Alltså HUR gott är det inte med en riktigt frasig råraka?! Det är något med kombon av riven potatis, smör i pannan och den där krispiga ytan som gör att man liksom vill slicka tallriken. Det här är mitt bästa råraka-recept – ett sånt där du alltid lyckas med. Bonus? Jag bjuder även på en vegansk råraka och en nyttigare sötpotatisråraka. Alla recept längre ned.
Missa inte alla mina goda >>>potatisrätter<<<

Missa inte: >>>Världens godaste potatisrätt<<<
Så gör du klassisk råraka – steg för steg
Ingredienser (2 portioner):
• 4 stora potatisar (gärna King Edward)
• 1 ägg (kan uteslutas)
• Salt & peppar
• Smör och/eller olja till stekning
Gör så här:
1. Skala och grovriv potatisen.
2. Krama ur vätskan ordentligt, det här är tricket till en frasig råraka!
3. Blanda med ägg (valfritt), salt och peppar.
4. Stek 2 st i smör/olja, platta till och låt bli gyllenbruna på båda sidor.
Serveringstips: Löjrom, crème fraîche, rödlök och dill, fest på 10 minuter! Eller stekt fläsk och lingon, husmanslyx deluxe.
Kika också på: >>>FYLLDA POTATISBULLAR<<<

Vegansk råraka utan ägg – lika frasig ändå
Ingredienser:
• 4 potatisar
• 1 msk potatismjöl
• Salt, peppar
• Rapsolja till stekning
Tips! Servera med Oatly iFraiche, tångkaviar och finhackad rödlök – fräscht och supergott.
Nyttigare (lägre GI) råraka med sötpotatis och zucchini
Ingredienser:
• 2 potatisar
• 1 sötpotatis
• 1 liten zucchini
• 1 msk potatismjöl
• Örtsalt & peppar
Så här gör du:
1. Riv allt grovt, krama ur vätskan (zucchinin är blöt!)
2. Blanda med mjöl och kryddor
3. Stek som vanligt

Tips för att lyckas med riktigt frasiga rårakor
– Krama ur vätskan ordentligt!
– Stek i både smör och olja – bästa kombon för fras
– Inte för tjocka rårakor – då blir de mosiga
– Tålamod – låt dem få färg innan du vänder

Serveringstips – så blir rårakan en lyxig rätt
– Minirårakor med löjrom, crème fraîche och dill till förrätt
– Rustikt med stekt fläsk och lingon
– Vegansk variant med avokado, citron och chiliflakes

🛒 Råraka-kit: Produkterna jag använder för att lyckas varje gång
Vill du få till den där riktigt frasiga ytan och snyggaste uppläggningen? Här är mina favoriter i köket, allt du kan använda när du gör rårakor:
🍳>>>Stekpanna i gjutjärn<<< (kampanj nu)
För den perfekta frasigheten använder jag en stekpanna med jämn värmefördelning. En stor favorit här hemma!
💪 >>>Potatispress<<< (58% rabatt)
För att krama ur vätskan effektivt använder jag en potatispress. Så effektivt!
🍽️ >>>Serveringsfat i keramik<<<
Jag älskar att servera rårakorna på ett vackert fat, det höjer hela upplevelsen.
🍴>>>Stekspade i rostfritt stål<<< (20% rabatt)
En tunn stekspade gör det lätt att vända rårakorna utan att de går sönder.
🥣 >>>Små skålar för topping<<<
För att servera löjrom, crème fraîche och rödlök använder jag små skålar, både praktiskt och snyggt.

Vanliga frågor om rårakor
• Hur får man rårakan riktigt frasig?
Krama ur så mycket vätska som möjligt ur potatisen och stek i en blandning av smör och olja på medelhög värme. Tålamod är nyckeln – vänd inte för tidigt!
• Kan man göra råraka i ugnen?
Ja! Bred ut rårakorna på en bakplåt med bakplåtspapper, pensla med olja och grädda i 225°C i ca 15–20 minuter per sida.
• Kan man förbereda rårakor i förväg?
Japp! Riv potatisen och förvara den i kallt vatten i kylen (max 1–2 timmar). Krama ur vätskan precis innan stekning.
• Vilken potatis är bäst till rårakor?
Mjölig potatis, som King Edward eller Maris Piper, är bäst – de ger det där krispet vi älskar!
• Fungerar råraka som förrätt?
Absolut! Gör små minirårakor och toppa med t.ex. löjrom, crème fraîche, rödlök och dill – perfekt som lyxigt plock.
Så – nu är det bara att riva potatisen och sätta igång! Haha…. Nej men hoppas att jag väckt lite inspo att göra råraka därhemma. Jag lovar att det här rårakareceptet kommer bli en favorit. Har du testat någon av varianterna? Skriv gärna i kommentarerna! Och glöm inte… toppingen gör hela grejen. Lyx, vardag eller vego, välj det som passar dig bäst idag.
Testade du receptet?
Berätta gärna i kommentarerna hur det gick eller tagga mig i dina bilder, jag älskar att se när ni lagar mina recept!
Följ mig gärna på sociala medier för fler recept, tips och vardagsglimtar:
Och du… vill du ha mina bästa köksfavoriter till råraka? Scrolla upp till råraka-kitet där jag samlat allt jag använder!
Kram Nina