Återhämtning

Innehåller annonslänkar 

Hallå finisar!

Åh hörni, jag såg solen idag. Det var inte en dag försent. Den har varit försvunnen i en hel evighet så den var efterlängtad.

Det har varit 50 shades of grey hos oss för hela slanten. Dessutom känner jag att det varit avancerad rattning av jobb, familjeliv och livspussel ett tag nu. Jag har haft svårt att räcka till åt alla och känner mig lite halvt urlakad. Det känns inte som om det lugnar sig heller nu när julen är på intågande med allt vad det innebär.

Därför tar jag till de där knepen som jag vet hjälper mig. Det behöver inte vara något speciellt, inte ens något som kostar utan hem och natur bidrar med det jag behöver just då.

ANDNINGSÖVNINGAR

Tänkte tipsa dig om de där andningsövningarna som jag brukar göra. Andningen är så mycket viktigare än man tror. Visste du tex att vi egentligen ska ligga på 17-18 andetag per minut men vid stress och ångest kan ligga på uppemot 30 andetag? Detta är också oftast något man knappt tänker på, andningen bara är ju där. 

Mycket av den meditation som finns utgår ju ifrån andningen. Man ska in i sig själv, reflektera över känslor och andning. Det är ju inte förrän man tänker på sin andning som man blir medveten om den. 

De här andningsövningarna som jag gör har jag gjort till och från i perioder. Jag har fått lära mig dom av fina Tanja som är yogainstruktör och mindfulnesscoach. Om jag haft lite mycket ett tag och känner mig lite urlakad så försöker jag göra dessa andningsövningar så ofta jag kan. Det tar ungefär 5 minuter och vill du göra lite mysigt med tända ljus till kanske det tar 6. Ja men du hajar, vi pratar inte om så mycket tid som ska prioriteras. Men det ger desto mer….. 

Jag vill verkligen ge mig själv den här formen av avslappning och återhämtning då jag vet att jag behöver det. Jag tror att vi är många som behöver prioritera oss själva och vårt välmående. Det kanske inte alltid handlar om stenhårda träningspass utan ofta också om återhämtning och att tillåta sig själv att stanna upp och andas. Det är såå viktigt att få återhämta sig emellanåt.

Jag brukar börja med att göra lite mysigt där jag ska sitta. En filt , en kudde och nåt ljus brukar ordna biffen. Sen ser jag till att jag sitter ifred, jag sitter ofta på golvet i vardagsrummet och så hinner jag oftast göra det när alla andra sover.

Jag sätter mig i skräddarställning med rak rygg. Det är viktigt att man inte ligger ned då detta handlar om djupandning. Sen börjar jag…..

1) Sitt ned med armarna avslappnat över dina knän. Blunda gärna. Nästa steg är att tänka på hur du sitter ned. Var det känns när du sitter. I rumpan, på dina fötter, dina ben osv. 

2) Slappna av. Du ska slappna av i ansiktet, i pannan, i kinderna, i hakan och så ska du tänka hur din tunga också slappnar av. Här brukar min tunga sitta fast i gommen och sen släpper den och blir avslappnad av bara tanken. Slappna av i dina axlar ordentligt. Känn hur de riktigt släpper taget och blir alldeles mjuka och avslappade.

3) Börja sedan med att ta ett djupt andetag, så mycket luft som du bara orkar dra in, sen släpper du ut det genom att blåsa ut det med munnen. Sitt och andas vanligt ett par gånger. Nästa andetag som du drar in ska du dra in och hålla i 5 sekunder, när du hållit andan i 5 sekunder så blåser du ut luften tills din kropp vill ta ett nytt andetag. Andas vanligt några gånger.

4) Ta ett nytt djupt andetag, håll handen runt hjärtområdet och denna gången ska du känna hur ditt bröst hävs av ditt andetag, håll i 5 sekunder och blås ut tills kroppen vill ta ett nytt andetag. Här kan du nästan känna vid utandningen hur kroppen slappnar av, här brukar jag känna hur mina axlar sänker sig rejält. Andas normalt några gånger. 

