Slå sig själv för att läka

Godmorgon!

Igår hade jag lite bloggledigt. Händer inte ofta men ibland tar jag mig en dag ledigt utan att skriva något på hela dagen. Någon av kanalerna blir ju alltid uppdaterad så jag vet inte riktigt hur det känns att ta helt ledigt en dag, ska prova det en dag i sommar tänkte jag.

Igår åkte vi och utefikade hos våra vänner Carola och Nisse. Dom har nyligen rivit ett hus och byggt ett nytt uppepå och det är så galet fint så det finns liksom inte ord! Det ligger bara några meter från vattnet och platsen är verkligen magiskt fin. Som dom slitit med det här huset alltså och nu får man äntligen se resultatet. När bastun som Nisse håller på att bygga är klar åker vi dit sen i sommar, då ska det badas och bastas och njutas.

Ja ni ser ju själva! 😍 Jag blir helt lycklig i själen för deras skull. Hur de lyckades hitta den här platsen och hur fint de nu fått.

Första gången jag var här så var det ett litet ruckel som stod där. Att se det nu var nästan som en liten chock faktiskt. Vi sa det sen när vi åkte hem att ibland blir man så himla himla glad för andras skull. Vi vet hur dom kämpat och nu få se resultatet av allt det jobb de lagt ner, ja men åh…. glad! Tur att vi också får njuta av det ibland. Ser fram emot bastu och bad i sommar som sagt. Ska ta med mig ett riktigt äkta björkris som vi se ska få igång lite blodcirkulation.

Ni vet att björkris i bastun än ju inte bara ett björkris. Det har framförallt så mycket läkande egenskaper. Först och främst så ska man göra björkriset i rätt tid. Runt midsommar ska man plocka de tunna grenarna från björken. Björksorten ska helst vara en glasbjörk (har hållbarast blad, du känner igen den genom att barken är slätare och vitare) men man kan med fördel fylla på med några kvistar från en vårtbjörk då den doftar mer. Sedan bygger man den som en bukett med de ljusaste bladen utåt. De mörkare blir lite slemmiga när de är blöta.

Sedan torkas den upphängd och innan den används så blötläggs den i en hink med vatten. Sedan ska man sitta i bastuns en stund tills man börjar svettas. När man svettas tillräckligt så börjar man slå mot huden. Till en början lite försiktigt för att sedan slå hårdare.

Björkblad innehåller saponiner som är som ett slags mild tvål som hjälper till att tvätta bort döda hudceller, fett och smuts. Den underbara doften är en slags eterisk olja i björkbladen som i sin tur förhindrar inflammation och lindrar smärta. Det lindrar alltså muskel och ledvärk samtidigt som den sätter igång blodcirkulationen. Värsta läkeknepet med andra ord! Testa om du inte redan gjort det. Jag är uppvuxen med en mormor som nästan slog sig sönder och samman med en sån här och då blev det att man gjorde lika. Haha…. ljuvligt härligt!

Japp, det var lite om bastu och björkris det, lite kul hur det svänger i den här bloggen hörni.

Dags att ta i denna söndag, jag ska gå upp och baka lite gott bröd till min familj nu. Vi hörs sen!

Kram Nina

77
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Carola
Carola
4 years ago

Så mysigt att ses kära vänner❤️Ni är fantastiska
Puss & kram från oss
Carola & Nisse❤️😘

Malin
Malin
4 years ago

Förstår om det är skönt att ta ledigt från bloggen någon gång ibland. 🙂 Jag kikade ändå in här några gånger under dagen ifall du hade skrivit något. Jag uppskattar verkligen din blogg. 🙂 Och förstår att det ligger mycket arbete och tid bakom varje inlägg.
Vad intressant att läsa om björkriset!
Kram!

Mira
Mira
4 years ago

Haha min gamla svärmor från Danmark trodde att man drog av alla löv innan man band ihop det, så när vi klev in i bastun va hon en kombo av förvånad o lättad när hon såg att bladen var kvar 😂😂😂😂

Img 0080.jpg

Nästa inlägg

Tacotoast

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x