Croissant med lax och ricottaröra

Fyllda croissanter kanske kan vara det godaste som finns. Vill man göra det superenkelt för sig köper man färdiga croissanter, vill man göra det halvenkelt köper man färdig croissantdeg på ”tub” (finns i välsorterade matvaruaffärer). Vill man göra det från scratch så kan man göra smördegen alldeles själv. Jag har tips på en snabb-smördeg som är busenkel att göra och blir fantastiskt god! Recept hittar du nedan. Dessa fyllda croissanter ska jag göra till påskhelgen.


Croissant med lax och ricottaröra, ca 4-6 st

250 g ricotta

1 dl gräddfil

2 msk pepparrot på tub

Salt & peppar

250 g rökt lax

1 gurka

Färsk dill

Mini mozzarella

Gör såhär:

1) Blanda ricotta och gräddfil. Blanda i pepparrot, salt och peppar.

2) Skär upp croissanten. Fördela ut röran över på underdelen. Rulla ihop bitar av den rökta laxen och lägg på.

3) Skär gurkan med osthyvel på längden och fördela på, klipp på några dillvippor och toppa med minimozzarella.


BLIXTSNABB SMÖRDEG

4 dl vetemjöl

250g smör (den ska vara kall och i bitar)

1 dl vatten

1 st äggula

1 tsk salt

1 tsk citronsaft

Gör såhär:

1) Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar gå ihop till en klumpig deg.

2) Tillsätt vatten, ägg-gulor och citronjuice. Arbeta degen så att den precis går ihop, det är helt ok att det är lite smörklumpar i degen. Lägg i bunke, plasta in och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.

3) Kavla sedan ut degen till en stor rektangel, lika bred som kaveln är lång ungefär. Vik den i 3-slag, alltså tänk dig rektangeln uppdelad i tre delar och vik den högra tredjedelen över mitteldelen och sen vänsterdelen över mittendelen. Så gör man ett treslag. Plasta in själva degen och låt sedan vila 10-20 minuter i frysen.

4) Kavla ut på nytt till samma rektangel och vik om på samma sätt igen. Kyl, kavla och vik en sista gång. Alltså kavlar och viker du degen totalt 3 omgångar med kylning emellan. Avsluta med att kavla ut degen till en ännu större platta som är ca 3-4 mm tjock. Skär i dm stora rutor och frys sen in med bakplåtspapper emellan. Så har du din egna smördeg färdig i frysen!

Receptet från ”Älska att baka.”

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under bilden.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

39
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Img 3347.jpg

Nästa inlägg

Snabb supergod smörgåstårta med ägg, räkor & potatis

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x