Godmorgon nyårsafton!

 

Godmorgon nyårsafton!

Årets sista dag är här. Vi har förberett vår nyårsmiddag sedan igår. Dukningen blev klar igår kväll och jag känner mig nöjd. Ska ta lite bättre bilder på allt när det är ljust.

Någon var nyfiken på vad vår nyårsmiddag ska bestå utav?

Här kommer vår meny (tyvärr inte de bästa bilderna).

DRINK & DRINKTILLTUGG:

 

En gindrink med gin, rårörda lingon, citronsaft och sockerlag. Till det serveras smördegsrullar med fetaost, honung och rostade solrosfrön samt mitt glutenfria bröd med laxröra.

FÖRRÄTT:

 

Vi kunde inte bestämma oss så det fick bli lite både och. Smörstekt sparris med parmesan och torrostade solrosfrön.

 

Sen blir det chevregratinerade rödbetor. Enkelt…. köp färdigkokta rödbetor, klyfta och lägg i ugnsfast form. Strö på chèvreost och solrosfrön.

VARMRÄTT:

Ingen bild då jag aldrig lagat det. Eller jo, potatiskakan är klar men ligger i kylen. Det blir helstekt oxfilé med potatiskaka och lakritssås. Till det en syrlig sallad och lite syltad rödlök. (Jag äter kyckling).

Rödvinssås med lakrits!

1 grovhackad schalottenlök

1 skivad morot

2 msk smör

1 msk tomatpuré

3 msk rårörsocker

3/4 dl balsamvinäger

4 1/2 dl rött vin

3 msk konc. kalvfond

1 1/2 tsk soja

4 1/2 dl vatten

2 tsk majsstärkelse

1 msk lakritspulver (du kan också mixa ca 10 st turkisk peppar till pulver)

salt och peppar

Gör såhär:

1) Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.

2) Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.

3) Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.

4) Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.

5) Red såsen med majsstärkelse blandad med lakritspulver utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

EFTERRÄTT:

 
Hemgjord glass (står i frysen) med seg hemgjord lite saltig kolasås (står och svalnar här) och sen blir det lite chokladmaränger till.

Så ser vår nyårsmiddag ut. Ska bli så gott! Ser fram emot vår middag ikväll.

Håller fortfarande på och skriver på den sista årsresumen, den dyker upp under dagen. Ska ta bilder på vår dukning och hoppas hinna lägga in lite bilder på det.

Du, om du inte kikar in här mer idag så vill jag önska dig ett gott nytt år. Tack för att du läser här hos mig! ❤️ Nästa år ska jag börja med att blogga om vad jag ska förändra. Vad ska man släppa och vad ska man satsa på? Ett förhoppningsvis ”peppigt” inlägg.

  1. jeja skriver:

    Ser så galet gott ut =) Gott nytt År fina

  2. Eva N skriver:

    Gott Nytt År 🙂

  3. Gott Nytt År fina du! Det är en fröjd att kika in på din blogg dagligen! Så himla bäst är den! Nyårsmaten låter supergod,mums!
    Ha nu en riktigt fin nyårsafton! Min man, vår son och jag ska bege oss på middag till goda vänner här i krokarna, mysigt! Kram

  4. Mia skriver:

    Gott Nytt År! <3
    Och tack för att vi har fått va del av ditt 2015 i både med och motgång!
    Tack för att du inspirerar och delar med dig av så mycket! Hoppas ni får en fantastisk nyårsafton! Både Nina med familj men också alla ni andra läsare runt om i landet!
    Kram kram

    1. Mia skriver:

      *tagit del av 😉 heter det ju!

  5. Agneta skriver:

    Gott Nytt 2016 ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..