Hur jag fått hjälp med min IBS

Innehåller annonslänk

Godmorgon raringar!

Jag är bättre i själ och psyke. Får hoppas att det orkar hålla i sig fram till mensen börjar. Det gör det troligen inte då jag har hela 6 dagar kvar. Piiiiuh! Jaja, jag kämpar på. Kristallerna ska få jobba nu känner jag.

Jag har hunnit med att påbörja en målning här på morgonen och så har jag startar crockpoten. Ska göra en kycklinggryta i den och hoppas vi kan njuta av en riktigt smarrig lunch.

Sedan avslutar jag med att lägga i mina favoritörter, basilika och färsk timjan!

Jag fick en fråga om hur jag bäst blivit hjälpt i min IBS? 2013 började mina magproblem, från att ha varit plåtmage till att plötsligt tampas med vidrig bröstbränna och en ond och värkande mage blev jag undersökt. Det var bajsprover och hela kittet. Not so funny. Ungefär lika kul som att böja tånageln bakåt.

Inga ”sjukdomar” hittades. Det var jag själv som till slut insåg (efter många timmars letande på google) att det måste vara IBS. Jag har inga såna avföringsproblem som en del kan ha. En del kan ju ha diarre och knappt leva normalt. Jag har mest problem med att jag får värk i magen och sen får jag problem från magmunnen. Jag blir också svullen som en ballong, får hjärtklappning, ont under revbenen och t.o.m så jag kan få mensvärk av det. En IBS- mage kan inte transportera ut gaser på samma sätt som en ”vanlig” mage kan vilket gör att de fastnar inne i tarmarna och ger smärtor.

Till en början började jag äta massa fibrer, fråga mig inte varför men läste någonstans att det skulle vara bra. Magen såg ut som om jag var i sjunde månaden en kvart efter min fiberrika frukost. Fibrer är inte så bra när man har IBS, lite men absolut inte för mycket.

Till slut googlade jag fram något som hette Fodmaps. En ren IBS-vänlig rekommendation av mat man kan äta. Finns så sjukt mycket som man får ont i magen av utan att förstå varför, men med hjälp av den så har i alla fall jag lärt mig hur jag ska äta.

Min IBS har gått i skov. Ett skov kan hålla i sig uppemot 2 veckor beroende på omfattning av den. Men sen jag började med Gurkmeja kapslar har jag inte haft ett enda skov, det och att jag äter IBS-vänligt.

Här är den >>gurkmejan<< som jag äter! Det är en högdoserad variant som hjälpt mig otroligt mycket. Är så glad att jag började med den för skillnaden är verkligen enorm.

Jag utesluter:

Laktos, vitlök, all form av lök, vissa sötningsmedel är katastrof (t ex sockerfria halstabletter), svamp, avokado, vissa bönor och linser och sen undviker jag gluten men kan äta lite ibland. En hel del annat också men jag har en app som håller koll på vad jag kan äta.

Det finns en grym app som heter Belly Balance, tanka hem HÄR. Där kan man t.o.m scanna varor på affären för att se om de är IBS-vänliga.

Ja, det var lite om hur jag lever med min IBS och tycker att jag mår helt ok i min mage nu. Faktiskt bättre än på många många år.

Hepp, nu måste jag fortsätta med mitt långkok här. Tony kommer hem på lunch om en halvtimma så då bör det vara klart.

Hörs sen igen!

Kram Nina

 1. Eva skriver:

  Måste berätta: jag har i alla år haft problem med min mage och haft världens magknip ibland och vaknat på nätter med såån magknip. Alltså skär i magen så ont och ibland även svimmat av smärta.
  Alltså vi talar väldigt känslig mage.
  Läkarna hitta inget fel och sa att det är Ibs.
  Började med Probi mage som jag köper på apoteket för några år sedan och alltså jag gar aldrig problem med min mage nu för tiden. Om jag glömmer av att ta tabletten en tid så börjar mina magproblem igen.
  Så glad att jag hitta nåt som hjälpte mig för det är inget roligt med såna magproblem med diarre’er.
  Idag kan jag äta vad som helst så länge jag tar min probi mage.

  1. niinis skriver:

   Det tar jag också. Mina UVI försvann när jag började med det!

 2. Camilla skriver:

  Jag har också IBS och äter oftast enligt fodmap. Min mage har blivit mycket bättre sen dess, testar nu också gurkmejakapslarna som du tipsade om.
  Kan du dricka kaffe? För mig är det väldigt svårt att undvika då jag så gärna vill ha iallafall en halv kopp på morgonen för att vakna till ☺️

  Kram Camilla

  1. niinis skriver:

   Jag dricker koffeinfritt kaffe och det funkar ganska så bra. Kan inte dricka flera ggr per dag men på morgonen brukar det gå bra med en kopp. 🙂 Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..