Världens godaste Västerbottenpaj

Den 8:e augusti är det kräftpremiär hörni! Dessa urgoda röda små skaldjur som halva Sverige sörplar i sig klädda i diverse hattar och utstyrslar. Jag ÄLSKAR kräftor, Tony not so much. Får man då en supergod västerbottenpaj till är man liksom hemma.

Det finns en hel del tillbehör till kräftor som jag också älskar. Som just Västerbottenpaj! Något av det absolut godaste jag vet. Jag har ett toppenrecept som jag brukar göra efter och det blir såååå smaskigt!

VÄSTERBOTTENPAJ

3 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
en nypa salt

Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven västerbottensost
salt & peppar

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader.

2) Smöret får gärna vara lite halvkallt, det ska dock gå att jobba med det. Dela det i bitar och ha i det i vetemjölet, knäck i ägget. Är degen för hård kan du ha i lite vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.

3) Ställ i kylen i 15 minuter. Täck med gladpack.

4) Tryck ut degen i en pajform, tryck upp degen upp på kanterna. Nagga den med en gaffel och förgrädda i ca 10 -13 minuter.

5) Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör ihop osten grädde och äggen. Häll detta i pajskalet. Ställ in i ugnen och grädda i 25- 35 minuter. Pajen ska få färg, gärna lite dallrig i mitten. Den stannar till när den svalnar och blir sådär krämigt god.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..