5 viktiga tips när du bakar jäsbröd

Tänkte jag skulle tipsa om lite saker att tänka på när du bakar bröd. Jag har bakat mycket bröd de senaste åren, detta då jag HATADE att baka bröd fram till jag var med i hela Sverige bakar. Där fick jag ju lära mig lite av domaren och mästaren själv, Johan Sörberg. Så jäkla duktig är han….

När man lär sig är bröd bland det bästa att baka. Det finns inget så tillfredsställande som att veta att man har några påsar bröd klara för veckan som kommer. Man vet att man stoppar i ungarna bra produkter och inga tillsatser. Det är MYCKET godare och framförallt så mycket billigare.


Mitt mest besökta brödrecept är detta långpannebröd.

Bröd finns i en uppsjö av varianter. Scones, filmjölkslimpa, frallor, surdegsbröd, rågsiktsbröd, tekakor, lantbröd, morotsbröd….ja you name it!

Grytbröd

Bröd i springform

Snabbfrallor

Glutenfria Kardemummafrallor

Jag har nog testat på de flesta sorter men har såklart hittat lite favvosar. Älskar lantbrödet som jag länkar till här ovan. Sedan äter jag ju själv glutenfritt varför jag är så glad att jag hittat så många glutenfria alternativ som jag är superstolt och supernöjd med! Mitt morotsbröd t ex.

Så vad ska man tänka på när man bakar jäsbröd? Det finns många saker såklart, men här är några punkter som jag själv önskar jag hade vetat om jäsbröd när jag själv började baka för en herrans massa år sedan.

JÄSBRÖD

1) När du arbetar ihop en jäsdeg till bröd är salt och sötma en viktig del för ditt bröd. Ett bröd med för lite salt smakar verkligen ingenting. Sötman i brödet hjälper till med både jäsning och att ta fram smaken på ditt bröd. Istället för socker så rekommenderar jag sirap eller honung som sötning. Sätter lite mer smak och blir godare tycker jag.

2) Arbeta degen väl! Ett bröd med vanligt mjöl kan behöva arbetas i en köksassistent i minst 5 minuter för att glutentrådarna ska växa sig långa och smidiga. Var noga med att inte ha i för mycket mjöl. Min riktlinje är att degen ska släppa från kanterna. Alltså, när degbunkens sidor är nästan helt rena, då har du en deg som är perfekt. Varken mer eller mindre. Tänk också på att du packar mjölet när du tar det med ett decilitermått ur påsen, då kanske det inte behövs lika mycket mjöl än om du mättar upp det i ett litermått.

3) Ett bröd som jäser snabbt kan få lite smak av jäst i sig, däremot så känner man ingen jästsmak alls på de bröden som får jäsa sakta. Det är också bättre för våra magar om ett bröd får jäsa sakta. Så har du tid är mitt tips att planera dina brödbak så tillvida att du kan använda hälften av jästmängden som står i recepten men då ha en längre jästid. Vi pratar kanske en jäsning som pågår i 3 timmar.

4) Var noga med att degvätskan inte blir för varm. Jäst är otroligt känsligt. Har du för varm degvätska så dör jästsvamparna vilket resulterar i ett dåligt jäst bröd. Skaffa en termometer om du är osäker. Blir degvätskan för kall så är det enda som händer att det tar lite längre tid att jäsa.

5) När degen jäst färdigt så formar du den till önskvärd form. Bearbeta inte degen så mycket mer när den jäst en gång. Vi vill behålla alla härliga luftbubblor som skapats i degen för ett luftigt och härligt bröd. Jäs den en gång till och sedan är det skjuts in i ugnen. Här är mitt tips också att hålla koll med termometern. Ett bröd behöver sina grader för att vara färdiggräddat! Vid 94 grader är ljusa bröd färdiggräddade, vid 96 grader är mörka bröd färdiggräddade. Ett riktigt grovt mörkt bröd kan behöva nå upp till 100 grader innan det är färdiggräddat. Ett annat husmorstips är att knacka på undersidan av brödet, det ska då låta lite dovt och ihåligt, då är det klart!

Har du inte testat att baka bröd, GÖR DET! Du kommer också att lära dig och det kommer vara sååå mycket godare och bättre för din kropp!

Lycka till!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

58
Subscribe
Notify of
guest

9 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dema, nu är han här
6 years ago

För ett år sedan var jag livrädd att baka bröd, det jäste knappt, vart tort och tråkigt. Nu har jag börjat baka allt bröd till familjen själv. Det känns så bra att dom får i sig nyttig mat. Dock sötar jag med honung och har en liten bebis. Har du några tips på något annat bra att söta med som barn under 1 år kan äta?

niinis
niinis
Reply to  Dema, nu är han här
6 years ago

Sirap! Tipp topp!

Dema, nu är han här
Reply to  niinis
6 years ago

Tack! Då ska jag pröva det!

Fredrik Johansson
Fredrik Johansson
Reply to  Dema, nu är han här
6 years ago

Du kan ju också prova med sylt av något slag, och russin eller annan torkad frukt hackad i småbitar. Det brukar jag göra

Eva
Eva
6 years ago

Hej Niiinis:-)) Den andra bilden på brödkakan som är delat på mitten vilket bröd är det?
Tryckte på länkarna men hitta inte just det.
Såg så gott ut så det skulle jag vilja testa:-))

A
A
6 years ago

Hej!
Så gott allt ser ut som du bakar:) Men hur vet man att brödet uppnått rätt grader? Använder du nån termometer??
/A

niinis
niinis
Reply to  A
6 years ago

Jajemen! Perfekt och nästan nödvändigt!

Rose-Marie
Rose-Marie
6 years ago

Hade inte klockan varit så mycket så hade jag satt igång direkt ! Får lugna mig tills imorgon

niinis
niinis
Reply to  Rose-Marie
6 years ago

Haha! Vad roligt, det är precis sådär det ska kännas!

Nästa inlägg

Oron….

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x