Pepparkakskolagrottor – Vinn en KitchenAid

OBS: Missa inte den fantastiska tävlingen i slutet av inlägget. 

Såhär är det. Jag har träffat en ny. Jag har träffat en ny kärlek. Jag blev handlöst förälskad och har bara fallit i dens armar. Allt annat som funnits tidigare har mina känslor fullständigt svalnat för. Det finns inget i det som jag längre vill ha. Min nya kärlek kom och svepte undan mina fötter och jag har bara gett mig hän. Låtit den kroka mig, vispa runt mig och bara gjort mig alldeles degig i kroppen!

Jag pratar alltså inte om att jag lämnat Tony, däremot alla köksassistenter jag haft tidigare. Alltså, herreminjeeee…..jag kan inte annat än fundera på vad jag hållit på med tidigare? Varför har jag inte skaffat en tidigare? Tänk alla baktimmar jag lagt på second-best maskiner. Alltså allvarligt! Jag som bakar så mycket och använder en sån här köksassistent flera gånger i veckan. Jag är verkligen helt tagen!  Det kommer verkligen ifrån djupet av mitt hjärta. Jag kommer ALDRIG mer att ha någon annan. PUNKT!

Jag har redan bakat massor med den och längtar till varje gång jag får använda den. Detta är en KitchenAid ARTISAN. En större modell med större degskål som man liksom vevar upp när degkrokarna och visparna ska jobba. SÅ sjukt behändigt med den lille armen på degskålen. Den är helt i metall och klarar riktigt tunga degar. Dubbel sats av en bulldeg är verkligen inga problem alls.

Bara själva vispen är sådär hårt rejäl, inget som böjs eller knäcks åt något håll. Man känner att allt är mer rejält och ordentligt liksom. Det är verkligen en väsentlig skillnad.

Denna får helt klart stå framme som en jättefin inredningsdetalj såklart. ♥

Jag bakade härliga pepparkakskolagrottor! Långt ord men oj så gott!

RECEPT:

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt smör

Fyllning:

1/2 burk karamelliserad mjölk
1 tsk pepparkakskrydda

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Rör sedan ihop de torra ingredienserna, ha i det mjuka smöret. Arbeta ihop detta med ”kakvispen” i köksassistenten. (Det är sååå smidigt att göra kakdeg med köksassistent).

2) Rulla till 12 bollar och lägg i muffinsformar, jag använde såna i silikon.

3) Grädda i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått gyllengul färg.

4) Gör hål i mitten av kakorna. Blanda karamelliserad mjölk och pepparkakskrydda. Klicka i blandningen i kakorna.

I nedan video visar jag tillvägagångssättet.

I mitt samarbete med KitchenAid har jag också fått möjlighet att tävla ut en KitchenAid Artisan 125 till min läsare! Hur kul är inte det? För att vara med och tävla vill jag att du kommenterar med ett recept du skulle vilja göra med hjälp av en KitchenAid – jag väljer ut ett favoritrecept den 20/12. Lycka till! (Obs: Kom ihåg att det ska vara hela receptet).

Vinner ni inte hos mig kan ni pröva lyckan i LOPPI:s tävling som ni hittar här

Och sist men inte minst så vill jag tipsa om en rabattkod till er också. Om ni köper antingen en KSM125 eller KSM175 på https://bagarenochkocken.se/ får ni 20% rabatt på alla KitchenAid tillbehör. Kod: LOPPI. Gäller t.o.m. 17 dec.

4
Subscribe
Notify of
guest

104 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Filippa Asikainen
Filippa Asikainen
6 years ago

Jag hade bakat mina favorit vaniljbullar

Åsa Johansson
Åsa Johansson
Reply to  Filippa Asikainen
6 years ago

Till min fantastiska svärmor skulle jag vilja vinna den här fina kitchen aiden. Hon förser min man som har Celiaki med nybakat bröd flera gånger i månaden.

Bröd på ugnsplåt.
1 1/2 liter filmjölk
5 dl sirap
6 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1,8 kg rågsikt
1 påse rågsikt
Blanda allt i assistenten.
Häll i en ugnsplåt med kanter.
Ugnen 100 grader i en timme
150 grader i en timme
Stäng av ugnen
Låt brödet stå på eftervärme i 20 min

Nathalié teodorson
Nathalié teodorson
6 years ago

Vilken rolig tävling :)). Jag hade bakat mina browniebakelset med rostad vit chokladmousse, chokladcréme, chokladpastej och Chokladganache. Det är några moment där så en kitchenaid hade verkligen underlättat :)).

Browniebotten:
150 g smör eller margarin
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
75 g hackad mörk choklad

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, under omrörning.

Blanda samman vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och chokladen. Rör ned i smeten.

Bred ut smeten i en smord eller bakpappersklädd form, 20 x 30 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna i formen.

Rostad vit chokladmousse:
150g vit choklad
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 150°C och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten i ca 5 minuter.

Vispa 2 dl vispgrädde krämigt fast med elvisp. Ställ åt sidan. Lägg den vita chokladen (utan att dela den i mindre bitar) på bakplåtspappret och rosta den i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter tills den har blivit lätt gyllene på ytan/botten.
Mät upp 1 dl vispgrädde i en liten kastrull och låt blandningen koka upp. Krama ur de mjuka gelatinbladen och lägg dem i den heta grädden. Rör om tills de har smält helt.
Lägg ner den vita chokladen i gelatin-gräddblandningen. Mosa chokladen med en slickepott och rör om tills chokladen har smält helt och blandats med grädden. Man kan behöva sätta tillbaka kastrullen på den varma plattan igen om det är svårt att få chokladen att smälta.

Låt chokladgelatinblandningen svalna i ca 20 minuter. Vänd sedan ner en liten klick vispad grädde i chokladgelatinblandningen. Rör slätt och vänd sedan samman chokladgelatinet med resten av den vispade grädden. Försök att vända samman det hela med stora tag utan att röra ut för mycket luft ur grädden. Häll över smeten på den kalla browniebotten och frys in i ca 2 h.

Chokladcréme:
0,5 gelatinblad
100 g grädde
100 g mjölk
50 g äggula
20 g socker
160 g mjölkchoklad eller ljus choklad

Mjölkchokladkräm
Blötlägg gelatinet.
Koka upp grädde med mjölk. Blanda ägg och socker och rör ner i den varma gräddblandningen. Sjud smeten till ca 80-85 grader, RÖR MYCKET HELA TIDEN ,och tillsätt gelatinet.
Häll smeten över chokladen och mixa slät. Låt svalna. Häll över den på den vita chokladmoussen.

Chokladpastej
200 g grädde
230 g färskost
2 ägg
385 g mjölkchoklad/ljus choklad

Chokladpastej
Koka grädde och ost, tillsätt ägg och slå försiktigt över chokladen och mixa till slät smet.
Fyll i form och grädda i 95 grader i 45 min tills smeten slutat dallra när du puttar på den. Ta ur pastejen och låt svalna. Ställ in i kylen ett par timmar. Spritsa upp på desserten.

Chokladganache
100g vispgrädde
100 g mörk choklad
1 msk smör
1 msk ljus sirap

Koka upp grädden i en kastrull och ta från plattan.
Hacka chokladen och rör ner den i grädden. Rör slät och lägg i smör och sirap. Rör tills smöret smält och låt svalna lite. Häll sedan över chokladcrémen.

