Kakor i burk – Gå bort present

Den överlägset bästa och mysigaste ”gå-bort” presenten!

Nu när de flesta av oss ska gå på diverse julbord och glöggmingel så tänkte jag tipsa om en toppengrej att ta med som ”gå-bort” present. Detta har varit mycket uppskattat, t.o.m för den som inte är van att baka. Jag har snyggat till receptet lite ifrån förra året (då de flöt ut lite för mycket) och vet att dessa kakor blir både fina och väldigt goda. Det som är så häftigt är att du kan variera smaksättningen precis som du själv vill.


RECEPT CA 24 st:
2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 dl rårörssocker (funkar med farinsocker, vanlig socker eller muscavadosocker)

4 dl havregryn

2 dl fyllning

Förslag på fyllningar i kakorna (blanda 1 eller flera):

Valnötter

Ljus mjölkchoklad

Nonstop

Torkade bär

Vit chokad

Hasselnötter

M&M godis

Mörk chokad med smak

Daim

Tillsätt: 

150 gr rumsvarmt smör

1 ägg

Gör såhär:

1. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Hacka eventuell choklad och nötter. Varva mjölblandningen med rårörssocker (eller vilket socker du nu använder), havregryn och dina valfria fyllningar i en väl rengjord burk med tätslutande lock. Den bör rymma 1 liter. Tryck till och packa varje nytt lager ordentligt med baksidan av en sked, så får du fina lager med varje ingrediens. Lägg gärna de vafria fyllningarna i de två översta lagren, annars riskerar havregryn och mjöl att rasa ner mellan och täcka fyllningarna så att de inte syns i burken.


2. Skriv ner ingredienserna som behöver tillsättas blandningen i burken och en kort instruktion för hur det ska bli goda kakor. Texten till burken skulle kunna se ut så här:

Rör 150 gram rumsvarmt smör och 1 ägg mjukt i en bunke. Tillsätt burkens innehåll och arbeta ihop till en deg. Forma degen till 20 lika stora kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna något med handen. Värm upp ugnen till 200 grader och grädda kakorna i 12-15 minuter och låt dem svalna på galler.


Sen var jag SJÄLVKLART tvungen att bjuda på ett glutenfritt recept på småkakor också. Det kan ju vara så att ni ska till någon som är intolerant. Så, here it goes!

RECEPT på ca 24 kakor:

1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bikarbonat

1/2 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl rårörssocker

(farinsocker, muscovadosocker eller vanligt socker)

3 dl havregryn (Glutenfria)

1 msk fiberhusk

200 g choklad

Tillsätt:

150 g mjukt smör

Gör såhär:

1. Blanda samman potatismjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke.

2. Varva mjölblandningen med rårörssocker (eller vilket socker du nu använder) och havregrynen i en väl rengjord burk med tätslutande lock. Den bör rymma 1 liter. Tryck till och packa varje nytt lager ordentligt med baksidan av en sked, så får du fina lager med varje ingrediens.

3. Hacka chokladen grovt och stort, den ska nämligen separeras ifrån blandningen för att smältas. Lägg den överst.Skriv ner ingredienserna som behöver tillsättas blandningen i burken och en kort instruktion för hur det ska bli goda kakor. Texten till burken skulle kunna se ut så här:

Ha i 150 gram rumsvarmt smör i en bunke. Tillsätt burkens innehåll och arbeta ihop till en deg. Separera chokladen och smält den över ett vattenbad. Forma degen till 20 lika stora kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna något med handen. Värm upp ugnen till 175 grader och grädda kakorna i ca 10 – 12 minuter och låt dem svalna på galler. Doppa kakorna till hälften i den smälta chokladen.

3
Subscribe
Notify of
guest

1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Weronica
Weronica
7 years ago

Vilken fin tårta, det syndes att det var en Pokémonboll
Skulle du inte kunna baka el lägga ut nåt bra recept på ngt bakverk som är ägg, mjölk och nötfritt?
Tack för en bra och inspirerande blogg/ Weronica

Nästa inlägg

Hoforsbesök

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x