5 goda hemmagjorda snaps till jul

Jahapp nu är julsnapsen satt, eller ”flaskad” som jag brukar säga. Jag själv dricker inte snaps, jag drack nämligen snaps en midsommarafton som ung som slutade med att min midsommarafton var över vid 15 tiden. Sedan dess har jag inte klarat av att dricka det. Haha…så kan det gå.

De som inte förstört en midsommar med snaps vill kanske ha en liten ”HÖJT” till sillen och potatisen på julafton. Dessa små flaskor kommer då väl till pass att låta snapsen gojsa till sig i.

Det jag ändå måste göra när jag gör egen snaps är ju att provsmaka så smakerna sitter så det klarar jag faktiskt av. Kan skvallra om att dessa snapsar, som jag gjorde för första gången för något år sen är supergoda. T.o.m jag som inte klarar av snaps skulle kunna ta en liten ”höjt” bara för att dessa är så goda. Du ska få tips på 4 olika snaps som du kan göra själv till julbordet.  Busenkelt och mycket godare än dom man köper säger alla som smakat. Recepten är uträknade på 75 cl brännvin men kan såklart halveras om man vill göra mindre.

5 EGENGJORDA JULIGA SNAPSRECEPT

1) Apelsin & Saffranssnaps (förbereds 1 dag innan)

75 cm brännvin
Strimlat skal av 1 citron
Strimlat skal av 1 apelsin
2 pkt saffran

Gör såhär:

Ha i alla skalen i flaskan. Låt stå i kylskåpet över natten. Dagen efter silar du spriten genom ett kaffefilter och häller tillbaka i flaskan. Förvara i kylskåp.

2) Citron & Rosmarinsnaps (förbereds 2 dagar innan)

75 cl brännvin
2 citroner
4 rosmarinkvistar 

Gör såhär: 

Skala av det yttersta lagret på citronen, jag använder en filèkniv, tycker det blir bäst med en sån. Lägg i skalen i en flaska med brännvin. Ha i rosmarinkvistarna. Förvara i rumstemperatur i ett dygn. Kyl sedan ned snapsen och servera 1-2 dagar senare.

3) Kanel & Saffranssnaps med kryddpeppar (förbereds 1 vecka innan)

75 cl brännvin
1 pkt saffran (jag har använt omalda saffran)
2 kanelstänger kanelstång
citronskal av 1/2 citron
några kryddpeppar
TIPS: Ha i 2 msk socker för en lite sötare snaps

Gör såhär:

Häll i saffran, kanelstängerna, skalet av citronen och kryddpeppar i en flaska med brännvin. Låt stå i rumstemperatur i en vecka. Sila av och häll upp i flaskan. Låt stå i kylskåp.

4) Gran & Lingonsnaps (förbereds 3-4 innan innan)

75 cl brännvin
2 dl lingon
2 grankvistar
1 dl russin

Gör såhär:

Ha i lingon, gran och russin i en flaska med brännvin. Låt stå och dra i kylskåp i 3-4 dagar. Sila bort allt utom grankvisten, häll upp i flaskan. Har grankvisten blivit blek kan du byta ut den. Låt stå i kylskåp.

5) Fikonsnaps (förbereds 3 dagar innan)

75 cl brännvin
8 st färska fikon
2 vaniljstänger

Gör såhär:

Klyfta fikonen i små mindre klyftor, de ska få plats i flaskan. Ha i vaniljstången och fikonen i en flaska brännvin. Låt stå och dra i 3 dagar i kylskåp. Sila sedan genom ett kaffefilter. Lägg gärna i nya fräscha klyftor av fikon och låt gärna vaniljstången vara kvar som dekoration.

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

Inspireras gärna av fler recept:

 

Hemgjord glögg

Pepparkakslatte

Ischokladdrink

Apelsin och hallonmimosa

4
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Nu slutar jag stressa

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x