,

Sanna
Sanna
6 years ago

Jag skulle göra massor av bröd, bland annat skulle jag vilja prova ditt lyckobröd. Lät som nåt som min man också skulle gilla, och vem skulle inte göra det. Låter hur gott som helst:)

Ewa Magnusson
Ewa Magnusson
6 years ago

Ewas saffransbullar m vaniljkräm,mandelmassa och vit choklad
50!g jäst
150 g smör (eller margarin)
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
vetemjöl (ca 14 dl)
Fyllning:

150- 200 g mandelmassa
1 dl marsankräm (gör krämen enligt anvisningarna på förpackningen)
Ev 1 tsk vaniljsocker plus lite kardemumma
100-200 g riven vit choklad

Steg 1

Smula ner jästen i en skål. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Steg 2

Tillsätt sirap och det mesta av mjölet och arbeta degen väl i din Kitcenaid el liknande. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Steg 3

Fyllning: Riv mandelmassan o vit choklad och blanda med marsankräm och vaniljsocker.
Steg 4

Ta upp degen och kavla ut den till en platta som är 30×50 cm. Bred fyllning på ena halvan och vik sedan över den andra halvan. Skär längden i 20 remsor och snurra ihop remsorna till en knut eller gör vanliga vetesnurror. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö pärlsocker.
Grädda i 10 minuter.
Bullarna går utmärkt att göra glutenfria. Ett tips då är att ta lite mindre mjöl och spritsa degen i formar för att sedan spritsa eller trycka ner fyllningen i en kula liknande vanilj-/-sockerbullar. Detta för att få dem riktigt saftiga och goda.
God jul

Åsa
Åsa
6 years ago

Jag har precis ”lärt” mig baka som en eftergift till moderskapet – 33 år ung och ditt tekakerecept har jag än sålänge inte lyckats klanta till! Med en riktigt bra maskin skulle jag nog våga ge mig på hamburgerbröd också:

2,5 DL VATTEN
0,5 DL MJÖLK
1/4 PKT JÄST
2 MSK STRÖSOCKER
2 TSK SALT
1 MEDELSTORT ÄGG
40 G SMÖR
525 G VETEMJÖL SPECIAL

Jeanette Ekerås
6 years ago

Åh då skulle jag baka mina Vörtbrödkakor och ge tull alla som vill beställa av mig nu till jul. Har ingen bra assistent utan kör som du gjort innan.
Receptet på mina Vörtbrödkakor hittar du här: http://bettyskringlor.se/fiskar-akes-vortbrodkakor/

Elenor
Elenor
6 years ago

Bounty kaka
Den här kakan gjorde jag första gången häromdagen,,,såååå god.
En riktig lätt lyxkaka….

150g smör
3dl socker
2tsk vaniljsocker
2dl mjöl
0,75dl kakao
3 st ägg

Smet
200g kokos
1 burk kondenserad mjölk

Topping
200g mörk choklad

al68
al68
6 years ago

Åh, behöver verkligen en större bakmaskin när man bakar bröd och bullar. Jag skulle helt klart göra Jennys Matbloggs solskensbullar, sjukt goda: http://www.jennysmatblogg.nu/2016/03/26/mina-godaste-solskensbullar/

Sanne Nielsen
Sanne Nielsen
6 years ago

Åh vilken fantastisk tävling, speciellt eftersom min bakmaskin gick sönder lagom till jul! Hade jag vunnit så hade jag bakat Jessica Frejs glutenfria julbröd så hela min familj kan njuta av gott bröd på julafton trots glutenintolerans.

Julbröd 1bröd
Ingredienser:
500g mjölk
20g jäst
100g mörk sirap
300g bovetemjöl
50g maizena
1,5 tsk salt
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
3 tsk pomerans
3 tsk brödkryddor
40g psylliumfröskal

Så gör man:
– Blanda alla ingredienser utom psylliumfröskal till en slät deg, använd en visp
– tillsätt psylliumfröskalen under vispning så inga klumpar bildas
-Låt degen jäsa i 2 timmar i en bunke övertäckt med plast
-Sätt på ugnen på 175 grader
-Ta upp degen och forma till en limpa, pudra över bovetemjöl
-Grädda direkt i 45 minuter
-Låt brödet svalna helt innan du skär i det

God jul

Karin
Karin
6 years ago

Hej!
Jag hade nog gjort mitt sjukt enkla choladmouss recept men som ändå behövs vispas i en snygg kitchenAid
Du behöver
1 l grädde
300g mjölkchoklad
3 blad gelatin
Blöt lägg gelatinbladen. Kocka upp grädde och slå den över den hackade chokladen. Rör till helt slät, rör sedan i gelatinbladen. Låt stå 24h i kylen. Vispa upp moussen. Servera gärna med lite hallon och hackade nötter för att balansera det söta med både syra och crunch.

Rejin C
Rejin C
6 years ago

Min stora akilleshäl och utmaning när det gäller bakning är MACARONS . Jag är inte jätte duktig på att baka men har börjar göra det mer och mer här hemma. Det är verkligen så himla roligt. Men just macaronsen har jag aldrig lyckats med. Jag tror att det som saknas är en kitchenaid som kan blanda smeten så korrekt som det ska vara . Hoppas verkligen jag vinner. En Kitchen aid är drömvinsten. Och så kanske jag tillslut lyckas .

Receptet jag har försökt mig på är: (lånad från koket.se)

300 g sötmandel
8 äggvitor
1 dl strösocker
8 dl florsocker
Smörkräm
200 g smör, mjukt
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
valfri smaksättning till exempel kakao, lime, hallon, citron
några droppar hushållsfärg

Gör så här:

Mandelkakor
Mal mandlarna till mandelmjöl.
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt med olika smaker, till exempel kakao, hallon, citron och lime.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
Lägg resten av mandelkakorna över som lock.

Jessica =)
Jessica =)
6 years ago

Hej Jag hoppas verkligen att jag äntligen kan få vinna något. Jag har alltid drömt om en kitchenaid! Behöver verkligen en nu, då jag har fått kroniska smärtor pågrundav mitt syndrom EDS. Klarar inte av att knåda eller hålla i en elvisp längre. Är sjukskriven och varit det väldigt länge nu så har inte haft råd och kommer heller inte ha, att kunna köpa en egen sån. Jag har jobbat som bagare innan så det är med en sorg i hjärtat att jag inte kan baka själv längre. Dessutom har jag blivit glutenintolerant så lever på knäckebröd, för det finns inget gott bröd att köpa. Saknar allt hembakt! Vill inte sluta med bakning nu, är ju bara 28år gammal. Vill kunna njuta och få göra det jag älskar, att få baka. Skulle jag vinna, så skulle jag vilja testa att baka dessa frallor och få njuta av nybakta frallor med ost på. Att få drömma mig tillbaka till tiden i bageriet. Kanske till och med kan arbeta fram ett recept på glutenfritt surdegsbröd om jag vinner. Det skulle vara en helt fantastisk dröm!
https://glutenfriagodsaker.aretrunt.se/glutenfria-frallor/

Magdalena
Magdalena
6 years ago

Kan de bli bättre!? Kladdkaka och kanelbulle i samma

Kladdkakebullar

Deg
50 gram jäst
5 dl mjölk
125 gram smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
ca 15 dl vetemjöl
0.5 tsk salt

Kladdkakefyllning
100 gram smör
2 dl socker
1.5 dl mjöl
4 msk kako
1 msk vaniljsocker
2 ägg

Utbakning
2 dl socker
80 gram smör

Pensling
1-2 ägg

Gör så här:
Deg
1. Värm mjölken till 37 grader
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, sockret och vaniljsockret.
3. Klicka i smöret
4. Häll i 13 dl mjöl och knåda i 10 minuter i maskin.
5. Låt jäsa i 30 minuter under en bakduk.

