ANNONS

Semlor

/

Semmeldagen eller fettisdagen närmar sig med stormsteg. Jag har ju bjudit på ett antal twistade recept på semlor. Bla så har jag gjort prinsess-semlor, semmelmuffins (eller mufflor som någon döpte dem till 😉 ), semla i glas, lussesemlor, saffranswraps , lakrits & hallonsemlor för att nämna några.

Nu var det dags för ett traditionellt recept på en helt vanlig semla. 🙂

Åh, jag gör oftast semlor med vaniljkräm i. Men det gör man ju som man vill, en traditionell semla är ju fylld med mandelmassa.

RECEPT 15 semlor:

100 gr smör
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
1  tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg

Fyllning:

vaniljkräm
vispgrädde

Gör såhär: 

Värm mjölken till 37C. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan mjölken över så jästen löses upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och till sist mjöl och rumsvarmt smör. Kör du i köksassistent så kör du degen i ca 8-10 min.

Låt jäsa i 30 min.

Rulla ca 15 stora bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla bullarna med ägget. Man kan också pensla bullarna med ägget när de kommer ur ugnen, du gör som du vill. Grädda sedan bullarna i 10 minuter i 225C tills de får en gyllengul färg.

Skär av toppen på bullarna efter att de fått svalna helt. Klipp den gärna i en trekant för att få den lite extra snygg. Gröp ur den nedersta delen lite och fyll med vaniljkräm. Spritsa sedan grädde, lägg på locket och pudra med florsocker. Ät och njut!

Följ gärna min FB-sida för mer inspo, recept samt värdefulla tips HÄR
Följ gärna min Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00