Kladdkaka med saffransfudge

Åh, äntligen kan vi börja planera lite julbakning på allvar. Den här kakan är det godaste ever, alltså på riktigt. I alla fall om du gillar saffran och choklad. Den här kombon är liksom HELT magisk. En kladdkaka med saffransfudge uppepå är en riktig höjdare!


Kladdkaka med saffran och vit chokladfudge

3 ägg

3 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

2 dl vetemjöl

150 gram smält smör

1 krm salt

Glutenfri:

3 ägg

3 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

2 dl glutenfri mjölmix

1 dl pofiber

150 gram smält smör

1 krm salt

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader.

2) Lägg i bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbara kanter på ca 24 cm.

3) Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, du får inte vispa utan bara rör ihop det då det inte får komma in så mycket luft i kakan, vi vill ju ha den riktigt kladdig.

4) Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör till sist i de smälta smöret.

5) Häll i smeten i springformen. Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter, den ska fortfarande vara kladdig invändigt. Jag hade min inne i 26 min.Jag kör aldrig varmluft utsn vanlig ugnsvärmen. När den är klar låter du den svalna.


Medan den står och svalnar så gör jag fudgen som ska vara uppepå kakan.Till själva fudgen som ska ligga uppepå kakan använder du dessa ingredienser.


Saffrans- och vit chokladfudge

1 1/2 dl vispgrädde

1 pkt saffran

150 g vit choklad

1 dl strösocker

3⁄4 dl sirap

50 g smör

Gör såhär:

1) Hacka chokladen grovt. Ett annat smart tips som jag såg att Jamie Oliver gjorde var att bara slå chokladkakan i bordskanten flera gånger när den ligger i förpackningen. Där spar man både tid och disk.

2) Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Låt koka under omrörning ca 5-7 min.

3) Tillsätt saffran och den hackade chokladen. Rör och blanda samman ordentligt. Nu har du fått ihop en superhärlig fudgesmet som är alldeles krämig.

4) Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Kakan kan serveras som den är eller med en härlig klick vispgrädde.ÄT & NJUT! Lova mig det! Såhär ser den ut när den är klar sedan!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på min Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

 1. Diana skriver:

  Hur länge ska den vara i kylen?

 2. Hayat skriver:

  Hej, jag har bakat den kakan så många gånger och alla gånger den blir uppäten utan att lämna några smulor. Den är populär hemma hos mig och efter fråga, delat recept många gånger.Väldigt gott rekommendera stark. Tack Niinis

 3. maria skriver:

  Tänkte prova att göra den glutenfria varianten. Kan man frysa den med fudgen på? 🙂

  1. niinis skriver:

   Går jättebra!

 4. Anne skriver:

  Hej! Det här receptet ser ju jätte gott ut! Men jag undrar bara, det står 34 dl sirap i receptet på fudgen? Ska vara 3 eller? Kommer absolut testa denna goding!

  1. niinis skriver:

   Hej, det står 3/4 dl.

 5. Jag håller på med denna nu och har glömt köpa vit choklad… har mörk hemma så testar den…. Håll tummar och tår för att den blir god i alla fall

  1. niinis skriver:

   Hoppas det funkade fint!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..