Kladdkakefyllning
1. Smält 100 gram smör till fyllningen och låt svalna.
2. Knäck i äggen i smöret.
3. Vänd ner de torra ingredienserna.

Utbakning och gräddning
1. Kavla ut degen tillsammans med lite mjöl.
2. Bred på ett lager smör och strö över socker samt bred ut ett lager kladdkakefyllning.
3. Dela degen i fyra lika stora delar.
4. Vik varje del på mitten och skär remsor.
5. Rulla ändarna åt varsitt håll och snurra ihop genom att fästa ändan under bullen.
6. Lägg bullarna i formar (så att fyllningen inte rinner ut i ugnen)
7. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter
8. Pensla på ägg
9. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter
10. Låt bullarna vila under duk i 10 minuter
11. Ta av bullformarna
12. Smält smöret och doppa bullarna i socker

Julia
Julia
6 years ago

Min dröm sedan många år är att få baka med en kitchenAid. Så länge jag önskat att äntligen få ha en och så många jular jag önskat mig en men sedan insett att ingens budget räcker till. Hade jag vunnit en hade den använts till bland annat dessa kakor. De är ett MÅSTE på jul och går alltid åt superfort så fort släkten känner doften i köket (för de doftar magiskt gott)

Biscottis med choklad, mandel och apelsin
(ca 50 st)

100 g smör
1 dl socker
1 dl ljus sirap
Skal och saft av 1 apelsin
100 g mörk choklad
100 g sötmandel eller hasselnötter
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och sirap poröst. Hacka choklad och nötter grovt. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, vaniljsocker och kanel. Rör ihop allt och forma till tre ”limpor” på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut limporna lite. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut och sänk ugnsvärmen till 125 grader. Låt kakorna svalna något och skär i sneda strimlor, ca 1 1/2 cm breda. Lägg över på ugnsgaller och grädda i ytterligare 20 minuter.

Sofia
Sofia
6 years ago

Skulle såå gärna vilja ha en ny bakmaskin då man behöver hörselskydd för att använda den jag köpte för ett år sen

Jag skulle helt klart baka många satser av de bästa bullarna jag vet, ett superbra recept som aldrig misslyckas!

14dl vetemjöl special
1tsk bakpulver
1dl strösocker
1krm salt
2tsk malen kardemumma
200g rumsvarmt smör
50g jäst för söta degar
4dl kall mjölk
1st ägg

Fyllning:
75g mjukt smör
2tsk vaniljsocker
3tsk malen kanel
0,75dl råsocker

1st ägg att pensla bullarna med
Valfri topping (pärlsocker, mandel, råsocker, strössel)

Blanda mjöl,bakpulver, socker, salt och kardemumma.
Finfördela smöret och den smulade jästen i mjölblandningen.
Rör/vispa ner ägget i mjölken och rör sedan ner det i mjölblandningen.
Knåda/arbeta degen (helst i maskin) ca 10min.
Jäs degen under bakduk ca 1timma, blanda under tiden ihop fyllningen.
Sätt på ugnen på ca 250 grader, kan variera lite mellan ugnar.
Häll efter jäsningen ut degen på lätt mjölat bord.
Kavla direkt ut till en rektangel utan att knåda degen mera, bred på fyllningen och rulla till bullar eller forma till knutar.
Lägg i formar eller på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med ägg och strö på topping.
Grädda sedan i ca 8min.

Nu har man de godaste bullarna☺️
Jag brukar variera fyllningen lite ibland, kokos/vanilj och nutella/daim kan rekommenderas.

Nu håller jag tummarna för att jag får en extra julklapp i år

niinis
niinis
Reply to  Sofia
6 years ago

Haha! Hörselskydd…..

carolina
carolina
6 years ago

Mitt godaste recept, framför allt nu till jul! Smaksättningen på chokladtryffeln går att variera i det oändliga (apelsin, pepparkakskrydda, mint, citron, lakrits… bara fantasin sätter gränser!). Det är en hel del att blanda och vispa, och jag kämpar på med min 15 år gamla elvisp :-D. Min våta dröm är ju en kitchen aid, det ska jag inte sticka under stol med. Har suktat och längtat sååå länge, men det är ju alltid något annat som går sönder och som måste prioriteras, typ dammsugaren… 🙁 Men även om jag inte vinner så vill jag dela med mig av det här receptet, för det är så gott! Det är en sån där tårta/dessert som gör att det blir tyst kring bordet, för gästerna bara njuter. Och ALLA vill ha receptet – bättre komplimang än så kan man ju inte få!

Chokladmoussetårta med tryffel på chokladbotten

Chokladbotten

100 g mörk choklad
100 g smör, rumsvarmt
1 dl rörsocker
2 ägg, rumsvarma
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C varmluft (200°C över/undervärme). Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm Ø. Hacka chokladen och smält den i mikrovågsugnen (kör 30 sekunder, rör om, kör 15 sekunder, rör om osv tills chokladen är smält). Rör smör och socker mjukt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget. Rör ner den smälta chokladen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Bred ut smeten i formen. Grädda botten i 10 minuter. Låt svalna. Lossa kanten på springformen och spänn fast remsor längs formens kanter.

Mjölkchokladtryffel

300 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
¼ dl mjölk, 3 %
Finrivet skal från en halv ekologisk apelsin
1-2 små nypor flingsalt

Hacka mjölkchokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädde och mjölk och slå över chokladen. Vispa till en slät smet. Låt svalna något och smaka av med finrivet apelsinskal och flingsalt. Häll tryffelsmeten över chokladbottnen och ställ in i kylskåpet.

Chokladmousse

330 g mörk choklad
5 äggulor
8,5 dl vispgrädde

Hacka chokladen och låt smälta över vattenbad. Vispa ihop äggulorna lätt i en bunke. Vispa grädden lätt. Vispa ner den varma chokladen i äggulorna med elvisp. Tillsätt ett par msk av grädden och fortsätt vispa tills smeten är slät. Vänd ner resten av grädden och blanda väl. Häll moussen över tryffelsmeten. Ställ in i frysen för att stelna över natten (minst 6 timmar).

Vid servering

Ta fram ca 30 minuter innan servering. Kakan ska ätas lätt fryst, absolut inte tinad!
Njuuuut!

Kram, Carolina

Linda Leivonen
Linda Leivonen
6 years ago

Åhh drömvinst Jag skulle baka något jag inte ätit på många år men verkligen bara måste baka. Skulle överraska min lilla mamma som inte längre kan baka pga artros. När jag var liten gjorde hon alltid denna ljuvliga bulle/kaka

Finsk blåbärskaka
100 g smör
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
Ca 12-14 dl vetemjöl
500 g blåbär
1 msk socker
3 msk potatismjöl
1 ägg

Smält smöret och blanda i mjölken, värm till ca 37 grader.
Smula jästen och blanda med vätskan tills den löst upp sig.
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet och arbeta degen tills den släpper från bunken. Jäs under bakduk ca 40-50 min.
Knåda sedan degen smidig med resten av mjölet. Ta undan 1/4 till ”gallret” som ska vara ovanpå kakan.
Kavla testen så den Klär botten och kanten på en långpanna.
Varva bär och socker på kakan och strö l er potatismjölet. ( det går att försiktigt blanda ihop och bre över kakan med)
Kavla degen till gallret och skär remsor, ganska smala, till gallerlocket. Lägg på kakan och jäs ca 15 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader på första falsen nedifrån o ca 20 min. Njut!

