Lär ditt barn att hantera pengar

I annonssamarbete med Gimi

Nu ska jag tipsa dig om världens bästa app, eller för oss är det i alla fall världens bästa app. Kan säga att det blivit lite annan fart på ungen här hemma sedan den här appen kom in i våra liv. Den här appen utbildar barn i hantering av pengar på ett så jädrans fiffigt sätt. Först och främst så har Milo fått berätta om något som han verkligen önskar. Nr 1 är en snowboard, och Nr 2 är V-bucks till sitt spel. Istället för att tjata på oss om att han vill ha V-bucks så får han numera spara till dem själv.

Appen är också smart så till vida att han själv bestämmer hur mycket han vill tjäna. I appen kan man nämligen ”tjäna pengar” genom att hjälpa till med en hel del hushållssysslor! Såhär ser Milos hushållssysslor ut just nu.

Här är t ex hans uppgifter han ska göra idag. Med hjälp av appen har vi tillsammans lagt in vad han ska göra vilka dagar. Han valde att han ville städa sitt rum på torsdagar t ex, sen har han gympa på torsdagar så då blev det även packa gympaväskan. Bädda sängen har han varje dag. Duka bordet har han 3 dagar per vecka. Sedan är det några saker till som han har som uppgift.

När han sedan gjort sina uppgifter tar han bild och skickar det till mig för godkännande. Klirr i kassan så då blir det mer han får i veckopeng.

Här har han koll på hur sparandet går. Som du ser så går det sådär just nu. 0 kr sparat då han använt varenda krona. Men nu har han koll. Han vet att det inte blir någon snowboard när man använder pengarna. Inget tjat! Halleluja! Cravings står det och det är grej 2 som han drömmer om. Att få köpa V-bucks för över 1000 spänn till sitt spel.

Inga pengar flyttas runt, appen gör så vi har koll på hur mycket vi är skyldiga honom varje fredag. Hur bra som helst. Sparar han pengar sen så har vi bestämt att han har 1% ränta på sina sparpengar.

Japp, såhär har det sett ut. Ajaxsprayen och trasan i högsta hugg för här ska städas och plockas undan så man får lite extraslantar. 🙂 Ni kan själva bestämma vad uppgifterna ska vara och precisera dem. Det där bestämmer ni.

Det enda ni behöver är en varsin smartphone och sedan ladda ned appen så följer tydliga instruktioner på hur ni ska göra. Klicka HÄR för att ladda hem appen. Kör hårt nu! SÅ kul att det blivit sån skillnad här hemma! 🙂

2
Subscribe
Notify of
guest

13 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karin
Karin
5 years ago

Är ytterst tveksam. Varför ska barnen ha betalt för saker som är rena vardagliga uppgifter som alla behöver göra? Är det inte självklart att man packar sin gympapåse själv, ska man ha betalt för det?

Duka bordet är sådan som alla gör varje dag. Lika självklart som att man tar undan sin tallrik efter maten o ställer i diskmaskinen.

Slutar man hjälpa till sedan bär man inte behöver mer pengar för stunden?

Du får gärna skriva och förklara varför barnen ska ha betalt för självklarheter. Alla kan tänka olika och alla gör olika. Men. Art ytterst tveksam.

Kram finaste du

niinis
niinis
Reply to  Karin
5 years ago

Alla tycker väldigt olika på den punkten, en del tycker det är ok att betala en slant även för de vardagliga och förväntade sysslorna, medan andra tycker som du. Alla tycker och gör olika.

Sedan är det ju så att man helt och hållet själv bestämmer vad och om de ska få betalt. Appen kanske bara handlar om sparande för er del, eller att hålla ordning på sin veckopeng. Eller så laddar ni inte hem del för den passar inte er.

Kram

Elin
Elin
Reply to  Karin
5 years ago

Jag förstår precis hur du tänker. Varför ska man ha betalt för saker man ändå skulle göra. Men jag tänker oxå att varför ska man få vecko- eller månadspeng utan motprestation. Jag tycker att det här tydliggjorde att för att du ska få den här summan pengar så vill jag att du först har hjälpt till med detta. Nu använder inte jag den här appen men funderar på att göra det för att tydliggöra lite för barnen. Mina barn älskar teknik och blir extra peppade av sånt här. Kan jag slippa tjat och bråk henom att hänvisa till det vi bestämt tillsammans och skrivit in i appen så gör jag det gärna. På samma sätt så har mina barn stegräknare som reglerar hur mkt skärmtid de får. Det är väldigt motiverande för dem och det är ingenting som är godtyckligt. Det vi bestämt gäller där.
Jag förstår att det inte är för alla men för vår familj fungerar det bra.

niinis
niinis
Reply to  Elin
5 years ago

Bra input Elin!

