Glutenfria tekakor

I helgen bakade jag fluffiga härliga tekakor som var glutenfria. Lyckan i en liten ask när de smakade så fantastiskt gott alltså och konsistensen var precis som tekakor bakade med vanligt mjöl! 🙂 Nu blir det ju inte direkt lättare att minska på brödet. Men äsch, jag vill ha en macka till frukost. Det är föööör gott. 🙂

img_6085

img_6089

glutenfria_tekakor

img_6090

Glutenfria tekakor, 16 st.

1 pkt jäst
2 ½ dl mjölk
2½ dl vatten
2 msk honung
2 tsk salt
1 msk fiberhusk
4 dl glutenfri mjölmix
2½ dl rismjöl
2½ dl bovetemjöl
(Du kan också använda bara mjölmix, men jag tycker brödet får mer struktur och konsistens med fler mjölsorter)
½ dl rapsolja

Gör såhär:

1) Värm mjölk och vatten i en kastrull, värm till 37 grader. Jag är jättenoga med rätt temp eftersom det ger den bästa jäsningen.

2) Smula jästen i en degbunke och häll över mjölk/vattenblandningen och fiberhusk. Lös upp jästen och rör om, låt det sedan stå några minuter så fiberhusken får svälla.

3) Ha i honung, salt och olja. Häll sedan på mjölsorterna och låt maskinen jobba med degen. Låt maskinen köra i minst 5 minuter. Degen kommer att vara kladdig men allt är i sin ordning. Den ska vara det. Lägg på plastfilm på degbunken och låt sedan jäsa i 1 timma.

img_6097

4) Att baka med glutenfri deg är kladdigt, det är därför du ska använda 1 dl mjölmix till utbakningen av tekakorna. Jag tog ut 16 st och rullade dom i händerna, la sedan tekakorna på bakplåtpappret och plattade till med mjölade händer. Låt jäsa i ytterligare 1 timma.

5) Nagga varje tekaka med en gaffel och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-8 minuter.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

glutenfria _tekakor

glutenfria_tekakor

79
Subscribe
Notify of
guest

12 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
7 years ago

Wow! Jag är imponerad! Det här ska jag prova när jäst inhandlats. Har du provat att frysa dem?

Carol
Carol
7 years ago

Supergoda! Kommer njuta många gånger av dom här ☺

Anna
Anna
6 years ago

Hur får du så fin färg på dem? Mina blev goda som nybakade dock väldigt gråa…. lite torra efter frysning. Hade du bovete i de på bilden? Ska testa igen

Jeanette
Jeanette
5 years ago

Hejsan vill bara tacka för receptet på dessa ljuvliga tekakor ❤❤. Svårt att tro att de är glutenfria.

niinis
niinis
Reply to  Jeanette
5 years ago

Visst är det?! Åh jag älskar också de där tekakorna. Tack för du delade med dig! ❤️

Helen
Helen
5 years ago

Omg jag älskar dina recept!
Man blir aldrig besviken.
Tack för att du finns och insparerar mig!
❤️❤️❤️

niinis
niinis
Reply to  Helen
5 years ago

Men åh! Så glad för dina ord, tack snälla! ❤️❤️❤️

Silvia
Silvia
3 years ago

Naggade du dem innan sista jäsningen eller efter?

niiinis
niiinis
Reply to  Silvia
3 years ago

Innan jäsning brukar jag nagga dem. 👍🏼

Ann-Sofie Davidsson
Ann-Sofie Davidsson
3 years ago

Supergoda bakade dem igår kväll/natt och blev klar halv 12 inatt tog 6 dl finax glutenfria mjöl och 3 dl hemgjort havremjöl av havregryn och de blev både goda och saftiga, tack för ett gott recept

Angela Johansson
Angela Johansson
3 years ago

Ser helt fantastiska ut! Måste prova. =)

niiinis
niiinis
Reply to  Angela Johansson
3 years ago

Ja gör det, supergoda!

Nästa inlägg

Honeymoon

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x