Jennie Dohn
Jennie Dohn
6 years ago

jag älskar att baka bakningen gör mig lugn och harmonisk. nu under december månad passar jag på att baka med saffran, för de är en stor favorit hos min pappa. Har två favorit kakor jag gjort under åren. Saffranskolakakor och saffrans hallongrottor. Båda har varit stora favoriter. Men den bästa är nog iallafall saffranskolakakorna.

200 g smör1.75 dl strösocker1 g (2 frp) saffran3 tsk vaniljsocker2 tsk bakpulver2 msk ljus sirap4.5 dl vetemjölGarnering:4 msk (ca 40 g) sötmandel

Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit mjukt (det går fortare om man delar smöret i mindre bitar).

Arbeta ihop smör och strösocker till en jämn smet. (Jag använder elvisp med vispar till detta och även övriga steg i receptet.)

200 g smör1.75 dl strösocker

Smör och strösocker.Smör och strösocker blandat.

Mortla gärna saffranet med ca 1 tsk strösocker för att få fram saffranssmaken bättre.

Tillsätt saffran, vaniljsocker, bakpulver och ljus sirap och arbeta ihop till en jämn smet.

1 g (2 frp) saffran3 tsk vaniljsocker2 tsk bakpulver2 msk ljus sirap

Saffran mortlat med 1 tsk strösocker.Saffran, vaniljsocker, bakpulver, sirap tillsatt.Smeten blandad.

Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en grovt smulig deg. Det kan ta ett par minuter. Först blir det små smulor som sedan blir större.

(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då blir det alldeles för mycket mjöl. Väg det istället eller häll upp det i litermått. Om kakdegen inte går att få ihop till en deg så har du tagit för mycket mjöl. Den kan då räddas genom att tillsätta mera smör, olja eller lite vatten.)

4.5 dl vetemjöl

Vetemjölet tillsatt.Kakdegen klar att tryckas ihop.

Tryck ihop den grovsmuliga smeten till en kakdeg. Dela degen i 4 lika stora delar (om du gör en sats).

Kakdegen.Kakdegen i 4 delar.

Rulla ut varje degdel till ca 40 cm breda och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Eftersom kakorna flyter ut så lägg dem med så mycket avstånd mellan som möjligt.

(Man kan lägga alla 4 st på en plåt, nu lade jag bara 2 st per plåt, det blir lite mindre marginal om man har alla 4 på samma så risken finns att kakorna kan flyta ihop lite grann då.)

Kakdegen utrullad.

Grovhacka mandeln till garneringen.

Platta till längderna lite grann och strö över den hackade mandeln och pärlsockret.

4 msk (ca 40 g) sötmandel4 msk pärlsocker

Grovhackad mandel.Längderna tillplattade.Hackad mandel och pärlsocker på längderna.

Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 18 minuter tills kakorna fått gyllene färg.

Kakorna gräddas i ugnen.

Låt kakorna svalna ca 1 minut på plåten. Skär dem sedan direkt i sneda bitar. Låt sedan svalna till rumstemperatur.

Förvara gärna i plåtburk. Kakorna går även bra att frysa.

Johanna
Johanna
6 years ago

Första baket skulle definitivt bli bullar! Receptet nedan finns säkert på massor av bloggar, men det har vuxit fram för mig genom att testa, prova och experimentera med olika vetedegsrecept. Såhär bakar jag mina bullar

200g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl röd mjölk
1dl vit sirap
1 ägg
0,5 tsk salt
Ca 900 g vetemjöl

Värm mjölken till ca 30 grader. Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, ägg, vit sirap, salt och hälften av mjölet. Kör på lägsta hastigheten i maskin. Tillsätt smöret i bitar, häll på mer mjöl lite åt gången. Kör på lägsta hastigheten i maskin ca 10 min, öka hastigheten och fortsätt arbeta degen i ca 5 min.
Låt jäsa ca 1 timme. Degen är färdigjäst när den ”puffar tillbaka” när du trycker på den.
Dela i 3 bitar.

Fyllning:
300 g rumsvarmt smör
2 dl socker
Vaniljsocker

Vispa ihop fyllningen. Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllning. Vik degen på mitten. Skär ut remsor som du virar till knutar. Jäs bullarna ca 40 min.
Grädda i ugnen på 200grader i ca 10-12 min.
Njut!

Melita Sara Mulabdic
Melita Sara Mulabdic
6 years ago

OMG VILKEN TÄVLING!!!! DRÖM JU!! HUR ska jag kunna välja ETT recept haha? Men då får det antingen bli det absolut godaste och snabbaste frukostbrödet jag vet-mina snabba tunnbröd! De är SÅÅÅÅÅ goda nybakade med smör och ost eller philadelphia på. Eftersom de inte är gjorda på jäst och dessutom brukar jag baka ut dem ganska tjocka för det är godare, så går de inte att rulla lika lätt utan jag brukar vika dem på hälften, men om man gör klassiskt tunna så går de finfint att rulla ihop. Eller så hade jag gjort min glutenfria variant som är det bästa recept jag vet på naturligt glutenfritt bröd, eftersom de är helt underbara med såväl smör och ost på, som tacosbröd eller att göra quesedillas på! Jag skriver både recepten för jag vill gärna dela med mig av det glutenfria brödet för jag vet att du ofta äter glutenfritt.

Snabba tunnbröd: Blanda 2 dl vetemjöl, 1/2 dl grahamsmjöl, 1 dl råkgsikt, 1 msk bakpulver och en nypa salt. Ha i 1 msk smält smör, 1/2-1 dl (agave/ljus) sirap (beroende på hur sött man gillar det, jag föredrar det senare) och 2 dl filmjölk. Knåda ihop till en smidig deg och kavla ut tjocka runda kakor, eller lite tunnare som du föredrar det. Nagga med gaffel/kruskavel och stek i en torr, medelvarm stekpanna ca 1-2 min på varje sida. Låt svalna under bakduk medan du steker klart allihopa. NJUT med smör som smälter och en god lagrad ost mmmm, till frukost eller middagssoppan eller när man helt enkelt är sugen på nybakat bröd med inte orkar vänta på jäsning! Receptet ger ca 4-5 stycken lite tjocka tunnbröd i tortillastorlek, eller dubbelt så många tunna.

Naturligt mjuka glutenfria tunnbröd, ca 8-10 stycken: Lös upp 12 g jäst i 2 dl ljummet vatten och 2 dl ljummen mjölk. Blanda i 1/2 tsk salt. Blanda 1 dl rårismjöl med 4 msk fiberhusk och vispa i. Låt svälla ett par minuter. Knåda sedan i 3-5 dl havrehirsmjöl (mixa havregryn och hirsflingor till ett mjöl, går att blandas med durramjöl eller teffmjöl) och knåda tills du har en smidig deg. Ha inte i alltför mycket mjöl eftersom det tar ett par minuter för degen att svälla. Låt jäsa 1h. Kavla sedan ut tunna runda tortillastora bröd på rårismjölat bakbord, stek i medelvarm torr stekpanna ca 1-2 minuter på varje sida och låt svalna under bakduk. Perfekta att frysa! De tinar på ca 1 timme och smakar jättebra!

Jennifer
Jennifer
6 years ago

Ingredienser

2 baguetter
25 gram jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Så här gör du:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under duk cirka 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.
Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper.
Pudra över lite mjöl.
Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader.
Skåra bröden på snedden med en vass kniv. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Låt svalna på galler utan duk.

