Nu ska jag bjuda dig på en av de absolut godaste delikatesserna som finns på ett finskt julbord. Ja förutom att vi äter julskinkan varm! Haha…. Första gången Tony hörde det trodde jag han skulle svimma, men när han väl fick smaka så tyckte han det var den godaste skinkan han ätit.
På finska julbord serveras nästan alltid kålrot/morot och leverlåda. Leverlådan gillar jag inte alls men däremot kålrot och morotslåda. Sååå gott är det!
Det här receptet är min mammas recept och det är den godaste morotslådan som finns! Det är sött samtidigt som det är krämigt och passar så vansinnigt fint på julbordet. Du måste nästan testa!
RECEPT MOROTSLÅDA:
1 kg morötter
Vatten
salt
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 1/2 msk strösocker
1/2 – 1 tsk riven muskotnöt
1-2 dl kokt ris
Garnering:
Ströbröd
Hyvlat smör
Gör såhär:
1) Skala och skiva morötterna. Koka dem i lättsaltat vatten.
2) Häll INTE ut vattnet när du kokat färdigt. Plocka ur morötterna bara och häll i 1/2 dl ris.
3) Låt morötterna svalna och mosa dem sedan.
4) Ha sedan i mjölk, salt, socker och muskotnöt i morotsmoset. När riset kokat mjukt häller du i det också morotsmoset.
5) Häll i allt i en smord ugnsfast form. Tryck lite mönster på ytan. Strö över ströbröd och hyvla över smör.
6) Grädda på 175 grader i ca 40 min. Hyvla över lite mer smör efter halva tiden ungefär.
Jag gjorde nåt liknande för ngr år sen.
Jag använde mej av risgrynsgröt som jag blandar ihop med ägg kryddor o h kokta morötter. Lite sirap hade jag oxo.
Är det en finsk rätt?
Varm julskinka är faktiskt mycket godare.
Hur mycket ris ska det vara 1-2 dl eller 1/2 dl ??? Rundkornigt eller långkornigt ris?
1/2 dl ofärdigt ris – 1-2 dl färdig fattar jag det som!
Hej nina! Jag måste fråga, varför gör ”alla” finnar sina jullådor i dessa folielådor och inte i vanliga gratängformar? Min pappas finska gör oxå i folieform. Vänligen, Tina
Haha! Jag vet faktiskt inte, det har alltid varit så!
Gissar att man gör stor sats.. Enkelt att bara lägga locket på o i frysen till senare. Även om man inte gräddar den helt färdig, in i frysen, enkelt att ta ur och göra klar i ugnen när man ska äta den
Därför att man kan frysa in om man gör tidigare
Det ligger på vår lott i år med morotslåda, men vi har alltid köpt en färdig så den måste testas… hur stor form går det åt till den här mängden?
Alltid på vårat julbord också, en favorit.
Såå gott! 🤩👌🏻😍
Morotlåda är en klassiker på våra julbord. Men det bästa är ändå kålrotslådan. Har du något recept som är ännu bättre än den vanliga?
Skulle bli överlycklig då om du hade en extra twitch.
Har inget specialrecept på det, det är så gott som det är men hojta om du hittar något! 😀
Hur mycket ris använder du? Det står 1-2 dl i receptet men sen 1/2 dl?
Ja okokt är det 1/2 dl.
Hej.
Vilket sorts ris använder du till morotskakan?
Funkar med vilket ris som helst faktiskt. 😀
Går det att göra morotskakan i förväg och frysa in i väntan på julen?
Går jättebra!
Jag har i sirap istället för socker.
Så gott. Leverlåda är oxå gott..