NĂ„got som i alla fall jag sĂ€llan tĂ€nker pĂ„ Ă€r att man kan göra paj av filodeg. Filodeg Ă€r ju mycket magrare Ă€n vanlig pajdeg sĂ„ ut den aspekten Ă€r den ocksĂ„ mycket nyttigare. Jag ĂLSKAR de dĂ€r frasiga kanterna som blir av filodeg i paj. HĂ€r ska du fĂ„r ett supergottigt recept pĂ„ en vegetarisk paj som du om du vill, kan tillsĂ€tta lite stekta kycklingbitar i sĂ„ blir den Ă€nnu mer matig!
FILODEGPAJ MED SOLTORKADE TOMATER OCH FETA, 4 port
75 g smÀlt smör
250 g filodeg (fryst tinad eller kyld)
1 burk soltorkade tomater
2 pkt fetaost
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 Àgg
2 dl vispgrÀdde
3 dl mjölk
Salt & peppar
100 g vÀllagrad ost (typ prÀstost)
Gör sÄhÀr:
1) SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Ta fram en rund stor pajform. SmÀlt smöret och pensla kanterna pÄ pajformen. LÀgg bakplÄtspapper i botten.
2) LÀgg filodegsark omlott sÄ hela botten tÀcks, lÄt gÀrna filodegsplattorna hÀnga lite utanför kanterna, det skÀr du bort sen nÀr den Àr klar. Pensla med smör mellan varje lager. Det ska bli ca 5 lager.
3) Strimla löken och pressa vitlöken. FrÀs den mjuk i olivolja. Salta och peppra lite. Hacka fetaosten i mindre bitar. Strimla soltorkade tomaterna i mindre bitar.
4) Fördela ut lök, fetaost och soltorkade tomater över pajskalet.
5) Vispa samman Àgg, mjölk, grÀdde och salt & peppar. HÀll över pajen. Toppa med rivna osten.
6) GrÀdda lite lÀngre ned i ugnen i ca 35-40 min. Pajen ska fÄ fin fÀrg.
Gillar du receptet fÄr Du gÀrna klicka i det lilla hjÀrtat lÀngst ned under inlÀgget.
Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HĂR
Följ mig gĂ€rna pĂ„ Bloglovin sĂ„ du inte missar nĂ„gra inlĂ€gg HĂR
Gott! đ men hur blir filodegen i matlĂ„dan? FĂ„r för mig att den blir rĂ€tt trist att vĂ€rma upp pĂ„ nytt.
Har aldrig provat faktiskt, men vi förvarade den i kylen under gladpack och dĂ„ höll den sig frasig och fin. đđŒ
MÄste testas, lÄter vÀldigt gott.
Supersmarrigt! đ„°đ
Hur hög kant ska det vara pÄ formen?
Min Ă€r ca 4 â 5 cm.
LĂ„ter smarrigt! En sak som jag alltid blir osĂ€ker pĂ„ Ă€r nĂ€r det stĂ„r âen burk soltorkade tomaterâ. Ăr det i olja dĂ„? För jag tror mig inte ha sett helt torra pĂ„ burk?
Jag menar alltid i olja. đ„°
Kan man tillreda den typ tvÄ timmar innan den ska Àtas ?
Absolut!