Recept lånat från https://mittkok.expressen.se/recept/fransk-baguette/

Maggda Krisat
Maggda Krisat
6 years ago

Jag skulle baka Magnus Johanssons klenäter som jag såg när han gjorde i dessertmästarnas jul

Klenäter

50g smält smör
½ dl ljus sirap
1 ägg
1 gulor
1 tsk cognac
225g vetemjöl
1msk socker
½ tsk bakpulver

300g matolja
Kanelsocker till fritering

1. Blanda avsvalnat smält smör med sirap, ägg, gula, cognac.
2. Rör i sockret
3. Sikta samman bakpulver och vetemjöl.
4. Arbeta tillsammans ingredienserna tills degen går ihop.
5. Låt vila i kylen i 20 minuter.
6. Kavla ut degen ungefär 3 mm tjock.
7. Skär degen i 2- 3 cm strips med kniv eller sporre om du har det.
8. Skär diagonalt över stripsen så du får avlånga ”diamanter” som är 10-12cm långa.
9. Förvara i kyl eller frys tills fritering.
10. Värm oljan till 170 grader.
11. Fritera tills klenäterna får en fin färg, lyft ur med en hålslev och låt fettet rinna av något.
12. Vänd i kanelsocker och ät direkt!

Malin
Malin
6 years ago

Jag skulle vilja göra mormor Dagnys doppebröd i en KitchenAid. Hennes recept lever vidare och doppebrödet bakas alltid på samma sätt; ett sätt att hedra minnet av en älskad ”bullmormor” och samtidigt ett sätt att föra hennes kok- och bakkomst vidare.

Recept till två limpor

50 gram smör
5 dl vatten
50 gram jäst
1 1/2 tsk salt
2-3 msk socker
9-10 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Blanda ihop degen och låt jäsa i 30 min.

Baka ut till två limpor (antingen på förhand akt i brödform) och låt jäsa ytterligare 30 min.

Baka i 200 grader varm ugn i ca 30 min.

Låt svalna på galler under bakduk.

Anna N
Anna N
6 years ago

Oj!
Jadu vilket recept som helst då jag är KASS på att arbeta med degar *skäms*
Har alltid velat baka bröd, bullar och allt annat gott som man kan göra i en degmaskin. Så skulle jag vinna så tar jag gärna emot alla era fina recept ♥️ God jul

Susanne
Susanne
6 years ago

För mig som är storlek större, och som mitt i alla sötsaker till jul trots allt försöker hålla igen lite, så är det här ett perfekt recept för mig. Det är även fantastiskt av en annan anledning, då jag har många allergiska vänner, eftersom receptet inte bara är sockerfritt, det är även glutenfritt, nötfritt och innehåller inga animaliska produkter.

Nyttig pepparkaksdeg/Pepparkakor

1 dl kokta vita bönor
1 färsk dadel
1/2 msk neutral kokosolja
1 tsk bakpulver
1 tsk pepparkakskrydda

1. Mixa ihop alla ingredienserna till pepparkaksdegen och ät den som den är, eller baka ut pepparkakor av den genom att följa nedanstående moment.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och stansa ut platta kakor med pepparkaksformar. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Sänk ugnstemperaturen från 225 rader till 200 grader innan du lägger in kakorna, detta eftersom temperaturen sänks när du öppnar luckan. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Håll koll under gräddningen, för det kan gå snabbt!
5. Ta ut dem och njut 🙂

Lovisa Möller
Lovisa Möller
6 years ago

Jag är såklart med och tävlar!!
I juletid är man ju såklart sugen på att baka juligt så då skulle jag välja att baka:

Frasiga lussebullar med vaniljsmör (ca 36 st)
1 gram saffran (2 pkt)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl (800 gram)
Russin
Mjöl till utbakning
Fyllning:
75 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret och häll på rommen eller vattnet och rör om. Låt stå minst 30 minuter.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör (delat i bitar) och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt sedan resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand och låt den jäsa under bakduk i en timme.
Blanda smör, socker och vanilj till fyllningen. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och baka ut till lussebullar. Tryck i russin efter smak 🙂 Tryck en fördjupning i varje ände vid russinen och klicka i vaniljfyllning.
Lägg bullarna på två bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk och sikta sedan över florsocker.

Lars Rudiin
6 years ago

Här är det recept jag skulle göra om jag vann denna drömmaskin.
Vegansk bullar
Gör denna bulldeg precis som du skulle göra en men smör,mjölk och ägg. Fyllningen är ju alltid valfri men jag har i detta fall fyllt bullarna med pumpa kräm och kanelkräm. Planera dagen innan att lägga pumpakärnor i blöt så att de går att göra en kräm av.
MaträttSötebröd
Portioner
36 bullar
Tillagningstid
12-16 min
Ingredienser
Vetedeg
700 g havredryck 3% 7 dl
50 g jäst ekologisk
1470 g vetemjöl Labans kvarn ekologiskt 24 ½ dl
100 g råsocker drygt 1 dl
150 g strösocker ekologiskt 1 2/3 dl
210 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
20 g havssalt drygt 1 msk
3 msk havrefraiche
20 g hel kardemumma som ska mortlars
Fyllning kanel
30 g malen kanel 3 msk
23 g florsocker 2½ msk
140 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
130 g strösocker 3 dl
15 g majsstärkelse
Fyllning pumpa
150 g blötlagda pumpafrön 3 msk
150 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
150 g råsocker 3 dl
15 g majsstärkelse
Sockerlag
90 g råsocker 1 dl
60 g muscovadosocker 2/3 dl
150 g vatten 1 ½ dl
1 msk citronsaft
Garnering kanelbullar
pärlsocker
Garnering pumpabullar
pumpafrön
råsocker
Portioner: bullar
Instruktioner
Vetedegen
Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör först på låg hastighet i ungefär 5-6 minuter för att sedan öka hastigheten och knåda degen i 6 min till.
Lägg degen i en plastlåda med lock och lägg den i kylen att vila i 2-3 timme (eller till nästa dag).
Fyllning kanel
Blanda alla ingredienser i en bunke och kör med en elvisp med degkrokar på låg hastighet i 2-3 minuter. Öka hastigheten och blanda fyllningen till en slät pasta.
Fyllning pumpafrön
Lägg de blötlagda pumpafröna, margarinet, sockret, maizena och citronsaften i en bunke. Mixa sedan samman dem med en stavmixer.
Sockerlag
Ta en kastrull med sockret och vattnet och koka upp det. Låt det sedan svalna.
Utbakning av bullar
Ta ut degen från kylen och dela den i två delar.
På ett lätt mjölat bord kavla ut deghalvorna till 40×60 cm rektanglar.
Ta kanelfyllningen och bred ut den.
Gör sedan ett treslag med att vika långsidorna omlott och mot varandra. Kavla sedan ut degen så att den blir ca 20 cm bred och längden har du sedan tidigare.
Skär ut ca 2 cm breda remsor som du sedan snurrar runt pek- och långfingrarna som ett nystan. Se till att änden stoppas in i bullen. (varje bulle väger mellan 75-85 g)
Lägg upp bullsurrorna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Täck dem sedan med plastfolie och låt dem jäsa i ca 1,5 timme.
Gör på samma sätt med pumpafrökrämen.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Kanelbullarna- pensla med lite vatten och strö över pärlsocker.
Pumpabullarna – pensla med lite vatten och strö över pumpafrön.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-16 min eller tills de är gyllenbruna.
Direkt när du tar ut bullarna ur ugnen så pensla dem med sockerlagen för att få den där lilla extra glansen och smakhöjande effekten . Pumpabullarna får också lite råsocker på sig.
Låt bullarna svalan på ett galler. Sedan är det bara att njuta. Mums!

