Kolacheesecake med mjölkchokladtäcke

Tänk att jag blir glad som ett litet barn när jag lyckas baka såna här bakverk alltså. När tungan krullar sig av välbehag och när familjen tittar på bakverken med drömsk blick. Då vet man att nu jäklar i min lilla låda har jag lyckats. Ni vet att imin familj ska det mycket till för att de ska bli imponerade. Man kan säga att jag bakat ”sönder” min familj. Att jag bakar är lika vanligt som att man äter tacos på fredagen och går och kissar på morgonen. 😉

IMG_6595

Detta är en härlig Kola och mjölkchokladcheesecake som verkligen inte går av för hackor.

IMG_6605

En botten av digestive och smör, Nästa lager är karamelliserad mjölk. Sedan ett sötsyrligt härligt cheesecake lager och uppepå en mjölkchokladganache. Majj gaadd…..du hör ju!

IMG_6606 IMG_6607

RECEPT ca 24 st

20 digestivekex
125 g smör
1 burk karamelliserad mjölk

Cheesecakefyllning:
400 g cream cheese
3 dl turkisk yoghurt
2,5 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
4 ägg
2 msk vetemjöl

Mjölkchokladganache:
100 g smör
200 g mjölkchoklad
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175C. Lägg digestivekexen i en påse och trampa sönder det till småsmulor, alternativt slänger du i dem i en matberedare. Smält smöret, blanda i digestivesmulet och rör om tills du har en smulig massa.

2) Pressa i detta i en långpanna (ca 25X35 cm) med bakplåtspapper i botten. Låt svalna en stund i kylen. Öppna den karamelliserade mjölken och bred ut detta över digestiveplattan.

3) Blanda samtliga ingredienser till cheesecakeröran. Häll sedan detta över den karamelliserade mjölken. Ställ in i ugnen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 min. Den ska ha fått lite färg uppepå. Låt den sedan kallna ordentligt.

4) Nu är det dags att göra mjölkchokladganachen. Smält smöret, hacka chokladen och häll i det smälta smöret, ha det på plattan en liten stund så det får hjälp att smälta. Ta av från plattan när allt är smält. Häll i ljus sirap och mjölk och rör om. Låt kallna till den svalnat helt. Häll över cheesecaken och ställ kallt i ca 1 timma. Skär sedan upp i fyrkanter med en varm blöt kniv för raka fina bitar. Pudra med florsocker uppepå.

Följ mig gärna på min FB-sida för mer inspo, tips och massor med recept på mat och bak HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR. 

53
Subscribe
Notify of
guest

20 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Etika
Etika
7 years ago

Är karamelliserad mjölk något en kan köpa färdig eller kokar du en burk själv?

niinis
niinis
Reply to  Etika
7 years ago

Finns att köpa färdig på ICA!

Erika
Erika
Reply to  niinis
7 years ago

Vad bra! Detta recept ska jag prova!

Marina
Marina
7 years ago

Kan man frysa den?/Marina

niinis
niinis
Reply to  Marina
7 years ago

Går utmärkt!

Ulrika
Ulrika
7 years ago

Hej!
Vilken härlig blogg du har ☺
Hade tänkt att jag ska bjuda på denna kaka på fredag när jag gör min sista dag på mitt nuvarande jobb.
Brukar du ha något till denna kaka när du serverar den? Kan man göra den någon dag tidigare och frysa in?
Ha en härlig helg!

niinis
niinis
Reply to  Ulrika
7 years ago

Den kan frysas, och jag skulle nog servera den med en klick grädde. Dock tycker jag den är god som den är. 🙂

Tack för du gillar bloggen!

Lisbeth Lindquist
Lisbeth Lindquist
7 years ago
Monica Wye Hansson
Monica Wye Hansson
7 years ago

Ska göra idag. Den ser mumsig ut.

Mariw
Mariw
6 years ago

Gjorde denna glutenfri idag. Wow!
Barnen tindrade med ögonen och frågade hur stor hela kakan var, fanns det mer än varsin bit. Tack ! ❤️

Anna
Anna
6 years ago

Hej. Hittade detta recept och gjorde igår, men blev väldigt konfunderad över mängden fyllning. Dina ser ut att vara rätt höga. Men när jag gjorde så blev det inte ens 1 cm fyllning… gjorde du i en mindre form än vad det står i receptet eller gjorde du dubbel fyllning eller har jag gjort något fel tror du?

niinis
niinis
Reply to  Anna
6 years ago

Jo jag använde en sån form som jag angav. Det var lite märkligt då dessa ju blir sådär härligt höga.

Evelina
Evelina
4 years ago

Har nyligen bakat denna och nu väntas 1h kylningstid innan jag kan avnjuta den. Men, när jag hade i smöret och chokladen så blev det först som en krämig chokladkräm men sen blev det som att den skar sig efter att min man övervispade blandningen? Blev det nåt fel? Jag löste det genom att blanda lite långsammare, på svag värme och hällde i 1 msk sirap.

niinis
niinis
Reply to  Evelina
4 years ago

Ja, så kan det vara…. så fort det blir en kräm är den klar. Bra du kunde lösa det ändå.

Maria
Maria
4 years ago

Hej
Jag undrar vilken mjölkchoklad du rek?
Typ marabou?

niiinis
niiinis
Reply to  Maria
4 years ago

Ja den är ju så god så kör gärna med den. 👍🏼

Maria
Maria
4 years ago

Detta är bland det godaste vi smakat.
Kanongott
Lite lurigt med krämen som verkligen var krämig vilket gjorde det svårt att få till lika fina rutor som du.

niiinis
niiinis
Reply to  Maria
4 years ago

Kul och höra! 👍🏼😋🥰

Jennie Näslund
Jennie Näslund
3 years ago

Ser gott ut 😋går den att förbereda och frysa inför en fest?

niiinis
niiinis
Reply to  Jennie Näslund
3 years ago

Går jättebra!

Nästa inlägg

Ni har hittat hjärtat! 

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x