3 rätters middag

En 3 – rätters middag kan aldrig bli fel när man vill festa till det lite extra. Ett ypperligt tillfälle är tex Nyårsafton, valborg eller någon annan högtid. Här ska jag bjuda dig på en härlig 3 rätters att hämta inspiration ifrån. Något att tänka på är att du gärna kan äta en lättare förrätt om du ska äta en mättande varmrätt med kött. Att vara för mätt är ingen behaglig känsla varför en bra balans mellan rätterna är en fördel.

FÖRRÄTT

RÄK-COKTAIL

1 liten isbergssallad

2 msk hackad persilja

1 dl ketchup

1 dl majonnäs

2 msk worcestershiresås

Några droppar tabasco

400 g färska räkoren

nypa malen paprikakrydda

Gör såhär:

1) Strimla isbergssallad och hacka persiljan. Blanda och fyll glasen (4st) till 2/3 delar.

2) Blanda ketchup, majonnäs, worcestershiresås och tabasco. Häll i räkorna i röran och blanda runt.

3) Klicka i lite räkröra i varje glas, toppa med lite isbergssallad och pudra med lite paprikakrydda. Servera gärna med citron och en liten brödbit.

VARMRÄTT

HELSTEKT PROSCIUTTOINLINDAD FLÄSKFILE MED PARMESANFYLLNING

1 kilo fläskfile

14 skivor prosciuttoskinka

250 g babyspenat

1 dl cashewnötter

150 g parmesan

Salt

Peppar

Gör såhär:

1) Börja med att göra själva fyllningen till fläskfilen. Mixa babyspenaten med en handmixer eller i en blender. Mixa också cashewnötterna, dock får det gärna vara lite större bitar av nötterna. Riv parmesanen grovt. Blanda sedan alltsammans.

2) Lägg prosciutton lite omlott vid sidan av varandra. Ta fläskfilén, salta och peppra den runtom.

3) Smeta på parmesanröran uppepå köttet. Lägg sedan fläskfilén på prosciutton med den insmetade sidan nedåt. Linda sedan in den med prosciutton. Placera sedan köttet med undersidan nedåt så prosciutton håller sig stängd kring fläskfilén, placera i en ugnssäker form.

4) Sätt ugnen på 200 grader och låt köttet steka i nedre delen av ugnen. Har du mer tid på dig kan du med fördel ha en ugnstemp på 125 grader för att låta köttet tillagas sakta. Detta ger oftast ett mycket mer mört och saftigt kött. Den ska ha en innertemperatur på 65 grader, då är den helt perfekt.

5) Ta ut köttet och linda genast in det i bakplåtspapper. (Obs: Ej aluminiumfolie då tillagningsprocessen då fortsätter och kan göra ditt kött överstekt och torrt). Låt sedan köttet stå och vila i 10 – 20 min innan du skär upp det i skivor. Servera denna rätt med en härlig potatisgratäng eller klyftpotatis. Använda gärna skyn som blir av köttet till att göra en god gräddsås.

ENKEL GRÄDDSÅS:

2,5 dl vispgrädde

0,5 dl sky

2 msk kalvfond

1 msk maizena

1 tsk soya

Gör såhär:

1) Häll grädde, sky, soya och fond i en kastrull.

2) Låt koka upp, tillsätt maizena. Rör om ordentligt och låt putta i ca 5 min.

3) Smaka av med salt och peppar och späd med grädde om den skulle vara för tjock.

EFTERRÄTT

SNABB MANGOGLASS

3 dl vispgrädde

3 tsk vaniljsocker

3 msk florsocker

200 g fryst mango

Gör såhär:

Vispa grädden lite, inte så mycket så den är helt fast men den ska bli lite fluffig och krämig. Häll sedan i vaniljsocker och florsocker i vispet. Häll allt i en blender. Häll i den frysta mangon och pressa ned den lite så den hamnar i botten. Låt sedan blendern stå och gå tills du ser att den blir sådär härligt krämig. Om du vill äter du den direkt, annars kan du hälla den i en bytta och ställa i frysen. Servera med riven choklad. MUMS!

Följ gärna min Facebooksida och Instagram för många fler recept, inspo och tips!

  1. Nötter? Står inget om nötter i receptet! Är receptet räknat till 4 port på mangoglassen?

    1. niinis skriver:

      Jodå, den är i parmesanröran. Ja, 4 portioner.

  2. Hur länge ungefär ska blendern gå?

    1. niinis skriver:

      Tills att nötterna är lite grovt hackade.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..