Christina Strömbäck
Christina Strömbäck
6 years ago

Bland allt annat jag skulle baka så är nog ”Gröna Kakor” ett måste. De här finns alltid i frysen när barn o barnbarn kommer på besök.
Receptet:
Mördeg: 3,5 dl vetemjöl, 200 g smör, 0,5 dl socker, 1 äggula , 0,5 tsk bakpulver.
Blanda ihop allt o ställ svalt en stund.
Fyllning: 300 g mandelmassa, 1 äggvita o grön karamellfärg. Blanda till jämn färg.
Dela degen i 2 delar o kavla ut till 2 plattor lika långa som plåten.
Dela mandelmassan i 2 delar och rulla ut till en lika lång stränger. Lägg ovanpå plattorna och rulla ihop. Se till att degen täcker mandelmassan o lägg på plåt med skarven nedåt. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20 min.
Skär i sneda skivor när de svalnat lite. Njut!
Jag bakar dom ofta veganska också. Byter ut smör mot Mjölkfritt margarin o ägg mot lite vatten

Christina Soreby
Christina Soreby
6 years ago

Mammas tekakor ❣️
8 dl havregryn
1 L mjölk
100 g jäst
175 g milda
1/2 dl farinsocker
1 msk salt
2 L vetemjöl
Lägg havregrynen att svälla i hälften av mjölken ca. 15 minuter. Jäsning i bunken 30 minuter. Kavla ut ca 1 cm tjockt. Ta ut tekakor 9-10 cm diam. Jäsning 30 minuter. 225 grader ca 8-10 minuter ‍

Sara Hermansson
6 years ago

En himmelskt god kaka som passar utmärkt i denna härliga vintertid. Bästa resultat blir ju med en kitchen aid som är överlägset bäst Fjällkaka
400g smör
4dl socker
4 ägg
7 droppar bittermandel olja
100g mald mandel
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
3dl mjölk
Glasyr:
75g smält smör el margarin
3dl florsocker
2 1/2 tsk vaniljsocker
4msk kallt kaffe

1/2dl hackad mandel att strö över kakan

Rör smör och socker poröst i din kitchen aid och tillsätt ägg och övriga ingredienser (mjöl och mjölk ska tillsättas växelvis. Grädda i långpanna 40 * 30cm, smörad och ströad. 200 grader i ca 30 min.
Glasyr: Blanda florsocker, smält smör och tillsätt kaffet växelvis. Bred ut glasyren på kall kaka och strö över mandeln.
Ät och njut!
Jag skulle bli såååå glad om jag blev den lyckliga vinnaren av en fantastisk KitchenAid

Filippa Gustafsson
Filippa Gustafsson
6 years ago

Segmjuk hallonkaka är mitt absoluta favoritrecept som jag alltid bakar när jag inte vet vad jag ska göra! Hur gott som hela och lätt att frysa in. Nu håller jag tummarna! Här kommer receptet:

Sätt ugnen på 180 grader celsius. Vispa 2 ägg och 3dl strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt 3dl vetemjöl och 100g smör och vispa till en smet. Häll smeten i en springform, 23-24 cm, smord och bröad (gärna med kokos) eller klädd med bakplåtspapper. Fördela 2-3dl hallon över kakan och häll över lite strösocker. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna i formen! 🙂

Wilma Martinsson
6 years ago

Jag skulle vilja göra Leilas franska nougat! Jag och mamma provade att göra den förra året, men då vi inte har någon kitchenAid eller liknande sån maskin fick vi ta vår elvisp och den höll på att brinna upp haha. Nougaten blev hur god som helst så vi skulle gärna göra den igen fast den här gången vill nog inte vår elvisp vara med

Här är receptet:
Fransk nougat

2 ¾ dl strösocker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 små äggvitor
½ dl strösocker
100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk)
130 g skållad sötmandel
130 g skalade hasselnötter
Florsocker till pudring av pappret
Sätt på ugnen på 150 grader.
Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
Vispa under tiden äggvitor och strösocker till en luftig och krämig marängsmet, men inte för hårt (med vingen om du har en Kitchen Aid).
Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
Värm pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
Skär nougaten i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.

Maria Adolfsson
Maria Adolfsson
6 years ago

Haha, den behöver jag! Jag har ärvt min mammas maskin från typ 70-talet, men jag vägrar att ta fram den mer så just nu blir det inga bullar eller stora bröddegar. Därför skulle jag nog göra bullar om jag vann, men såna recept har väl alla redan så jag bidrar med ett som jag fick av en go kollega för många år sen och som jag nu bakar varje jul. Smaksätta kan man göra på många sätt, citron o kardemumma eller saffran som jag gör till jul.
Margaretas mandelskorpor:
200g grovhackad mandel
100 g smält smör el margarin
3 ägg
2 dl socker ( eg 2,5 men jag tycker det räcker med 2)
6 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
Vispa ägg o socker pösigt. Blanda i smör, mandel ev smaksättning o mjölet blandat med bakpulver. Knåda snabbt ihop. Dela i fyra delar. Rulla till långa längder o lägg två o två på plåtar.platta till o grädda 200 grader i 20-24 min. Låt vila 5 min, skär sen i 3 cm breda bitar. Torka i 75 grader med snittytan upp i ca 1 timme.

Blir super!

Molly
Molly
6 years ago

Jag skulle baka ett recept från matplatsen.net, nämligen hennes äppelgrottor! De är fantastiska! Dock jobbiga att baka utan maskin och som student finns inte pengar att köpa en maskin, så skulle gärna vinna denna fantastiska maskin!

ca 20-25 bullar

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Äppelkompott:
300 g äpplen
1/2 vaniljstång
1/2 dl socker
1/2 msk pressad citron

Mandelkräm:
200 g mandelmassa
100 g smör, rumstemp
1 krm salt

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
2 dl florsocker
1 msk vatten

Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med urskrapad vaniljstång, socker och citronsaft. Låt småkoka 10 min, mosa eventuellt äpplena och låt kallna.

Mandelkräm: Vispa mandelmassa, smör och salt slätt med elvisp.

Bullar: Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm

Lägg en klick mandelfyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Gör en fördjupning i mitten och klicka i äppelmoset. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter, 250 C. Låt bullarna kallna. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Jenny
Jenny
6 years ago

Min mamma är ganska nyligen pensionär.
Tyvärr får hon en ganska liten summa varje månad så hon kan aldrig unna sig något.
Min pappa är tyvärr död och mammas sorg har hon nu ersatt med att baka.
Hon har äveb upptäckt hur rogivande bakning är och det brukar hon nu sysselsätta sig med. Jag märker hur glad hon är varje gång hon visar upp sina goda bakverk. Och stolt. Däremot blir jag ledsen när jag ser henne använda hennes väldigt gamla assistent som även dånar högt och är på gränsen att lägga av osv. Därför hade jag med glädje gett henne denna om jag vann! Jag själv skulle oxå vilja ha en Kitchen Aid men mamma går helt klart före i detta fallet. Om min pappa hade levt i livet hade han varit så stolt av att se alla mammas bakverk.

Ett av mammas goda recept som hon självklart skulle baka är:

Mammas saftiga matbröd med sesamfrön och valnötter:

Lös upp 1 pkt jäst i 5 dl fingervarmt vatten.
Tillsätt 2 tsk salt, 2 msk matolja och 1 msk honung.
Blanda i 3 dl havregryn, 2 dl sesamfrön och 2 dl finhackade valnötter.
Tillsätt ca 9-11 dl dinkelmjöl och blanda väl, tillsätt inte för mkt mjöl. Är degen lite kladdig blir det saftigare bröd.
Låt jäsa i 40 min, baka ut, det blir ca 12 bröd.
Jäs ytterligare ca 25 min.
Grädda i ca 10-15 min i 225 grader.

Jätte gott!

