Petit-chouxer

Åh dessa franska små bakverk som går att variera i all oändlighet är verkligen en liten fröjd för munnen. Dessa njuter man av i vilken form man än får dem.

GRUNDRECEPT PETITE-CHOUX, ca 12 st

3 dl vatten

100 g smör

2 dl vetemjöl

3 ägg

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och smör i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen och tillsätt mjölet under kraftig vispning.

2) Rör tills degen släpper ifrån botten, inte längre – annars riskerar dem att inte svälla i ugnen sedan.

3) Låt degsmeten svalna lite, tillsätt sedan 1 ägg i taget. Vispa kraftigt mellan varje.

4) Spritsa sedan ut degen på en bakplåtpappersklädd plåt. Tänk dig att klickarna du spritsar ut ska vara i storlek av en pingisboll.

5) Grädda i 15-25 min mitt i ugnen. Öppna ej ugnsluckan under tiden, då riskerar petit-chouxerna att falla ihop.

Ät dem som förrätt med räkröra:

1 dl Vispad grädde
1/2 dl crème fraîche
1 dl hackade färska räkor
1/2 finhackad gurka
1/2 dl små gröna ärtor
2 msk riven pepparrot
salt och peppar

Gör såhär: Blanda allt och fyll petit-chouxerna med. Supergott!

Ät dem som efterrätt med citronkräm:

1 dl creme fraiche

1 dl lemoncurd (hemmagjord recept HÄR eller köpt)

Gör såhär: Vispa creme fraichen tills den blir fast. Blanda i curden och fyll en spritspåse. Dela varje petit-choux och spritsa i fyllningen. Lägg på locket, pudra med florsocker.

Fler tips på fyllningar:

Vaniljkräm med chokladtopping:

3 dl vaniljkräm

1,5 vispgrädde

100 g ljus mjölkchoklad

Gör såhär:

Blanda vaniljkräm och vispgrädde. Dela petit chouxen och fyll den med krämen. Lägg på locket. Smält chokladen och spritsa ovansidan med den. Dessa kallas också ”eclairer”.

Hallonmousse:

225 g hallon

1 dl socker

2 1/2 gelatinblad

2 1/2 dl vispgrädde

Gör såhär:

Blötlägg gelatinbladen i vatten. Blanda hallon och socker i en kastrull, värm upp så det nästan kokar. Mixa till pure. Krama ut gelatinbladen och ha i dem i hallonpuren. Låt svalna. Vispa grädden. Ha i 1/4 av grädden i hallonpuren och blanda runt. Ha sedan i resten av grädden och blanda ordentligt. Vänd med en slickepott tills du har en jämn och fin smet. Ha i en spritspåse, dela petit chouxerna och spritsa på hallonmousse på varje. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Ninas laxröra recept här ➡️ HÄR

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

111
Subscribe
Notify of
guest

6 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Inez Viirelä
Inez Viirelä
4 years ago

såå gott det ser ut

niinis
niinis
Reply to  Inez Viirelä
4 years ago

Det är jättegott!

Antonija
Antonija
3 years ago

Hur många ”pingisbollar” är tanken för att få till formen som du spritsa? Eller är det bara en liten klutt som man delar o fyller 🙈 jag har aldrig gjort eller hört talas om det 😊 tack på förhand ❤️

niiinis
niiinis
Reply to  Antonija
3 years ago

Tänk dig storleken av en pingisboll. Var längesen jag gjorde dem nu så vet inte exakt hur många det blir. Men tänk pingisboll i alla fall. 👍🏼

Viola
Viola
3 years ago

Hej! Går det att frysa in petit chouxen?

niiinis
niiinis
Reply to  Viola
3 years ago

Absolut! 😀

Nästa inlägg

MÅNDAGLISTAN

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x