3 rätters middag

Dags för ytterligare en 3 rätters meny! Tips såhär års kan man väl inte få för många av tänker jag.

FÖRRÄTT

STEKT SPARRIS MED LIME & PARMESAN (4 pers)

20 st färska sparrisar

1 lime

1/2 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

Grovmalen svartpeppar

Parmesanost

Flingsalt

Gör såhär:

1) Stek sparrisarna i rikligt med smör, salta lätt.

2) Blanda saften av 1 lime, pressade vitlöksklyftor och olivolja. Lägg upp de stekta sparrisarna på tallrikar, häll över oljeblandningen över sparrisarna och avsluta med att mala peppar över, strö över lite flingsalt och riv parmesan.

VARMRÄTT

KYCKLING I KRÄMIG PARMESANSÅS

4 kycklingfiléer

2 dl creme fraiche

1 1/2 dl grädde

2 msk kalvfond

2 tsk soya

1 msk balsamvinäger

2 dl riven parmesan

salt (var lite försiktig d både parmesan, soya och fond innehåller salt.)

peppar

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra dom lite. Skjuts in i ugnen i ca 25 min.

2) Blanda samman creme fraiche, grädde, fond, soya, balsamvinäger och parmesan.

3) Ta ut kycklingen ur ugnen efter 25 min, häll på parmesansåsen över kycklingen. Skjuts in i ugnen i ytterligare 20 min. Ta ut och servera med någon härlig potatisrätt och en röra på fetaost och mynta.

EFTERRÄTT

TIRAMISU

3 ägg

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

250 g mascarpone (en form av färskost, finns på ICA)

3 dl starkt kaffe

3 msk likör (typ kahlua eller amaretto)

200 g savoiardikex (finns på ICA)

Kakao för pudring

Gör såhär:

1) Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med florsocker till du har en krämig och nästintill vit smet. Vi pratar om att vispa drygt 10 min.

2) Tillsätt mascarpone och vaniljsocker. Rör runt till allt är blandat. Ställ åt sidan eller häll i annan bunke om du t ex vispar i din köksassistent.

3) Vispa äggvitorna till ett hårt fast skum.

4) Häll i 1/3 av äggulesmeten i äggvitorna och blanda runt. Häll sedan i resten och blanda till en krämig smet. Rör inte för mycket bara.

5) Häll i kaffe och likör i en rektangulär behållare sv något slag, förslagsvis en plastbytta. Doppa sedan savoiardikex i kaffet och lägg sedan kexen så de fyller botten på en form på ca 20×20 cm.

6) Bred ut hälften av krämen på kexen.

7) Doppa resten av kexen och lägg uppepå krämen.

8) Toppa med resten av krämen. Täck över med aluminiumfolie och frys i minst 3 timmar.

9) Några minuter innan servering tar du fram den och pudrar med kakao. Skär upp och servera. Garanterat en hit!

Följ gärna mig på Facebook och Instagram för många fler recept på bak/mat, inspo och tips. 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..