Jag håller med om tydliggörandet. Man får en liten check på varje uppgift man gjort, man kan ju också välja att inte betala något alls men att uppgiften ska göras.

Hos oss har alltid veckopengen betalats i 2 steg. 80 kr i veckan om uppgifterna görs, 50 kr om inte. Sedan vi införde appen har alla uppgifter gjorts, innan appen fick han aldrig 80 kr utbetalt. Det säger rätt mycket. Så i vår familj har det fungerat utmärkt, vi slipper bråk och tjat.

Sara
Sara
5 years ago

Jättebra att barn sparar ihop till något eller en del av något men att det ska föregå via en app känns inte helt rätt i mina tankar och heller inte att man ska få betalt för att göra vardagliga saker hemma (även om det naturligtvis är olika från familj till familj) sådant tycker jag att man ska få lära sig att man liksom gör, så svårt att sluta betala sedan tänker jag. Finns så klart speciella saker man kan få betalt för sådant som inte är ett”måste” varje dag, helt ok tycker jag.

niinis
niinis
Reply to  Sara
5 years ago

Ja, jag förstår hur du tänker, absolut. Har skrivit ett inlägg längre upp om hur det fungerade för oss. Alla har ju olika förutsättningar och det fungerar olika hos alla.

Marie
Marie
5 years ago

Håller med föregående ! Herregud !betalt för o bädda sin egen säng ? Snälla föräldrar gå inte på detta .. hur formas en sådan människa som inte kan göra något utan vänta sig ersättning ..??

niinis
niinis
Reply to  Marie
5 years ago

Fast alla har ju olika förutsättningar. Gå inte på detta….vad menar du? Om du tänker på appen så är det ju helt valfritt och det är också valfritt hur man sköter appen. Betala små slantar eller inte.

Om du valt att inte betala dina barn för hushållssysslor och det funkat fint så är jag genuint glad för er. Vad skönt, då har du hittat ett sätt som fungerar för dig och din familj.

Havrefras
Havrefras
5 years ago

Svar till Karin:
Jo, för en del är det självklarheter, man kanske har barn som är väldigt självgående, håller koll på sina ”uppgifter i hemmet” och gör dessa av farten osv. För egen del hade jag barn som hade sina sysslor, som var ”självklara”, men när de blev lite större, och det pratades om månadspeng, blev upplägget annorlunda. Fler sysslor som ska ”skötas” mot att de fick den där månadspengen de ville ha. Skötte man inte någon syssla som man skulle göra, då rök en tia, typ. Och så tänker jag att vissa behöver den där moroten, att känna att man får en slant för varje syssla. Ett annat exempel är om man vill tjäna en tjuga om man tar eget initiativ och vill klippa gräsmattan te x. Jag tänker att upplägget är kanon, om man te x har yngre barn = en liten slant för varje syssla för att skapa en morot. När barnet sen blir äldre så läggs ju sysslor på osv. Jag tänker att jag inte kommer ge mina barn sin månadspeng om de är typ 15 år, ligger och sover hela dagarna, skriker efter mat till rummet, tvätt över hela golvet och är allmänt otrevlig. Ne, det tänker inte jag betala för 🙂 Och varför kan inte barn få lära sig att det är så livet funkar? När man sen är vuxen, har de fått med sig att ”sköta” ett hushåll (och fattar att det ingen som betalar för att det ska skötas) och steget efter är att man måste jobba för att få pengar in på kontot. 🙂

niinis
niinis
Reply to  Havrefras
5 years ago

Du är så klok! ❤️

Viveka
Viveka
5 years ago

Håller nog med Karin där. Kanske vara avdrag på veckopengen istället om de inte fullföljer sina plikter? Kram på dig Nina, älskar din blogg, kollar in varje dag!

niinis
niinis
Reply to  Viveka
5 years ago

Tack. Vad roligt att höra. Kram ❤️

Pernilla
Pernilla
5 years ago

Hej,
Ville bara säga att vi i vår familj också använder oss av Gimi-appen. Den funkar bra för barnen en pojke 9 år och en flicka 11 år. Vi har också resonerat att de inte ska få sin månadspeng utan motprestationer. Med appen har de dessutom möjlighet att påverka hur stor summan ska bli eftersom vi har lagt in att de kan göra sina uppgifter alla dagar om de vill.
Vi har också fått igång läsandet för båda barnen som inte haft nåt läsintresse då vi har lagt in 10kr för en utläst bok
Vi är alla mycket nöjda!

Tack för en fin blogg!

Nästa inlägg

Första advent

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x