Letar du efter ett recept på mörkt bröd utan jäst – ett sånt där riktigt kryddigt bröd med sirap, anis och kummin som man ofta får på restauranger? Då har du hittat helt rätt! Det här är ett glutenfritt kryddbröd som smakar precis som de där små skivorna i brödkorgen – fast ännu bättre, för du gör det själv.
Är du ett fan av snabba recept? Då måste du även testa mina vaniljfrallor på 3 ingredienser – också klara i ett nafs!

Det bästa? Du behöver varken jäst eller specialgrejer. Det är bara att röra ihop smeten, hälla i en form och grädda. Jag använde det jag hade hemma – ingen mörk sirap? Inga problem. Med lite kakao och en skvätt kaffe får du till färgen och smaken ändå. Dessutom är brödet naturligt glutenfritt och saftigt tack vare psyllium!
Om du gillar naturligt glutenfria bröd så får du inte missa mitt bovetebröd – perfekt till både frukost och soppa.

Det doftar galet gott när det gräddas – lite som jul och lyxfrukost på samma gång. Anis, kummin, sirap… mmm! Det här är verkligen ett snabbt glutenfritt bröd med smak av restaurang. Skiva det tunt, rosta lätt och servera med smör och flingsalt – eller med en bit ost till kvällsteet.
Vill du baka ett lätt bröd till hela familjen? Då är mitt morotsbröd i långpanna ett måste!


Recept på mörkt glutenfritt kryddbröd utan jäst
Ingredienser:
5 dl filmjölk (byt ev. 2 msk mot starkt kaffe)
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 msk psyllium
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk mald anis
1 tsk mald kummin
1 nypa malen kryddnejlika (valfritt men gott!)
3 dl bovetemjöl
2 dl havremjöl (rena glutenfria om strikt glutenfritt)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Rör ihop filmjölk, sirap, kaffe och vinäger.
4. Blanda ner vätskan i mjölblandningen och rör ihop till en tjock smet. Klicka ner i en smord och mjölad form (1,5 liter).
5. Jämna till ytan. Strö på lite havregryn.
6. Grädda längst ner i ugnen i ca 60–70 minuter. Låt svalna helt innan du skär – brödet sätter sig och blir ännu godare!
Kökserbjudanden

Nu pågår en jätte kampanj som du bara inte får missa, här nedan tipsar jag om mina bästa redskap och hjälpmedel i köket. Passa på nu när det är kampanj vetja.

• Lökhackare (<länk – använder massor)
• Riv (<länk – bästa som finns på marknaden, river allt från lime, ingefära, citron, nötter m.m)
• Glutjärnsgryta (<länk – har flera i olika storlekar av just denna, inte bara vacker, bra också)
• Världens bästa stekpanna (<länk – överlägset bra, fastnar aldrig, steker jämnt och fantastisk)
👉🏻 [KLICKA IN HÄR FÖR ALLA PRODUKTER I KAMPANJEN – UPP TILL 50% RABATT]

Jag hoppas att du testar – och att du älskar det lika mycket som jag gör! Det är ett sånt där bröd man alltid vill ha några skivor av i frysen. Jag skivar upp det innan jag fryser in det, sedan är det bara att ta fram antal skivor man behöver och tina upp. Vill du ha ett riktigt fluffigt snabb bröd också? Då måste du prova min snabba bakpulverlimpa – lika enkel, men med helt annan känsla.
Spara receptet, dela med någon som älskar bröd – och glöm inte att skriva en kommentar om du testar!
Vegansk, mer hälsosam och diabetesvänlig variant
Vill du anpassa brödet efter vegansk kost eller göra det mer diabetesvänligt och hälsosamt? Det är superenkelt!
Vegansk variant:
Receptet är nästan helt veganskt redan – du behöver bara byta ut filmjölken.
Byt ut:
5 dl filmjölk → 5 dl havreyoghurt, sojayoghurt eller naturell växtbaserad kefir (Tips: välj en osötad variant!)
Sen är det bara att följa receptet precis som vanligt. Resultatet blir minst lika gott – och 100 % växtbaserat!
Diabetesvänlig mer hälsosam variant:
Vill du dra ner på sockret men ändå njuta av det kryddiga brödet?
Justera så här:
1 dl sirap → 1–2 msk fibersirap (<länk) eller fibersirap med honungssmak (<länk). Välj naturell osötad växtdryck eller filmjölk med låg kolhydrathalt. Ersätt en del av bovetemjöl eller havremjöl med mandelmjöl för att hålla ner GI.
Brödet blir fortfarande saftigt och smakrikt – men mer blodsockervänligt.

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
