Såhär farligt är det att äta ägg som passerat bäst före datum

Jag tycker verkligen det är superintressant det här med bäst före datum. Förr, ska jag erkänna, så kunde jag kasta allt efter att bäst före datumet gått ut. Jag inser ju nu vilket svinn det måste ha varit. Att kasta fullgod mjölk bara för att det står ett visst datum på det, idiotiskt ju. Men förr litade jag kanske inte riktigt på mig själv och tänkte att det säkert var dåligt även om det någonstans i magtrakten ändå sa att det säkert skulle gå bra att äta. Annat är det med min mormor som snart är 95 år, hon äter allt. Det ska mycket till för att hon ska kasta något. 🙂

Om vi tar ägg t ex. Hade jag vetat att ägg kan hålla i fleeeera månader till mot vad bäst före datumet sagt så hade jag nog kunnat baka 147 kakor till typ. För gissa om jag kastat ägg som datumet gått ut på? Jisses så dumt! Jag läste runt lite och hittade några jätteintressanta fakta om just hållbarheten för ägg.

  • Generellt så klarar sig ägg i ett par månader efter bäst före datum om du ställer dom med spetsen nedåt i kylen. Ett par månader!!! Kan du fatta? Så länge ägget inte luktar illa när du knäcker det så kan du äta det.
  • Varför så kort datum? Jo, för att EU har satt gränsen på 28 dagar efter värpdatum. Skälet är helt enkelt att i många länder förvarar man äggen i rumstemperatur.

ägg 2

Om du som jag tar ur äggen i kartongen och ställer dom i kylen utan så finns det ett enkelt knep att kolla om äggen är ok eller inte. Ja jag tänker eftersom man inte har kartongen med bäst före datumet kvar. Fyll en skål med vatten och lägg i dem. Här ovan på bilden ser du hur de mår och hur gamla de är. Helt nytt, ja då ligger det på botten. När de är ca 1 vecka gammalt börjar spetsen att sträva uppåt i skålen. 3-4 veckor gammalt så står det uppåt i skålen helt och hållet. Är det riktigt gammalt så flyter det upp till ytan och lägger sig.

Anledningen till att detta händer är för att äggets innehåll hela tiden dunstar. Ju mer det dunstar desto större blir luftbubblan, till slut är luftbubblan så stor så den orkar ”bära” ägget ända upp till ytan.

Är det farligt att äta gamla ägg? Nej, i Sverige har vi inte Salmonella på det viset och blir det riktigt gammalt och oätbart så känner du det på lukten. Herreminjee vad man känner det, för det stinker och oftast har ägget också tagit en annan färg… typ grönsvart. Det stinker värre än surströmming.

Vad gäller med hållbarhet när det kommer till kokta ägg?

Kyler du ned dem inom ett par timmar efter att de kokats så håller det minst en vecka i kylen. Så får du ägg över på frukosten, släng dem inte, ställ dem i kylen så har du fräscha ägg att äta i minst en vecka.

Så kort och gott, det är inte alls farligt att äta ägg som passerat bäst före datum. Så länge de inte har ruttnat så är det alldeles säkert att i Sverige äta ägg som passerat datumet.

Källa HÄR (superbegåvade Matgeek)

tårtbotten

Apropå ägg, jag har en tårtbotten. En tårtbotten som i alla fall jag tycker är helt klart bäst. Ingenting slår denna, den lyckas varje gång och blir sådär fantastiskt hög! Superfluffig inuti och så saftig när den får gotta sig med fyllningen.

Här ska du få receptet:

Till att börja med så finns det lite riktlinjer att gå efter vad gäller antal ägg.

  • Till en 24 cm springform använder du 8 ägg.
  • Till en 26 cm använder du 10 ägg.

Gör du större så tänker du dig ett ägg för varje cm som springformen är stor. Gör du mindre så drar du bort ett ägg för varje cm som springformen är mindre.

tårtbotten 2

tårtbotten 3

Sedan knäcker du alla äggen i ett stort glas. Därefter tar du fram 2 likadana glas, så du ska alltså ha 3 likadana glas. I det andra häller du upp strösocker till samma höjd som äggen, i det tredje häller du hälften mjöl och hälften potatismjöl till samma höjd som de andra glasen är fyllda. Är du glutenintolerant tar du potatismjöl i hela glaset. Du häller alltså upp så allt är uppe på samma nivå.

1. Ha i bakplåtspapper i botten på springformen, smörj sidorna med smör. Vill du ha tårtan riktigt hög så klipp bakplåtspappret på mitten (på längden) och gör som väggar i springformen som är högre än kanterna på springformen så den kan jäsa riktigt högt i formen.

 

2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vispa med elvisp och vispa riktigt länge. Typ 5 minuter, minst. Blanda i 3 tsk bakpulver i mjölblandningen innan du vänder i alltihopa i äggsmeten.

 

3. Blanda samman försiktigt med en slickepott tills du har en jämn fin smet. Tänk på att du vill behålla fluffigheten och luften i smeten, så vispa absolut inte.

 

4. Häll i smeten i springformen. Låt sedan botten bli klar på nedersta falsen i ugnen på 175 gr i ca 35 – 45 min. Det bästa är att öppna luckan efter 35 min (helst ej tidigare då botten kan sjunka ihop) och testa med en sticka. Är stickan helt ren och torr utan kladd är den klar. Jag brukar täcka min med folie efter mer än halva tiden för att den inte ska bli för mörk.

 

5. Ta ut och låt svalna helt, vänd tårtbotten upp och ned så du får botten uppåt. Då blir det jämnt och fint på toppen!

 

6. Sedan delar du botten i 3 delar. Fyll sedan din tårta med valfri fyllning.

Tips på olika tårtfyllningar hittar du HÄR.

Nu ska jag jobba vidare här, ha nu en superfin Fredag så hörs vi lite senare. Jag är sugen på rökta räkor idag igen. Haha, typiskt mig när jag får för mig något. Då vill jag äta det alltid. Ja tills jag ledsnar… så dumt.

Kram Nina

86
Subscribe
Notify of
guest

5 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sofia
Sofia
2 years ago

Går inte efter datumet utan använder min egen näsa. Just nu äter jag youghurt som gick ut 20 september till exempel 🙂 I går åt jag hoummus som gick ut för två dagar sedan. Det som jag är lite extra försiktig med är lax och räkor.

Louise
2 years ago

Alltså du är ju bara underbar! Ska bara tårta till kalas imorgon och tänkte på ett gammalt recept jag läst om just tre glas såhär. Och så lade du upp just det! Tack! Trevlig helg! Kram

niiinis
niiinis
Reply to  Louise
2 years ago

Men åh vilken tur! Toppen, ha ett trevligt kalas. Kram 💕

Eva Persson
Eva Persson
2 years ago

Jag var som du förut också men nu åker maten i soporna endast om det luktar illa. Ett litet tips från en glutenintolerant, kör hälften potatismjöl och hälften Majsena, tårtanlaget blir superbra, jag gör precis som dig med 3 glas, så smart 😊

Jennie Olsson
Jennie Olsson
2 years ago

Jag har haft höns i många år. Ägg håller otroligt länge, utan problem 3-4 månader men ända uppupp till 6 mån säger många hönsägare✌️🥚🐔😍

Img 2629.jpg

Nästa inlägg

Blåbärsmuffins med mandelmassa och världens bästa ugn

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x