MOROTSLÅDA

Nu ska jag bjuda dig på en av de absolut godaste delikatesserna som finns på ett finskt julbord. Ja förutom att vi äter julskinkan varm! Haha…. Första gången Tony hörde det trodde jag han skulle svimma, men när han väl fick smaka så tyckte han det var den godaste skinkan han ätit.

På finska julbord serveras nästan alltid kålrot/morot och leverlåda. Leverlådan gillar jag inte alls men däremot kålrot och morotslåda. Sååå gott är det!

Det här receptet är min mammas recept och det är den godaste morotslådan som finns! Det är sött samtidigt som det är krämigt och passar så vansinnigt fint på julbordet. Du måste nästan testa!

RECEPT MOROTSLÅDA:

1 kg morötter

Vatten

salt

3 dl mjölk

1 tsk salt

1 1/2 msk strösocker

1/2 – 1 tsk riven muskotnöt

1-2 dl kokt ris

Garnering:

Ströbröd

Hyvlat smör

Gör såhär:

1) Skala och skiva morötterna. Koka dem i lättsaltat vatten.

2) Häll INTE ut vattnet när du kokat färdigt. Plocka ur morötterna bara och häll i 1/2 dl ris.

3) Låt morötterna svalna och mosa dem sedan.

4) Ha sedan i mjölk, salt, socker och muskotnöt i morotsmoset. När riset kokat mjukt häller du i det också morotsmoset.

5) Häll i allt i en smord ugnsfast form. Tryck lite mönster på ytan. Strö över ströbröd och hyvla över smör.

6) Grädda på 175 grader i ca 40 min. Hyvla över lite mer smör efter halva tiden ungefär.

102
Subscribe
Notify of
guest

20 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anne
anne
6 years ago

Jag gjorde nåt liknande för ngr år sen.
Jag använde mej av risgrynsgröt som jag blandar ihop med ägg kryddor o h kokta morötter. Lite sirap hade jag oxo.
Är det en finsk rätt?

Agneta
6 years ago

Varm julskinka är faktiskt mycket godare.

Siv Furtenback
Siv Furtenback
6 years ago

Hur mycket ris ska det vara 1-2 dl eller 1/2 dl ??? Rundkornigt eller långkornigt ris?

niinis
niinis
Reply to  Siv Furtenback
6 years ago

1/2 dl ofärdigt ris – 1-2 dl färdig fattar jag det som!

Tina
Tina
6 years ago

Hej nina! Jag måste fråga, varför gör ”alla” finnar sina jullådor i dessa folielådor och inte i vanliga gratängformar? Min pappas finska gör oxå i folieform. Vänligen, Tina

niinis
niinis
Reply to  Tina
6 years ago

Haha! Jag vet faktiskt inte, det har alltid varit så!

Gun
Gun
Reply to  niinis
4 years ago

Gissar att man gör stor sats.. Enkelt att bara lägga locket på o i frysen till senare. Även om man inte gräddar den helt färdig, in i frysen, enkelt att ta ur och göra klar i ugnen när man ska äta den

Hillevi Tahvanainen
Hillevi Tahvanainen
4 years ago

Därför att man kan frysa in om man gör tidigare

Mia
Mia
4 years ago

Det ligger på vår lott i år med morotslåda, men vi har alltid köpt en färdig så den måste testas… hur stor form går det åt till den här mängden?

Laila
Laila
3 years ago

Alltid på vårat julbord också, en favorit.

niiinis
niiinis
Reply to  Laila
3 years ago

Såå gott! 🤩👌🏻😍

Anne Marie Niemi
Anne Marie Niemi
3 years ago

Morotlåda är en klassiker på våra julbord. Men det bästa är ändå kålrotslådan. Har du något recept som är ännu bättre än den vanliga?
Skulle bli överlycklig då om du hade en extra twitch.

niiinis
niiinis
Reply to  Anne Marie Niemi
3 years ago

Har inget specialrecept på det, det är så gott som det är men hojta om du hittar något! 😀

Gunilla
Gunilla
3 years ago

Hur mycket ris använder du? Det står 1-2 dl i receptet men sen 1/2 dl?

niiinis
niiinis
Reply to  Gunilla
3 years ago

Ja okokt är det 1/2 dl.

Deborah Dinic
Deborah Dinic
2 years ago

Hej.
Vilket sorts ris använder du till morotskakan?

niiinis
niiinis
Reply to  Deborah Dinic
2 years ago

Funkar med vilket ris som helst faktiskt. 😀

Ingrid Sträng
Ingrid Sträng
1 year ago

Går det att göra morotskakan i förväg och frysa in i väntan på julen?

niiinis
niiinis
Reply to  Ingrid Sträng
1 year ago

Går jättebra!

Carina Jernberg
Carina Jernberg
4 months ago

Jag har i sirap istället för socker.
Så gott. Leverlåda är oxå gott..

Nästa inlägg

Rocky Road godis

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x