Petit-chouxer
Åh dessa franska små bakverk som går att variera i all oändlighet är verkligen en liten fröjd för munnen. Dessa njuter man av i vilken form man än får dem.
GRUNDRECEPT PETITE-CHOUX, ca 12 st
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och smör i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen och tillsätt mjölet under kraftig vispning.
2) Rör tills degen släpper ifrån botten, inte längre – annars riskerar dem att inte svälla i ugnen sedan.
3) Låt degsmeten svalna lite, tillsätt sedan 1 ägg i taget. Vispa kraftigt mellan varje.
4) Spritsa sedan ut degen på en bakplåtpappersklädd plåt. Tänk dig att klickarna du spritsar ut ska vara i storlek av en pingisboll.
5) Grädda i 15-25 min mitt i ugnen. Öppna ej ugnsluckan under tiden, då riskerar petit-chouxerna att falla ihop.
Ät dem som förrätt med räkröra: 1 dl Vispad grädde
1/2 dl crème fraîche
1 dl hackade färska räkor
1/2 finhackad gurka
1/2 dl små gröna ärtor
2 msk riven pepparrot
salt och peppar
Gör såhär: Blanda allt och fyll petit-chouxerna med. Supergott!
Ät dem som efterrätt med citronkräm:
1 dl creme fraiche
1 dl lemoncurd (hemmagjord recept HÄR eller köpt)
Gör såhär: Vispa creme fraichen tills den blir fast. Blanda i curden och fyll en spritspåse. Dela varje petit-choux och spritsa i fyllningen. Lägg på locket, pudra med florsocker.
Fler tips på fyllningar:
Vaniljkräm med chokladtopping:
3 dl vaniljkräm
1,5 vispgrädde
100 g ljus mjölkchoklad
Gör såhär:
Blanda vaniljkräm och vispgrädde. Dela petit chouxen och fyll den med krämen. Lägg på locket. Smält chokladen och spritsa ovansidan med den. Dessa kallas också ”eclairer”.
Hallonmousse:
225 g hallon
1 dl socker
2 1/2 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
Gör såhär:
Blötlägg gelatinbladen i vatten. Blanda hallon och socker i en kastrull, värm upp så det nästan kokar. Mixa till pure. Krama ut gelatinbladen och ha i dem i hallonpuren. Låt svalna. Vispa grädden. Ha i 1/4 av grädden i hallonpuren och blanda runt. Ha sedan i resten av grädden och blanda ordentligt. Vänd med en slickepott tills du har en jämn och fin smet. Ha i en spritspåse, dela petit chouxerna och spritsa på hallonmousse på varje. Lägg på locket och pudra med florsocker.
Ninas laxröra recept här ➡️ HÄR
Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.