Prinsess-semlor

Jo men självklart måste man ju haka på den senaste trenden när det kommer till semlor. Vår älskade fastlagsbulle som fått så många olika skepnader genom åren. Det började med en semmelwrap, jag gjorde en saffrans-wrap förrförra året som blev ett omtyckt recept. Jag gjorde också lussesemlor som blev en riktig besöksraket och så mina semlemuffins som jag gjorde redan förrförra året men som nu fått ett rejält uppsving i media som mufflan. Om du frågar mig så är muffla en benämning på något helt annat. Hehe… I år är det en annan semla som fullkomligen kommer explodera i media framöver, prinsess-semlan. Här är mitt recept på just prinsess-semlor. Så otroligt fina att se på och detta är nog som att samla allt gott i en enda bakelse.

IMG_6161

IMG_6180

prinsess_semla

Den här godingen är inte bara vacker att se på, denna kommer nog få många ögonbryn att höjas. Mest för att den är så annorlunda och speciell. ♥

prinsess_semla prinsess_semla prinsess_semla

RECEPT:

100 gr smör
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
1  tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg
1 ägg att pensla

GÖR SÅHÄR:

Värm mjölken till 37C. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan mjölken över så jästen löses upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och till sist mjöl och rumsvarmt smör. Kör du i köksassistent så kör du degen i ca 8-10 min.

Låt jäsa i 30 min.

Rulla ca 15 stora bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla bullarna med ägget. Man kan också pensla bullarna med ägget när de kommer ur ugnen, du gör som du vill. Grädda sedan bullarna i 10 minuter i 225C tills de får en gyllengul färg. Låt de svalna ordentligt. Skär av toppen. Jag gröpte ur undre delen lite och fyllde dessa härligheter med vaniljkräm och sedan klädde jag in dem i rosa parsipan som jag köpte på affären. Ett sånt tårtlock du vet. Spritsa sedan grädde emellan och så på med ett litet rosa lock med florsocker pudrat uppepå. Här nedan får du recept på en jättegod vaniljkräm om du kanske vill göra den själv. Man kan givetvis också ha på mandelmassa emellan, det gör man som man vill.

VANILJKRÄM

5 dl röd mjölk
1 vailjstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl majsstärkelse
50 gr smör

GÖR SÅHÄR:

Koka upp mjölk med en vailjstång. Skrapa ur en i vätskan och lägg i själva stången att koka med. Ta ur stången efter uppkoket. Vispa samman äggulor, majastärkelse, och socker då det blir riktigt vitt och pösigt. Häll över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa kraftigt på värmen. Det får inte koka för då kan det skära sig. När blandningen känns ordentligt tjock hölls det över i en kall skål. In i frys eller kyl för att svalna helt.

Följ mig gärna på min FB-sida för mer inspo, recept och tips HÄR
Följ gärna min Instagram HÄR

23
Subscribe
Notify of
guest

6 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kina
Kina
7 years ago

Jädrar vilka söta semlor/mufflor! Men tänker mej att dom måste vara väldigt söta i smaken oxå ha en bra fredagskväll

Kina
Kina
7 years ago

Sorry det var ju prinsessemlor blandade ihop

Kina
Kina
7 years ago

Nu blir jag tjatig men glömde skriva att jag gjorde dina muffinssemlor/mufflor förra året. Dom var super goda enkla att göra och precis lagom stora

Niiinis
Niiinis
Reply to  Kina
7 years ago

Kul o höra!

Amanda
Amanda
7 years ago

Gud vad goda dom ser ut! Detta recept ska jag testa Mvh Amanda

Monika larsson
7 years ago

Hej!
Tänkte baka dessa prinsessemlor, men ska det inte vara ngt mandelmassa blandat med lite urgröpning?? Eller räcker det bara med vaniljkräm? Har några som inte tål mandelmassa.

Nästa inlägg

Hej FINFREDAG

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x