det ska jag också göra. 🙂

Förlåt, ändrade i receptet. 1 dl ska det vara.

Kram!

vera
8 years ago

Vad härligt det ser ut med pepparkaksbak!

Niiinis
Niiinis
Reply to  vera
8 years ago

Ja det är något jag tycker är mysigt att göra med barn. Annars diggar jag ju inte överhuvudtaget att man är och rör i mina bakbunkar. 😀

Madeleine
Madeleine
8 years ago

Hur mkt sirap ska man ha? Här ska bakas pepparkakor!!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Madeleine
8 years ago

Förlåt, ändrat det i receptet nu. 1 dl! 🙂

Satsumas
Satsumas
8 years ago

Gjorde egen pepparkaksdeg för ett par år sedan (6 år sedan kanske nu) utifrån något hopknåpat recept utifrån 4 olika recept. Gick rätt bra faktiskt. Men har inte gjort det igen för fick ut liiiiite för många pepparkakor än vad jag kan göra av med (läs: äta själv). Efter ”koka socker och sirap” proceduren så fick jag lite mer respekt för smält socker – den tunna plastskålen som jag obetänksamt hällde allt i fick en smärre chock som den aldrig återhämtade sig från (läs: spricka i botten som skapades och läckte ända sedan dess, trots tejpningar underifrån).
Men det är värt att testa igen! Tack för recept 🙂

Niiinis
Niiinis
Reply to  Satsumas
8 years ago

Oj. Shit!!! 🙁 Det måste man nog vara jätteförsiktig med! Tur du inte gjorde illa dig!

Kram

Svahnholmen
Svahnholmen
8 years ago

Tack för receptet fina Nina! Ska nog våga mig på att göra egen deg i år!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Svahnholmen
8 years ago

Ja gör’t! ❤️

helena
helena
8 years ago

120 pepparkakor räcker väl bara till första advent. 😉

Caisa
Caisa
5 years ago

Jag försökte komma åt för recept på saffrans cheesecake men hamnar bara på pepparkaks receptet när jag trycket på cheesecake länken. Här du kvar det andra receptet? Såg så gott ut! Tack!

niinis
niinis
Reply to  Caisa
5 years ago

Nästa inlägg

Morning i ny pyjamas!

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x