ANNONS
Integritet på Tailsweep

Petit-chouxer

/

Åh dessa franska små bakverk som går att variera i all oändlighet är verkligen en liten fröjd för munnen. Dessa njuter man av i vilken form man än får dem.

GRUNDRECEPT PETITE-CHOUX, ca 12 st

3 dl vatten

100 g smör

2 dl vetemjöl

3 ägg

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och smör i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen och tillsätt mjölet under kraftig vispning.

2) Rör tills degen släpper ifrån botten, inte längre – annars riskerar dem att inte svälla i ugnen sedan.

3) Låt degsmeten svalna lite, tillsätt sedan 1 ägg i taget. Vispa kraftigt mellan varje.

4) Spritsa sedan ut degen på en bakplåtpappersklädd plåt. Tänk dig att klickarna du spritsar ut ska vara i storlek av en pingisboll.

5) Grädda i 15-25 min mitt i ugnen. Öppna ej ugnsluckan under tiden, då riskerar petit-chouxerna att falla ihop.

Ät dem som förrätt med räkröra: 1 dl Vispad grädde


1/2 dl crème fraîche


1 dl hackade färska räkor


1/2 finhackad gurka


1/2 dl små gröna ärtor


2 msk riven pepparrot


salt och peppar

Gör såhär: Blanda allt och fyll petit-chouxerna med. Supergott!

Ät dem som efterrätt med citronkräm:

1 dl creme fraiche

1 dl lemoncurd (hemmagjord recept HÄR eller köpt)

Gör såhär: Vispa creme fraichen tills den blir fast. Blanda i curden och fyll en spritspåse. Dela varje petit-choux och spritsa i fyllningen. Lägg på locket, pudra med florsocker.

Fler tips på fyllningar:

Vaniljkräm med chokladtopping:

3 dl vaniljkräm

1,5 vispgrädde

100 g ljus mjölkchoklad

Gör såhär:

Blanda vaniljkräm och vispgrädde. Dela petit chouxen och fyll den med krämen. Lägg på locket. Smält chokladen och spritsa ovansidan med den. Dessa kallas också ”eclairer”.

Hallonmousse:

225 g hallon

1 dl socker

2 1/2 gelatinblad

2 1/2 dl vispgrädde

Gör såhär:

Blötlägg gelatinbladen i vatten. Blanda hallon och socker i en kastrull, värm upp så det nästan kokar. Mixa till pure. Krama ut gelatinbladen och ha i dem i hallonpuren. Låt svalna. Vispa grädden. Ha i 1/4 av grädden i hallonpuren och blanda runt. Ha sedan i resten av grädden och blanda ordentligt. Vänd med en slickepott tills du har en jämn och fin smet. Ha i en spritspåse, dela petit chouxerna och spritsa på hallonmousse på varje. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Ninas laxröra recept här ➡️ HÄR

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

6

Följ mig gärna på Instagram, uppdaterar story dagligen.

@niiinis.se
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00