5) Håll handen på magen nu. Ta ett djupt andetag så du känner att hela magen häver sig och blir stor som en ballong. Håll andan i 5 sekunder och blås ut luften tills kroppen vill ta ett nytt andetag. Låt händerna vill på dina knän och slappna av. Försök här att slappna av ännu mer i ansiktet, i pannan, i kinderna, i hakan och i tungan. Känn hur axlarna blir alldeles tunga och avslappnade. Andas i normal takt och ge dig själv lite kärlek i några minuter. Tänk att du är bra, att du är stark, att du är frisk, att du mår bra och känner tacksamhet och glädje över just den du är. 

6) Kom sakta tillbaka till rummet och öppna ögonen. Sitt avlappnat och bara andas en stund och känn hur avslappnad din kropp är. En jätteskön känsla. Sedan är du redo att starta dagen. 

Den här övningen kan du göra hur många gånger som helst på dagen om det skulle behövas. Är du stressad inför något eller väldigt orolig eller har massa ångest är det perfekt att bara sätta sig och andas en stund. Om du vill kan du skriva ut de här raderna och ha med på en liten lapp och ta fram om du inte kommer ihåg hur du ska göra. Den här andningsövningen är verkligen guld värd för mig.

UT OCH HÄMTA LUFT & DAGSLJUS, GLÖM EJ D-VITAMINET

Ett annat bra tips är att se till att hämta luft och vara ute i dagsljus. Den här årstiden är det nästan ett måste. Varje dag bör man vara ute en stund och rikta ansiktet mot solen (om den nu tittar fram).

Idag gick jag ut i tofflorna och bara njöt av att ha solen mot ansiktet. Kände mig riktigt chic i flufftofflorna, haha….

Man kan också passa på att göra lite nytta där ute. Plocka in ved eller varför inte kratta? Det är viktigt med dagsljuset för oss den här otroligt mörka perioden.

D-vitamin, Psylliumfröskal (använder det som fiberhusk – perfekt vid glutenfri bakning), B-komplex, LactoVitalis Kids (mjölksyratabletter för barn), Järnsaft (jag har lågt järn, många kvinnor med rikliga blödningar har lågt järn).

Här en hel hög med tillskott, det absolut viktigaste såhär års är D-vitamin. Jag tar 2 varje dag så 100 ug. Innan D-vitaminet var jag ju så låg och deprimerad den här årstiden så mitt absolut bästa tips om du känner dig låg. Vill du kan du alltid kolla upp det först.

Nehej, dags att äta middag, blev en sen middag. Lyckats tagit en alldeles för lång powernap i soffan.

Ha en fin kväll!

Kram Nina

3
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lisa L
4 years ago

Åh så härligt att få se en glimt av solen! Den har varit borta sååååå länge nu.

Måste definitivt testa andningsövningarna. Här hemma har vi guldmedalj i ”roddaihopallafamiljemedlemmarsaktiviteter” men den här veckan har vi testat på det avslappnade livet.
Ena dottern sjuk och den andra har skadat fingret. Det innebar att de inte skulle träna måndag och tisdag. För första gången sedan slutet av augusti åt hela familjen middag tillsammans en vardagskväll. Helt sjukt egentligen. Men barnen gillar det de gör, vi ser att de mår bra av det och då får det vara så här en period i livet. Det vore värre om de låg hemma i sängen hela tiden och inte aktiverade sig alls.
Men meckigt är det allt. Vi har turen att vara flera föräldrar som hjälps åt men det är ändå ett pusslande för att få i barnen mat även de dagar vi inte ska skjutsa.

Ha det gott!

Berit
Berit
4 years ago

Åh så mysigt..jag blev avslappnad bara av att läsa andninsgsövnigen 🙂 Här i Skellefteå skner solen med sin frånvaro tyvärr…all vacker snö som vi haft har förvandladts till is och regnet öser ner!!! Nej fy skjutsingen. Fast det gäller att släppa det man inte kan göra något åt och försöka gilla läget.

Nästa inlägg

Smörgåsrulltårta

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x