Therese Johansen
Therese Johansen
6 years ago

Det ska vara gott och enkelt precis som mina bästaste tekakor! 5 dl fingervarm mjölk, brukar värma i Micron tillsammans med 2 dl havregryn. Sen blandar jag i ett paket jäst och 75 g smält smör, 10 dl mjöl, ett ägg och 2 msk med sirap och en tesked salt. Jäs och kavla sen ut, ta en stor kopp eller dylikt och stansa tekakorna. Jäs och in i ugn 220 grader/ ca 7 min. Bäääästa kvällsfikat 😉 vann jag en sån där lyxmaskin skulle jag baka varendaste dag 😀

Sofia J
Sofia J
6 years ago

Jag skulle satsa på något veganskt att ta med till jobbet! Vi har många vegetarianer och även några veganer, och de kan ibland bli lite bortglömda när det bjuds på något gott. Eftersom jag själv älskar citron så blir det citron i baket – lite själviskt får man väl vara?!

Vegansk citronkladdkaka

3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
150 g mjölkfritt margarin
1 1/2 dl havregrädde (oatly imat)
1 citron (skal och saft)

1. Sätt ugnen på 175°C
2. Smält margarinet
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
4. Häll havregrädden, margarinet och citron skal och saft i bunken.
5. Bland alla ingredienser och häll i en smörjd springform.
6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig den önskas vara.

Sofie Johansson
Sofie Johansson
6 years ago

Jag har aldrig bakad surdegsbröd men har precis startat en surdeg som är klar om ett par dagar. Ska bli spännande att baka goda surdegslimpor till jul och om man haft denna underbara assistent till hjälp hade det nog lyckats riktigt bra! Har inget exakt recept ATG dela med mig av!

Minna
Minna
6 years ago

Hej! Oj vilken drömvinst att få kröna köket med en äkta KitchenAid. Min mamma som är 81 år bakar alltid karelska piroger till jul som avnjuts med äggsmör. En viktig jultradition men aldrig bakat själv. Skulle kanske våga med denna vinst

Camilla
Camilla
6 years ago

Jag skulle vilja göra hovmästarsåsen som min älskade mormor brukade göra ❤️ Första julen utan henne… vore kul att hedra henne genom att låta hennes recept leva vidare..

Titti skarp
Titti skarp
6 years ago

en drömvinst för min del då jag kämpar med smärtor i handleder trots 3 carpaltunnel op så hoppas på tur mitt favorit recept är detta ,hur goda som helst .
RIMBOBULLAR CA 50 styckna ugn 250grader
50 g jäst
400g smör eller margarin
3 msk socker
4tsk vaniljsocker
vetemjöl ca 12-13 dl
Fyllning:

150 g smör eller margarin
4msk socker
4 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:

ägg uppvispat
ca 2dl florsocker
1-2 msk vatten
1.Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig
2.Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg
3.Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm
4.Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar
5.Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar
6.Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk
7.Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren

håller tummarna hårt

Sofia Broström
Sofia Broström
6 years ago

Jag skulle baka dessa bullar som jag suktat efter så länge, men med smärtor i händer och armar orkar jag inte knåda så länge det behövs för ett bra resultat.
Dessutom älskar mina söner på 2 och 3 år kanelbullar, både att äta och baka, och med denna skulle de kunna vara med ännu bättre (mindre kaos i köket).
Receptet är från Saltå kvarn

Fördeg
Mjölk 5 dl
Dinkelsikt eller Vetemjöl Special 600 g
Jäst 25 g.

Dag 2
Smör, rumstempererat 150 g
Ägg, rumstempererade 3 st
Rårörsocker 150 g
Havssalt 15 g
Kardemumma, grovstött1 tsk
Äkta vanilj1 tsk
Vetemjöl Special eller Dinkelsikt 500 – 600 g

Remons
Smör 250 g
Strösocker 300 g
Kanel 15-30 g
Vetemjöl ca 125 g.

Till garnering
Ägg 2 st
Pärlsocker 1 dl

SÅ GÖR DU

På kvällen – fördeg

Blanda mjölk, mjöl och jäst ordentligt tills degen är slät. Täck över bunken med en handduk och ställ in den i kylskåpet över natten. (Fördegen ska stå i kylskåp minst 12 timmar och klarar sig bra upp till 48 timmar om du vill baka senare.)

Ta också fram 150 g smör och 3 ägg till dag 2 och låt stå i rumstemperatur över natten.

 

Dag 2

Ta fram fördegen från kylskåpet. Blanda i smör, ägg, rårörsocker, havssalt, kardemumma och vanilj. Hittar du inte äkta ekologisk vanilj så går det bra med ½ tsk vaniljsocker istället. Blanda också i mjölet, börja med 500 g och tillsätt mer- om det behövs.

Arbeta degen i en degblandare, 8-15 minuter på låg hastighet. Degen ska vara slät på ytan men ha tydlig stuns. Om man tar upp en bit och drar i den med båda händerna ska den vara lite som en gummisnodd.

Lägg ut degen på ett bakbord, vik den på tre så att den får formen av en avlång korv, max 40 cm lång. Låt nu degen vila i 30 minuter, gärna svalt, den ska inte jäsa. Den kan också vila i kylskåpet i några timmar.

Blanda under tiden ihop smör, rårörsocker, kanel och vetemjöl till en remons. Rör i några minuter tills massan är slät men inte fluffig.

Kavla sedan ut degen så att den blir knappt 1 cm tjock, 30 cm bred och 80 cm lång. Bre remons  på 2/3 av degens bredd, lämna den understa tredjedelen ren. Vik sedan den undre delen av degen till mitten och vik den övre delen av degen över de två lagren.

Skär 2 cm breda remsor. Varje degämne ska väga ca 50-60 gram. Rulla degämnet motsols så att det blir som en snurra. Håll fast båda ändarna. Lyft upp den högra änden av snurran, fortsätt i motsols riktning, över vänsterhandens fingrar och fäst slutligen den högra änden i den vänstra, underifrån.

Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper, täck över med en kökshandduk och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek. Detta tar ca 1 – 2 timmar. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i ca 10-12 minuter i 220 grader. Täck över de färdiga bullarna med kökshanduk.

Cilla
Cilla
6 years ago

Åh, vad fin! Den skulle passa bra hemma hos mig! Då skulle jag baka morotsbröd från Mor-Mia.
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3 stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
7 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
Samt gärna några matskedar hela linfrön

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen.
Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt.
Tillsätt sedan mjölet och arbeta ihop till en kladdig deg.
Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
Häll ut den jästa degen på bakplåtsklädd plåt. Mjöla fingrarna och tryck ut degen till en rektangel. Skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15-20  min på 200 grader.

Johanna Lagergréen
Johanna Lagergréen
6 years ago

Den skulle passa fantastiskt fint i vårt nya kök som vi förhoppningsvis får efter rådande renoveringskaos.
Jag älskar att baka och är såklart insnöad på julen just nu! Så min första tanke är faktiskt att jag skulle baka fantastiska saffransbullar som görs med två degar.

Deg 1
5dl fingervarmt mjölk
75 gram jäst
1dl strösocker
12 dl vetemjöl
1 gram saffran

Deg 2
4 dl mjölk
2 dl socker
300 gr rumsvarmt smör
6 äggulor
1/2 tsk salt
2 liter vetemjöl
Ägg att pensla med
Russin och pärlsocker till dekoration

1. Häll mjölken i en (ny kitchen aid) degblandare. Blanda i jäst, socker, mjöl och saffran och knåda degen i minst 5 minuter. Låt jäsa en timme

2. Värm mjölken till deg 2 fingervarm. Häll mjölk, socker, salt, smör, äggulor och mjöl i degblandaren. Arbeta ihop båda degarna minst tio minuter. Låt jäsa 1 1/2 timma. Baka ut lussebullar i önskad form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

3 Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Pensla med vispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Blir supergott och såklart vore det enklare med en Kitchen aid som jag bara drömmer om!

