Grillkol eller briketter?

Ja, hur det är det nu då med grillkol eller briketter? Vad är bäst? Finns det någon som är bättre än den andra? Nä, egentligen inte, men de är bra på olika saker. Båda är nämligen rätt men för olika ändamål. Det ska vi reda ut nu.

GRILLKOL

Grillkol är gjort av trä och är i en ojämn form.

FÖRDELAR: Det går snabbt att få upp en hög temperatur och ger en väldigt bra glöd. Rökutvecklingen är mindre än vid användning av briketter vilket gör att det är lättare att rengöra grillen efteråt.

NACKDELAR: Eftersom grillkolen är i ojämn form är det svårt att veta hur mycket kol som bör användas eftersom värmen kan bli ojämn. Man bör också ha i åtanke att olika tillverkare gör grillkol av olika material vilket kan medföra oönskade tillsatser.

FÖRDELAKTIGT ATT GRILLA PÅ: Korv eller tunna filéer av t ex kött eller kyckling.

GRILLBRIKETTER

Briketter framställs av brunkol, torv, träkol eller stenkolsstybb och används för både grillning och rökning av kött. De formas oftast i ägg- eller tegelstensform för att göra det mer lätthanterliga.

FÖRDELAR: Briketter har en jämnare och högre kvalité och formas dessutom i samma storlek. Det gör att de brinner länge och ger en jämn grillyta.

NACKDELAR: Det tar lång tid att uppnå en hög temperatur så har du bråttom är briketter inte rätt val. De producerar dessutom stora mängder aska vilket gör att du får rengöra grillen mer än vid användning av grillkol.

FÖRFELAKTIGT ATT GRILLA PÅ: För stora sällskap eller tillfällen då man grillar större köttbitar är briketter att föredra eftersom man behöver längre glödtid för den typen av grillprodukt.

0
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Sommarfint

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x