Äntligen var det dags igen, en av årets höjdpunkter till mässa om du frågar mig! Vår Lördag fylldes av dofter, smaker och möten och jag kunde inte låta bli att känna ett pirr av glädje redan i entrén till Sthlm Food & Wine (i år var det 7-9 november 2025, på Stockholmsmässan i Älvsjö – är öppen idag också ifall du skulle få feeling). Den här mässan lever verkligen upp till sin festival-känsla: ”mat & dryck med bubbel, street food, choklad, hantverk och nya upptäckter”.


Det är en perfekt mix för en matälskare som mig, både att smaka sig fram och knyta nya kontakter….alltid springer jag på härliga människor där. Nästa år skulle jag gärna stå i någon monter och sprida glädje på något vis.
🍞 En ung vinnare
Det första vi såg när vi kom till mässan var att Sanna Olsson, bara 21 år, kammde hem vinsten i Mack-SM 2025! Hennes bidrag, som hon döpt till ”En bit av Öland”, var något alldeles extra…en hyllning till hennes hemtrakter med en oväntad twist. Sanna har nämligen byggt sin macka kring den klassiska öländska kroppkakan, som hon skivar, steker och kombinerar med färskost, rårörda lingon och ärtskott på ett rustikt bröd.
Juryn beskrev hennes skapelse som perfekt balanserad, med variation i textur och smak och jag förstår verkligen varför hon tog hem segern. Hur gott låter inte en kroppkakemacka? Jag som inte ens gillar kroppkakor vill ha en macka. 😂

Läs mer om hennes vinst här: Sveriges bästa macka är korad – Sanna Olsson vinner Mack-SM 2025.
🤝 Kul träff i Potatislandet
Jag sprang på bästa Stefan Ekengren som stod i montern Potatislandet, en hyllning till potatisen som råvara och en nyhet på mässan. Kul tyckte jag!


Stefan är köksmästare på Restaurang Hantverket (läs mer om Hantverket här: Om oss | Hantverket) där de nu planerar att öppna ett bageri/café också.
Superkul också att hans son spelar i Milos fotbollslag och att vi båda är AIK:are 💛🖤💛.


Vi njöt av en rätt i Potatislandet: friterad potatisgratäng med konfiterad silverlök och vitlökscrème, alltså maaaaagiskt gott! Hade kunnat äta 14 friterade fyrkanter till. Mums!
🧀 Ostfest från Öland
Vid montern från Halltorps Gästgiveri (Öland) fick jag smaka på ett gäng fantastiska ostar:





Gårdsost med tryffel
Gårdsost med kummin
Old Rotterdam
Stompetoren Grand Cru
Så himla bra kvalité, fattar inte varför jag inte köpte! Jag måste få tag på dem! Här är länk till Halltorps: Halltorps Gästgiveri delibutik! Bor du i närheten, kvista dit och köp dessa ostar.

🍝 Pasta och mer godsaker



Mormors pasta fick vi äran att smaka. En pasta pomodoro som smakade magi. Det är en restaurang på Kungsholmen i Sthlm som tillverkar sin egen pasta, har också en delibutik. Älskade förpackningarna, så himla fina! Hur snyggt att ha stå på hyllan hemma?

– I montern från Basturökeriet bjöds det på galet goda korvar och renkött, en smakresa! Ständigt lång kö dock.


– På knivfronten gjorde Japanese Knife Company entré med sina knivar, letade efter mitt favorit företag när det kommer till knivar – Global – men kunde inte hitta dom nånstans.





– Även Odd Bird fanns på plats, ett av mina favoritmärken inom alkoholfria drycker. Deras nya “Odd Bird Low Intervention Sparkling Orange No 1” är verkligen värd att testa: så nära alkoholsmak du kan komma!

– Min vän Helena var där med sin foodtruck Happy Foodtruck (vinnare av SM i två grenar: miljö & hållbarhet och bästa burgare av naturbeteskött), vilken stjärna va?! Boka till festen, firandet eller bara dra ihop ett gäng på gatan hemma och ät gott. Rekommenderas! 😍


– Och inte minst träffade jag bekanta Bella Porcile (mixedbybella på Instagram) som gästspelade hos Boge Bränneri, hon gjorde magiska drinkar, en alkoholfri med äppelmust, honungsvatten och citron bara för mig – så kul att ses och bestämma att vi måste göra något ihop snart!



Älskar att Bella lägger ned så mycket kärlek på sina drinkar. Det finns liksom själ i dom. Som igår, en liten honungspinne och en blomsterkrasse. Såååå trevligt. Så fräsch & god!






Varför jag Älskar mässan
Det är något visst med att kliva in i ett område där allt kretsar kring smak, mat, dryck, kvalitet och möten. Sthlm Food & Wine lever upp till att vara både inspirationskälla och fest för alla mina sinnen. Man blir liksom glad! Du kan kika in hos småskaliga producenter, ställa frågor, lära dig mer och samtidigt njuta av street-food-vibbar, drycker och traditionellt hantverk. Så mycket som jag lärde mig igår har jag inte lärt mig på länge. 😋
För mig är det ett årligt måste och i år blev det ännu ett bra besök. Om du funderar på att åka nästa år, gör det! Eller om du hinner idag….. Ta med en kompis som gillar mat lika mycket som du själv, eller gå själv och låt dig sväva iväg mellan montrarna. Och passa på att köpa med dig något extra gott hem, jag ångrar fortfarande att jag inte köpte med ett gäng ostar från Halltorps och den där pastan…
Hepp! Nu ska jag baka bröd, familjen ska vakna till nybakt bröd denna söndagmorgon. Idag är det också farsdag och Tony älskar nybakat bröd så det passar ju perfekt!
Önskar dig en fin, mysig och skön Söndag!
Kram Nina