Kram och God jul

Ida
Ida
6 years ago

Doften av Sverige♥️ Bor i Norge nu

Mjukbulla, 5 stycken
25 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk nystött hel anis
2 tsk nystött hel fänkål ( Det går att byta ut anis & fänkål mot 1 msk torkade brödkryddor)
140 g kokt potatis (ca 2 potatisar medelstora)
1 dl ljus sirap
9 dl/530 g rågskikt
ca 6dl/390 g vetemjöl

Pensling:
1 dl vatten
1 msk sirap

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke, smält smöret. Häll i mjölken i det smälta smöret och värm tills 30 grader.
2. Häll degvätskan över jästen och rör tills det löst upp sig.
3. Mosa eller pressa potatisen. Blanda ner i bunken tillsammans med sirap, salt och kryddorna.
4. Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet med maskin eller för hand tills degen släpper från bunken.
5. Låt degen jäsa i 40 minuterunder duk.
6. Tag upp degen på ett lätt mjölat bord och arbeta in resten av vetemjölet. Dela degen i 5 st lika stora delar.
7. Kavla ut dem till runda kakor ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffeln eller nagg. Ta ut ett hål i mitten med hjälp av en utstickare eller annat litet runt föremål.
8. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
10. Pensla kakorna med lite sirapsblandat vatten precis innan dom tas ur ugnen så får dom en blank yta. Jag penslade dem ungefär vid 13 minuter, och lät dem bakas i 2 minuter till.
11. Låt svalna på ett galler under en bakduk. Låt svalna helt innan du skär i bröden!

Christina.soreby
Christina.soreby
6 years ago

Drömmer om en Kitchen aid och har gjort det länge ‍
I januari blir jag farmor för första gången, tänk vilken glädje att få baka mycket tillsammans med mitt barnbarn, det är min önskan❤️
Tack för alla dina underbara recept, dom ska vi baka och min mormors rågsiktslimpor, stort barndomsminne för mig❤️
Mormors bröd
1 liter ljummet vatten
2 paket jäst
3 ägg
1 paket farinsocker
Salt
1 fpk rågsiktsmjöl
Jäs 30 minuter. Baka ut sex ”kakor”. Nagga med gaffel. Jäs 30 minuter. 175 grader i ca 30 minuter

Bettan
Bettan
6 years ago

Jag skulle härom dagen baka saftiga jul limpor på svagdricka, men min maskin som har många år på nacken ville inte mer, så det blev inga limpor. Därför skulle det passa så bra att vinna en så fin maskin. Att köpa en själv är uteslutet, kostar alldeles för mycket för en sjukpensionär.

Julbröd med svagdricka

Till 3 bröd el. två stora

ca 5 dl vetemjöl
5 dl svagdricka
1 1/2 dl mörk sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk malda brödkryddor ( tog 1 tsk anis, 1 tsk fänkål och 1 tsk pomerans)
2 tsk salt
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
ca 15 dl rågsikt

Pensling om man vill:
1 msk kallt kaffe
1 msk mörk sirap

Rör ut 2 dl av vetemjölet med svagdricka i en kastrull. Låt koka upp under ständig omrörning eftersom det lätt kan bildas klumpar när mjölet sväller. Tillsätt sirap, olja och kryddor och låt svalna.

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt sirapssmet och rågsikt. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt ca 40 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med resten av vetemjölet. Dela degen i två- tre delar och forma till runda bullar eller limpor. Lägg på bakplåtsklädd plåt eller oljade brödformar. Jäs ca 20 min. Blanda kaffe och sirap och pensla bröden. Grädda i 200 graders ugnsvärme i nedre delen, ca 45 min. Täck bröden med bakplåtspapper om de blir för mörka sista delen av gräddningen. Låt kallna på galler.

Challe
Challe
6 years ago

För många år sedan arbetade jag i Skinnskatteberg som sjuksköterska. På mitt sjukhem jobbade en kvinna på terapin som hette Ulla. Hon gjorde helt underbara småkakor som jag förälskade mig i. Dom är supergoda och galet möra! Vi kallor dom Ullas Pepparkakor: 200 gr smör*2 1/4 dl strösocker*1 äggula*1 msk ljus sirap*1 msk malen kanel*2 tsk bikarbonat*knappt 6 dl vetemjöl. Ca 1 dl hackad mandel, pärlsocker eller en blandning av båda. Rör smör och socker riktigt pösigt. Tillsätt äggula, sirap och kanel. Blanda bikarbonaten och mjölet. Vänd ner och blanda försiktigt till en smidig deg. Snåla med mjölet. Degen kan upplevas som något lös. Forma till en ca 4 cm tjock rulle och skiva till 1/2 cm tjocka skivor. Vänd dessa i mandel, pärlsocker eller i blandningen, tryck till försiktigt. Det ska vara ganska snålt med pärlsocker/mandel. Blir ca 50 kakor som sedan ska gräddas i 175 grader till gyllene färg. Helt fantastiska!

Natalie
Natalie
6 years ago

Åh jagskulle verkligen vilja ha hjälp av en Kitchen aid till detta brödet. Så sjukt tungt att blanda ”för hand”.
Eiktigt gott bröd nu i juletider med mycket smör o tex några skivor god cheddar el julskinka. Mmmmmums!

Snabb sirapslimpa
Portioner: 4
Ingredienser
1 liter filmjölk
1 kg rågsikt
2 dl mörk sirap
4 tsk bikabonat
2 tsk bakpulver
Instruktioner
Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.
Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta een stund i matberedaren.
Häll smeten i en smord mindre långpanna (23 x 31 cm)
Sätt in långpannan i kall ugn och sätt en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 gr. Sätt därefter in i ugnen. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 1 timme.
Ta ut brödet och låt svalna.
Dela brödet i 4 mindre bröd. Förvara i frysen och ta fram vid behov.

Angelica
Angelica
6 years ago

Jag skulle baka lyxiga kanelbullar med mandelmassafyllning!

ingredienser:

30 bullar
5 dl mjölk
660 g vetemjöl (11 dl)
15 g jäst
1 1/2 dl socker
1 msk kardemumma
1 1/2 tsk salt
1 ägg
175 g smör

Fyllning
100 g mandelmassa
1 dl socker
175 g smör
2 msk malen kanel
1 ägg, lätt uppvispat till pensling
pärlsocker

Blanda alla ingredienser utom smöret. Knåda ihop degen. Blanda sedan ner det rumsvarma smöret. Det är lite kladdigt till en början men sedan suger degen till sig fettet och degen blir mycket smidig. Fortsätt knåda i cirka 10 minuter i maskin och något längre för hand.
Låt jäsa i bunke under bakduk i cirka 30-35 minuter. Plasta bunken och ställ kallt i cirka 8-12 timmar.
Innan utbaket. Riv mandelmassa och rör ner smör och kanel till en jämn smet.
Kavla ut degen cirka 5 mm tjock till en rektangel.
Stryk på rikligt med fyllning. Vik degen på längden. Skär längder på tvärsen cirka 2-3 cm breda. Tvinna längden. Håll ena degkanten med pekfinger, långfinger och tumme. Vira deglängden två varv kring fingrarna. Lägg degänden över fingrarna och degen och kläm fast kanten under bullen.
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek i cirka 40-60 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader, varmluft 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 6-8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Hoppas hoppas 🙂

Nästa inlägg

Lördagslistan

104
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x