VĂ„r nyĂ„rsafton blev ju lite annorlunda mot vad vi hade vĂ€ntat oss. Men vet du, den blev sĂ„ himla bra Ă€ndĂ„. Jag mĂ€rker att man sĂ€nker kraven nĂ€r man inte siktar sĂ„ högt och sĂ„ perfekt. Har man inte siktet instĂ€llt pĂ„ en perfekt nyĂ„rsafton sĂ„ blir den nyĂ„rsafton man skapar riktigt bra Ă€ndĂ„. Det behöver inte handla om just nyĂ„rsafton, ta vad som helst som du haft förvĂ€ntningar pĂ„. Du kan styra sĂ„ mycket sjĂ€lv genom att bara försöka styra dina egna förvĂ€ntningar och sĂ€nka kraven pĂ„ dig sjĂ€lv. Fasen sĂ„ mycket enklare allting blir…
VÄrt dukade bord. Enkelt, ytterst enkelt. Köpte en ros, alltsÄ en krukvÀxt. Klippte av lite och stÀllde i vatten i vinglas. Strök inte ens duken, den fick duga som den var. ℠SmÄ brukar fick funka som vÀrmeljushÄllare och sen en ljusstake mitt pÄ bordet.
I glasen stĂ€llde jag dessa ”ros-servetter” som jag rullade ihop av tvĂ„ servetter. Blev riktigt fint nĂ€r resten av dukningen var vita rosor ocksĂ„. SĂ„ enkelt men fint Ă€ndĂ„.
Till förrÀtt brassade vi rotselleri med parmesan uppepÄ och en tomat och mangosallad till.
Skratt och flabb mellan rĂ€tterna. đ
Till varmrĂ€tt Ă„t vi parmalindad kyckling (jag och Milo) och Tony Ă„t ryggbiff. Till det gjorde vi parmesan och potatisgratĂ€ng och sen en balsamicosĂ„s som kycklingen lĂ„g och puttrade i i ugnen. MUMS….. PotatisgratĂ€ngen fick lite för mycket fĂ€rg men wow vad gott det var. Riven potatis som blandas  med riven parmesan, pĂ„ med grĂ€dde och in i ugnen.
Till efterrĂ€tt blev det vit chokladpannacotta med ananas och persikopure och riven vit choklad pĂ„. SÄÄÄÄ gott! â„
RECEPT 4-6 portioner:
5 dl grÀdde
1 st vaniljstÄng
eller 1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
2 st gelatinblad
Topping:
Persika och ananas, vit choklad
Gör sÄhÀr:
Hacka chokladen i mindre bitar. Jag brukar slÄ sönder den mot köksbÀnken nÀr den ligger kvar i förpackningen. Effektivt!
LĂ€gg gelatinbladen i kallt vatten.
HÀll i grÀdden i en kastrull, Det gÄr ocksÄ bra med en blanding av vispgrÀdde och mjölk eller vatten om man inte vill ha den sÄ fet.
Om du anvÀnder vaniljstÄng, snitta den och skrapa ur fröna. LÀgg bÄde vaniljstÄng och alla frön i grÀdden. Om du anvÀnder vaniljsocker sÄ tillsÀtter du bara den till grÀdden.
LÄt koka upp och sjuda ca 1-2 minuter, den fÄr INTE koka över eller koka för mycket. DÄ brÀnner det fast i botten och den smaken vill vi inte ha pÄ vÄr pannacotta.
(Fiska upp vaniljstÄngen och slÀng den om du anvÀnt dig av vaniljstÄng.)
LÀgg i chokladen. Rör om tills den smÀlt.
Ta av kastrullen frÄn plattan. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet Àr smÀlt.
HÀll sedan upp i lÀmpliga glas.
LÄt stelna i kylskÄp minst 2-3 timmar.
Mixa konserverade bitar av mango och ananas till en puré. Riv lite (mycket) vit choklad. Dekorera sedan med puré och vit choklad.
Sedan festade vi till det med tomtebloss ute i mörkret. â„
En perfekt nyÄrsafton blev det!
Nu ska vi ha en riktig slappardag. Tony fick bestĂ€mma vad vi skulle göra idag och han ville ha SLAPP! đ Jag Ă€r lite rastlös faktiskt men jag tĂ€nkte att jag skulle gĂ„ ut och gĂ„ lite sĂ„ jag fĂ„r lufta mig lite, tar nog med mig Milo sĂ„ han kan ha lite pokemonjakt under tiden. đ
Sen Àr det ju stora pizzadagen. Jag Àr inte sugen pÄ det faktiskt men vi fÄr vÀl se om det förÀndras under dagen? Ska ni Àta pizza? Hade ni det bra igÄr?
Kram Nina â„
Fint du dukade och maten sÄg sÄ god ut. HÀr Àr oxÄ slappar dag idag. Men precis som du sÄ börjar jag bli rastlös nu sÄ klart det blir pizza hÀr idag Àr det nyÄrsdagen sÄ Àr det
Ibland Àr det enkla bÀst. Vi firade med ett vÀnpar med trerÀtters och sÀllskapsspel, alkoholfritt och lugnt.